Σφοδρές βροχοπτώσεις στην Κέρκυρα λόγω της “Αθηνάς” – Πού εξελίσσεται η κακοκαιρία (video)

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία «Αθηνά» το πρώτου έντονο καιρικό σύστημα του φθινοπώρου που επηρεάζει τη χώρα μας σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή.

Ήδη έχει ξεκινήσει να επηρεάζει τα νησιά του Βορείου Ιονίου, με πρώτη την Κέρκυρα και τις παράκτιες περιοχές της Ηπείρου, ενώ αργότερα σήμερα Πέμπτη θα επηρεαστεί η Δυτική Στερεά, η Θεσσαλία, καθώς και η Δυτική και Κεντρική Μακεδονία. Σε εφαρμογή έχει τεθεί το επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρών.

Στην Κέρκυρα και στους Παξούς σημειώνονται από τη νύχτα και κατά διαστήματα έντονες βροχοπτώσεις, με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται πλημμυρικά φαινόμενα που ωστόσο δεν είναι εκτεταμένα, σε περιορισμένα σημεία της πόλης και του επαρχιακού δικτύου.

Όπως δήλωσε μιλώντας στην ΕΡΤ Κέρκυρας ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Ιονίων Νήσων, Νίκος Μηλιώτης, η κακοκαιρία δεν δημιούργησε “πληγές”. «Το πέρασμα της καταιγίδας είχε ως αποτέλεσμα να συσσωρευτούν όγκοι νερού ιδίως σε χαμηλά σημεία του οδικού δικτύου, χωρίς όμως να υπάρξουν έντονα πλημμυρικά φαινόμενα ή κατολισθήσεις» είπε.

Από χθες είχε αποφασιστεί ότι θα παραμείνουν σήμερα κλειστά τα σχολεία όλων των βαθμίδων, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, όπως και οι δημοτικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί.

Ιδιαίτερα προβλήματα στην προσγείωση των αεροπλάνων στο αεροδρόμιο Ιωάννης Καποδίστριας της Κέρκυρας λόγω της χαμηλής ορατότητας στο αεροδρόμιο, με συνέπεια να μη γίνεται εφικτή η προσγείωση των αεροπλάνων προκάλεσε η κακοκαιρία «Αθηνά», με αποτέλεσμα τέσσερις πτήσεις είτε να επιστρέψουν στην Αθήνα είτε να προσγειωθούν σε άλλα αεροδρόμια.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ήδη οι δύο πτήσεις από Αθήνα αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στην πρωτεύουσα, μία πτήση από Νάπολη άλλαξε κατεύθυνση προσγείωσης με αποτέλεσμα να προσγειωθεί και αυτή στην Αθήνα, ενώ η πτήση από Βαρσοβία αναμένεται να προσγειωθεί στην Πρέβεζα.

Δεμένα θα παραμείνουν τα πλοία ανοιχτού τύπου, στα λιμάνια της Κέρκυρας, της Ηγουμενίτσας και της Λευκίμμης

Επίσης τα πλοία στα λιμάνια της Ζακύνθου και της Κεφαλονιάς, μένουν δεμένα λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν από χθες τη νύχτα στο Ιόνιο. Το απαγορευτικό για τα πλοία των ακτοπλοϊκών γραμμών Ζακύνθος-Kυλλήνη, Κεφαλονιά-Κυλλήνη και αντίστροφα, ισχύει έως τις 18:00, οπότε αναμένεται νέα ενημέρωση.

Τα χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας στη δυτική, κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα είναι οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται πρόσκαιρα από χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους. Στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και από τις βραδινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές βροχές στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και την Εύβοια. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά νότιοι νοτιοανατολικοί 6 με 8 και στο Ιόνιο πρόσκαιρα 9 μποφόρ. Στα υπόλοιπα από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 ενισχυόμενοι το βράδυ στο βόρειο Αιγαίο σε 6 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές της στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια.

Οδηγίες προστασίας κακοκαιρίας

Από την Πολιτική Προστασία στάλθηκε χθες το βράδυ μήνυμα του 112 στους κατοίκους των νησιών του Β. Ιονίου, της Ηπείρου, και της Δυτικής Στερεάς με συστάσεις.

Καλεί τους πολίτες:

  • Να αποφύγουν κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και να ασφαλίσουν τις πόρτες και τα παράθυρά σας ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψη σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθούν στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.
  • Αν βρίσκονται σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει στο παρελθόν, να αποφύγουν την παραμονή σε υπόγειους, ημιυπόγειους και ισόγειους χώρους.

Η κακοκαιρία έχει ξεκινήσει από το βράδυ από τη βορειοδυτική Ελλάδα και σταδιακά θα επηρεάσει τις περισσότερες περιοχές της χώρας, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους και πρόσκαιρα από χαλαζοπτώσεις, καθώς και τους θυελλώδεις νότιους ανέμους σήμερα Πέμπτη (07-10-2021) στα δυτικά, η ένταση των οποίων θα φτάσει πρόσκαιρα τα 9 μποφόρ.

Δείτε την εξέλιξη της κακοκαιρίας

Σήμερα αναμένονται βροχές και καταιγίδες στο Ιόνιο και στα ηπειρωτικά. Τα φαινόμενα θα είναι τοπικά ισχυρά, κυρίως στα δυτικά και βορειοδυτικά τμήματα της χώρας, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις θα συνοδευτούν από χαλαζόπτωση και πολύ ενισχυμένους ανέμους. Στο Βόρειο Ιόνιο και στην Κέρκυρα είναι πιθανό το χαλάζι να έχει σχετικά μεγάλο μέγεθος.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 5 έως 17 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 7 έως 22, στην Ήπειρο από 9 έως 23 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 7 έως 24, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 9 έως 25 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 16 έως 24 και στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από 12 έως 25 βαθμούς, ενώ στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα οι μέγιστες θα φτάσουν στους 26-27 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Βόρειο Αιγαίο ανατολικοί βορειοανατολικοί με εντάσεις έως 6 μποφόρ και στο Νότιο Αιγαίο από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις με εντάσεις έως 5 Μποφόρ. Στο Ιόνιο θα επικρατήσουν νότιοι νοτιοανατολικοί άνεμοι με εντάσεις 6-8 Μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται λίγες νεφώσεις, που βαθμιαία θα αυξηθούν, δίνοντας το βράδυ τοπικές βροχές κυρίως στα δυτικά. Τη νύχτα προς Παρασκευή θα εκδηλωθούν βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί με εντάσεις 3-4 Μποφόρ και στα ανατολικά 5 Μποφόρ, αλλά το βράδυ θα στραφούν σε ανατολικούς νοτιοανατολικούς με εντάσεις έως 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16 έως 24 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές ή καταιγίδες κατά περιόδους. Τη νύχτα προς Παρασκευή ο καιρός θα παρουσιάσει επιδείνωση και θα εκδηλωθούν τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις με εντάσεις έως 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 14 έως 20 βαθμούς.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος