Κ. Παπαδάκης: Το αντικειμενικό μέγεθος της δίκης της Χρυσής Αυγής είναι πραγματικά μεγάλο (video)

Για την σημασία της δίκης της Χρυσής Αυγής σε δεύτερο βαθμό στο Εφετείο Αθηνών, αλλά και για την πιθανή διάρκειά της, μίλησε στην εκπομπή της ΕΡΤ «Από τις έξι», ο Κώστας Παπαδάκης δικηγόρος Πολιτικής Αγωγής και των Αιγυπτίων αλιεργατών στη δίκη.

Όπως δήλωσε ο κ. Παπαδάκης: «Για τους Αιγύπτιους ψαράδες, ειδικά για τον ένα Αιγύπτιο ψαρά που είναι θύμα απόπειρας ανθρωποκτονίας, οι ποινές που επιβλήθηκαν δεν είναι βαριές, γι’ αυτό αδιάψευστος μάρτυρας είναι ότι έχει ασκηθεί και έφεση του εισαγγελέα κατά των κατηγορουμένων που ήταν οι δράστες της απόπειρας ανθρωποκτονίας του Αμπουζίντ Εμπάρακ, όπως και κατά των κατηγορουμένων που καταδικάστηκαν για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, με το σκεπτικό ότι οι ποινές που τους επιβλήθηκαν ήταν χαμηλές και δεν αντιστοιχούσαν στη βαρύτητα των πράξεών τους.

Είναι μία δίκη στην οποία από την αρχή διεξάγονται όλα, κάθε κατηγορούμενος ασκεί έφεση επιδιώκοντας το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, ή αν είναι δυνατόν και να αθωωθεί.

Θεωρώ ότι το αποδεικτικό υλικό είναι συντριπτικό και δεν επιτρέπει την πραγματοποίηση αυτής της στατιστικής πιθανότητας και θεωρώ επίσης και πρέπει να πω ότι η δίκη αυτή διεξάγεται σε ένα εντελώς διαφορετικό σκηνικό από την προηγούμενη, όμως στο επικίνδυνο μέρος αυτού του σκηνικού, είναι ότι έχουμε και πάλι ενεργοποίηση φασιστικών ομάδων, έχουμε χτυπήματα μεταναστών σε πολλές περιοχές της Αττικής, χτυπήματα αντιφασιστικών συγκεντρώσεων, έχουμε τα γεγονότα πέρυσι στη Θεσσαλονίκη που είχαν μεγάλη διάρκεια στον Εύοσμο και στη Σταυρούπολη και όλα αυτά δείχνουν επανεμφάνιση και προσπάθεια ανασύστασης θυλάκων εγκληματικής φασιστικής βίας.

Το δικαστήριο καλείται λοιπόν άλλη μία φορά να οριστικοποιήσει την ανατροπή της ατιμωρησίας και να θέσει ένα τέρμα στην ανοχή της ναζιστικής φασιστικής, παρακρατικής, εγκληματικής, βίας.

Αυτός είναι ο λόγος που η κοινωνία συνειδητοποιεί τη σημασία της δίκης και σηκώνεται και κινητοποιείται σήμερα. Αυτός είναι ο λόγος που και εμείς οι συνήγοροι Πολιτικής Αγωγής, είμαστε κομμάτι αυτής της κοινωνίας του αντιφασιστικού κινήματος μέσα κι’ έξω από τα δικαστήρια.

Είναι μία μεγάλη δίκη σε διάρκεια, εάν κανένας κατανείμει τον αριθμό των 467 συνεδριάσεων που εκτάθηκε η πρωτόδικη δίκη σε πεντέμιση χρόνια, στη δίκη που ξεκινάει σήμερα, ακόμα και με συνθήκες καθημερινής διεξαγωγής, χρειάζεται τρία χρόνια για να μπορέσει να ολοκληρωθεί.

Δεν θα χρειαστούν τόσα πιστεύω, διότι οι κατηγορούμενοι εδώ οι ενεργοί είναι 48 αντί 69 που είχαμε στον πρώτο βαθμό, αλλά και γιατί πιστεύω ότι έχουν λυθεί πολλά ζητήματα από το πρωτόδικο δικαστήριο, που θα επιτρέψουν τη ροή της δίκης με πιο μεγάλο ρυθμό προόδου.

Παρ’ όλα αυτά η κατανομή του χρόνου των 467 συνεδριάσεων των πρωτόδικων, αποδεικνύει ότι τη μεγάλη καθυστέρηση άμεσα και έμμεσα την προκάλεσε ο χρόνος της υπεράσπισης των κατηγορουμένων με την επιμονή στην ανάγνωση κοινοβουλευτικών ερωτήσεων που διήρκεσαν δεκάδες συνεδριάσεις, με τους μάρτυρες απολογίας κλπ.

Είναι μία μεγάλη δίκη και από πλευράς εύρους δικογραφιών, διότι όπως έχουμε πει πολλές φορές, η δίκη αυτή εκτός από τις δύο κύριες υποθέσεις, τη δολοφονία του Παύλου Φύσα και την απόπειρα δολοφονίας του Αμπουζίντ Εμπάρακ, συνεξετάζει πληθώρα άλλων εγκληματικών δράσεων της Χρυσής Αυγής, που ναι μεν έχουν δικαστεί αυτοτελώς ως περιστατικά, συνθέτουν όμως το φάσμα της δραστηριότητας της εγκληματικής οργάνωσης σε διάρκεια χρόνου και αποκαλύπτουν τα κοινά συνδετικά στοιχεία όλων των εγκληματικών πράξεων, οι οποίες έχουν τελεσθεί από τη Χρυσή Αυγή, για να μπορέσουν να δώσουν τα στοιχεία εκείνα τα οποία που επιτρέπουν στο δικαστήριο, το χαρακτηρισμό της ως εγκληματικής οργάνωσης και την κρίση για την ενοχή των μελών της για διεύθυνση ή ένταξη.

Το αντικειμενικό μέγεθος της δίκης είναι πραγματικά μεγάλο, εάν μπορέσει να συνδυαστεί με μία επιτυχή διεύθυνση της διαδικασίας και δεν υπάρξει κατάχρηση χρόνου, η δίκη αυτή μπορεί να τελειώσει νωρίτερα.

Η σημασία της αντιλαμβάνεστε ότι είναι τεράστια, φανταστείτε να έχουμε ένα αποτέλεσμα αθωωτικό, τι σημαίνει αυτό σε επίπεδο, νομικής, ηθικής και πολιτικής δικαίωσης των ανθρώπων εκείνων οι οποίοι διεύθυναν αυτή την εγκληματική οργάνωση και τι μήνυμα ανοχής εκπέμπει στη φασιστική και εγκληματική βία, η οποία όπως είπα και προηγουμένως, δεν εκλείπει».

Σχετικές ειδήσεις

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος