«Η ενισχυτική δόση μόνη μας ελπίδα» – «Όλοι τεστ πριν τα γιορτινά τραπέζια»: Κ. Σονίδου και Ν. Πλατανησιώτης μιλούν στην ΕΡΤ

Για την πρωτοφανή εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον στη Μεγάλη Βρετανία μίλησε στην ΕΡΤ η Κική Σονίδου, πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ιατρών Ηνωμένου Βασιλείου κάνοντας λόγο για πολύ ανησυχητική κατάσταση καθώς το 40% των κρουσμάτων στο Λονδίνο είναι πλέον «Ο». Από την πλευρά του, ο Νίκος Πλατανησιώτης, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά, αναφέρθηκε στις δυο διαφορετικές επιδημιολογικά εικόνες που παρατηρούνται στη χώρα μας, την αυξημένη πίεση του ΕΣΥ, καλώντας τον κόσμο να εμβολιαστεί και να κάνει testing.

«Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων μας έχει ανησυχήσει. Δεν μπορώ να σας πω ότι είναι πιο σοβαρή η κλινική εικόνα. Ενδεικτικά, την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε 570 κρούσματα και χθες είχαμε 4.713 και εικάζεται ότι είναι πολύ περισσότερα γιατί δεν κάνουν όλοι τεστ», δήλωσε η Ελληνίδα γιατρός.

Μιλώντας για το πρώτο θανατηφόρο κρούσμα της νέας παραλλαγής στην Μ. Βρετανία η κ. Σονίδου επισήμανε ότι ακόμη δεν έχουν γίνει γνωστά στοιχεία όπως το φύλο, η ηλικία, αν ήταν εμβολιασμένο το θύμα ή αν είχε υποκείμενα νοσήματα.

Όπως ανέφερε αυτή την στιγμή νοσηλεύονται στη χώρα άλλα 10 δέκα άτομα που έχουν την μετάλλαξη Όμικρον, χωρίς να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για τη ζωή τους.

Η ενισχυτική δόση είναι η μόνη μας ελπίδα

Περιγράφοντας το πώς έχει ενταθεί το πρόγραμμα εμβολιασμού με την ενισχυτική δόση, η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ιατρών Ηνωμένου Βασιλείου, είπε ότι «επιστρατεύσαμε τις Ειδικές Δυνάμεις για να βοηθήσουν στο έργο αυτό. Τα εμβολιαστικά κέντρα δουλεύουν μέχρι αργά και χωρίς ραντεβού, Δευτέρα με Κυριακή. Είναι η μόνη μας ελπίδα γιατί η ενισχυτική δόση θα μας δώσει μια επιπλέον προστασία και άμυνα της τάξεως του 70 -75% για να αποφύγουμε περαιτέρω νοσηλείες, επιπλοκές και απώλειες».

Μάλιστα, αναφερόμενη στο εθνικό σύστημα υγείας της Μ. Βρετανίας που βρίσκεται υπό πίεση σχολίασε πώς τα 59.610 θετικά κρούσματα που είχαν εντοπίστηκαν χθες, είχαν να τα δουν από τον περασμένο Μάιο.

Μεγάλα ποσοστά νόσησης παιδιών από 5 έως 11 ετών

«Παρατήρησα ραγδαία άνοδο των κρουσμάτων σε παιδιά από 5 έως 11 ετών. Τα συμπτώματά τους ξεκίνησαν με επιπεφυκίτιδα, καταρροή, βήχα, κόπωση και γαστρεντερίτιδα. Από αυτά, ένα ποσοστό άνω του 80% που έκαναν τεστ, βγήκαν θετικά στον ιό», επισήμανε η κ. Σονίδου, συγχαίροντας παράλληλα την ελληνική κυβέρνηση που ξεκίνησε νωρίτερα τον εμβολιασμό γι’ αυτή την ηλικιακή κατηγορία.

Τραγικά τα πράγματα σε Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα

«Έχουμε δύο διαφορετικές εικόνες στη χώρα μας. Στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα τα πράγματα είναι πολύ τραγικά. Το ΕΣΥ σηκώνει απίστευτο βάρος, δεν υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες και οι συνάδελφοι είναι οριακά κουρασμένοι. Αντέχουν, αλλά δεν ξέρω για πόσο ακόμα», δήλωσε στις «Συνδέσεις» ο κ. Πλατανησιώτης.

Όσον αφορά την επιδημιολογική κατάσταση στην Αττική και τη νότια Ελλάδα, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά ανέφερε ότι αν και είναι πολύ πιεσμένο το ΕΣΥ, μπορεί ακόμα και ανταπεξέρχεται».

Σχολιάζοντας την διαφορετική αυτή κατάσταση εξήγησε πώς οφείλεται στα ποσοστά εμβολιασμού σε κάθε περιοχή. «Αυτή την στιγμή είναι δύο τα όπλα που έχουμε απέναντι στον ιό, το εμβόλιο και η μάσκα. Χαίρομαι που βλέπω πλέον  στους δρόμους πολίτες να κυκλοφορούν με μάσκα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί υπάρχει μια συνειδητοποίηση και όχι μόνο ο φόβος».

Μιλώντας για τον εμβολιασμό των παιδιών και τα εμβόλια που εξαντλήθηκαν στην ηλικιακή ομάδα 5 – 11 ετών ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικός ο εμβολιασμός τους γιατί περιορίζει την ενδοοικογενειακή διασπορά.

Απαντώντας σε ερώτηση τηλεθεατή γιατί αυτή την περίοδο είναι τόσοι πολλοί οι θάνατοι, ενώ έχουν εμβολιαστεί εκατομμύρια Έλληνες, ο κ. Πλατανησιώτης εξήγησε ότι πλέον είναι περισσότεροι οι νοσούντες σε σχέση με πέρυσι. Κάλεσε τον κόσμο να σπεύσει να κάνει την τρίτη δόση του εμβολίου ώστε να μειωθούν ή εξαφανιστούν οι θάνατοι από την Covid-19.

«To υπουργείο Υγείας θα πρέπει να επιταχύνει με οποιοδήποτε τρόπο τον εμβολιασμό με τρίτη δόση. Βλέπω ότι ο κόσμος το ζητάει για να νιώσουν ασφαλείς» είπε και κάλεσε τον κόσμο, ενόψει Χριστουγέννων, να κάνει τεστ πριν βρεθεί στα οικογενειακά τραπέζια.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος