O K. Παπαδάκης στο ert.gr για τη δίκη της Χρυσής Αυγής

Στην αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου στη δίκη της Χρυσής Αυγής και το ενδιαφέρον κορυφώνεται.

Μιλώντας στο ert.gr ο Κώστας Παπαδάκης συνήγορος Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, τόνισε πως: “Η δίκη της Χρυσής Αυγής επιτέλους τελειώνει. Μετά από πεντέμιση σχεδόν χρόνια (έναρξη 20/4/2015 και 453 συνεδριάσεις) στις 7/10/2020 θα ανακοινωθεί η απόφαση.

Τότε θα κριθεί αν τα συνεκδικαζόμενα αξιόποινα περιστατικά και δεκάδες άλλα αποτελούν τυχαία και ασύνδετα μεταξύ τους συμβάντα, όπως υποστηρίζει η Χ.Α. και η εισαγγελική πρόταση ή εκπορεύονται από τους σκοπούς της εγκληματικής οργάνωσης, υλοποιούνται μέσα στο πλαίσιο αυτών και από μέλη, που διαπαιδαγωγούνται για να διαπράττουν αξιόποινες πράξεις. Τότε θα κριθεί εάν οι ποινικές ευθύνες για μία ακόμη φορά θα εξαντληθούν στα εκτελεστικά όργανα ή επιτέλους θα διαπεράσουν όλο το φάσμα της ιεραρχίας. Και ας αναλογιστούμε ποιες θα είναι οι συνέπειες μίας πολιτικής, νομικής και ηθικής δικαίωσης της Χρυσής Αυγής.

Οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής έχουμε ολοκληρώσει το θεσμικό μας ρόλο στην δίκη. Θα επισημάνω για μία φορά ακόμα, ότι αν η απόφαση είναι αθωωτική δεν μπορεί να προσβληθεί από την πολιτική αγωγή. Πλέον είναι η ώρα του λαού, του αντιφασιστικού κινήματος, των φορέων, των συνδικάτων, των εργαζομένων, της νεολαίας, των μεταναστών, των αντιφασιστών, των δημοκρατών.

Το αναμφισβήτητο γεγονός, ότι ο φασισμός δεν αντιμετωπίζεται με δικαστικές αποφάσεις, αλλά με λαϊκούς αγώνες δεν πρέπει να οδηγήσει σε υποβάθμιση της σημασίας του αποτελέσματος της δίκης. Ακόμα και αν η Χρυσή Αυγή δεν κατάφερε να αναδειχθεί ξανά ως κοινοβουλευτική δύναμη, ακόμα και αν τριχοτομήθηκε, ακόμα και αν η πολιτική της φαίνεται να βρίσκει φιλοξενία σε όμορα πολιτικά κόμματα, η λαϊκή απαίτηση για καταδίκη της ναζιστικής εγκληματικής βίας πρέπει να παραμείνει ανυποχώρητη”.

O K. Παπαδάκης στο ert.gr για τη δίκη της Χρυσής ΑυγήςΚινητοποιήσεις φορέων
Σειρά συνδικάτων, μαζικών φορέων, φοιτητικών συλλόγων, πολιτικών φορέων και κάθε είδους συλλογικότητες καλούν την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου σε συγκέντρωση έξω από το Εφετείο, όπου αναμένεται η ανακοίνωση της απόφασης.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., ανακοίνωσε ότι “προκειμένου να συμμετάσχουν οι εργαζόμενοι του Λεκανοπεδίου στη Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας που γίνεται στις 7 του Οκτώβρη 2020 στο Εφετείο της Αθήνας (ημέρα ανακοίνωσης της απόφασης για τη δίκη της Χρυσής Αυγής) κηρύσσει διευκολυντική Στάση Εργασίας από τις 11:00πμ έως τη λήξη του ωραρίου”.

O K. Παπαδάκης στο ert.gr για τη δίκη της Χρυσής Αυγής
Ο Γιώργος Ρουπακιάς δράστης της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα

Εργαζόμενοι/ες στα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας, αναφέρουν μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή τους: “Στις 7 Οκτωβρίου 2020, έπειτα από 5,5 χρόνια εκδίκασης της υπόθεσης, αναμένεται η απόφαση στη δίκη της Χρυσής Αυγής για συνολικά 68 κατηγορούμενους, ανάμεσα στους οποίους και το σύνολο της πρώην και νυν ηγεσίας της θλιβερής φασιστικής οργάνωσης.

Μια απόφαση που συνδέεται με τη δικαίωση των θυμάτων τους και κυρίως τη δικαίωση της μνήμης του άδικα δολοφονημένου Παύλου Φύσσα. Το αποτέλεσμα της δίκης αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον μετά και τη πρόταση της εισαγγελέως έδρας, που απέρριψε το καθοδηγητικό ρόλο της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής, θεωρώντας τις πράξεις των φονικών επιθέσεων στους Αιγύπτιους αλιεργάτες και τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ αλλά και τη στυγνή δολοφονία του Παύλου ως «μεμονωμένες».

Η κοινωνία ωστόσο και το εργατικό κίνημα έχει πιο καθαρή ματιά στο τι έγινε. Η παρακρατική δράση των νοσταλγών του ναζισμού, η οποία εντάθηκε στα χρόνια της πρωτοφανούς για το τόπο οικονομικής κρίσης είχε ένα και μόνο στόχο: το τσάκισμα των κοινωνικών – λαϊκών αγώνων και των φωνών που συντασσόταν με αυτούς. Ανάμεσα στις φωνές που σώπασαν ήταν και αυτή του Παύλου…..
Καλούμε τη δικαιοσύνη να πράξει αυτό που πρέπει. Οι ναζί δεν είναι αθώοι”.

O K. Παπαδάκης στο ert.gr για τη δίκη της Χρυσής Αυγής
AP Photo/John D. Carnessiotis

Από την πλευρά της η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού τονίζει ότι: “Η ΠΕΝΕΝ η οποία δεν έλειψε από καμιά αντιφασιστική δράση όλα αυτά τα χρόνια στην Αθήνα και στον Πειραιά και στις γειτονιές τους, θα συμμετέχει μαζικά στην αντιφασιστική συγκέντρωση στις
7/10/2020 στο Εφετείο της Αθήνα και θα ενώσει την φωνή της με το υπόλοιπο εργατικό και αντιφασιστικό κίνημα στέλνοντας το μήνυμα: οι φασίστες της Χρυσή Αυγής στην φυλακή”.

Η ΚΕΕΡΦΑ καλεί “σε συμμετοχή στις μεγάλες κινητοποιήσεις του αντιφασιστικού κινήματος με το κάλεσμα για απεργιακή δράση και μαζικό συλλαλητήριο, έξω από το Εφετείο την Τετάρτη 7 Οκτώβρη με προσυγκέντρωση στο Μετρό Αμπελοκήπων στις 9πμ”.

Το ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή του αναφέρει μεταξύ άλλων: “Το εργατικό κίνημα αγωνίζεται ενάντια στον φασισμό και το σύστημα που τον γεννά. Απέναντι στον φασισμό, στην καπιταλιστική βαρβαρότητα η απάντηση είναι ένα μαζικό, μαχητικό εργατικό κίνημα για την ικανοποίηση των εργατικών-λαϊκών αναγκών. Ένα εργατικό κίνημα που θα αγωνίζεται και θα διεκδικεί και που θα εμπνέει και θα διαπαιδαγωγεί τους εργαζόμενους και την νέα γενιά με την ελπίδα του αγώνα.
Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο καλεί κάθε εργαζόμενο, κάθε νέο, κάθε λαϊκό άνθρωπο να ενώσουμε τις φωνές μας ενάντια στην βαρβαρότητα του Φασισμού, να γκρεμίσουμε την αδικία! Την Τετάρτη 7 Οκτώβρη ο εργαζόμενος λαός θα βροντοφωνάξει την δική του απόφαση
ΟΙ ΝΑΖΙ ΣΤΗΝ ΦΥΛΑΚΗ
Όλοι Στην Συγκέντρωση Τετάρτη 7 Οκτώβρη
10:00π.μ. Μετρό Αμπελοκήπων”.

H Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας επισημαίνει: “Είναι χρέος του κόσμου της εκπαίδευσης προς το μέλλον να παρέμβει μέσα κι έξω από την τάξη. Να υπερασπιστεί τη ζωή και τη δημοκρατία ενάντια στον φασισμό και τον σκοταδισμό, να απαιτήσει την τιμωρία των δολοφόνων.
Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε., προκειμένου να διευκολυνθούν οι συνάδελφοι της Αττικής να δώσουν δυναμικό «παρών» στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που διοργανώνει η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. στο Εφετείο Αθηνών, κηρύσσει 3ωρη, επιπλέον, διευκολυντική στάση εργασίας από ώρα 8:00 π.μ. έως 11:00 π.μ. και καλεί τους συναδέλφους να συμμετέχουν δυναμικά”.

O K. Παπαδάκης στο ert.gr για τη δίκη της Χρυσής ΑυγήςH ΓΣΕΕ σε ανακοίνωσή της αναφέρει: “Μετά από περίπου 5,5 χρόνια στις 7 Οκτωβρίου, το δικαστήριο θα ανακοινώσει την τελική ετυμηγορία του για τη «ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ».
Η ΓΣΕΕ ενώνει τη φωνή της με όλους εκείνους που ζητούν την κάθαρση, εναντιώνονται και συγκρούονται με φασιστικές πρακτικές, με τάγματα εφόδου, που στόχο έχουν να τρομοκρατήσουν για να επιβάλλουν τις θέσεις και τις αντιλήψεις τους.
Το αποτέλεσμα της δίκης της Χ.Α εκτός από δικαίωση για τους συγγενείς του Παύλου Φύσσα, θα κρίνει την ποιότητα και την ουσία της δημοκρατίας στη χώρα μας.
Οι εκφοβισμοί και οι απειλές της Χρυσής Αυγής δεν έχουν θέση στην Ελληνική κοινωνία.
Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι έχουν θέση στη φυλακή όσοι επιβουλεύονται τις δημοκρατικές ελευθερίες όλων μας”.

“Οι δολοφόνοι του Παύλου Φύσσα και του Σαχζάτ Λουκμάν και μαζί όλη η εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής που έδινε εντολή να βγουν στους δρόμους τα τάγματα εφόδου για να τρομοκρατήσουν και να ασκήσουν βία σε βάρος μεταναστών, συνδικαλιστών και αγωνιστών ήρθε η ώρα επιτέλους να καταδικαστούν. Τυχόν απαλλαγή τους ή ποινή…χάδι για τα μέλη της φασιστικής, εγκληματικής οργάνωσης, θα αποτελέσει σοβαρό πλήγμα για τη Δημοκρατία της χώρας. Οι νεοναζί δολοφόνοι της Χρυσής Αυγής πρέπει να μπουν βαθιά μέσα στη φυλακή”, αναφέρει μεταξύ άλλων η ΠΟΕ-ΟΤΑ, που καλεί σε συγκέντρωση στο Εφετείο.

O K. Παπαδάκης στο ert.gr για τη δίκη της Χρυσής ΑυγήςΤο Εργατικό Κέντρο Αθήνας “καλεί τα σωματεία μέλη του και όλους τους πολίτες του Λεκανοπεδίου της Αθήνας, να δώσουμε το “παρών” στο Εφετείο Αθηνών, προκειμένου να ενώσουμε τις φωνές μας με όσους υπερασπίζονται την δημοκρατία, ενάντια στον φασισμό, τον ρατσισμό και την τρομοκρατία των νεοναζί δολοφόνων της Χρυσής Αυγής.

Για την διευκόλυνση όλων των εργαζόμενων, το ΕΚΑ κηρύσσει 4ωρη στάση εργασίας από τις 11 π.μ. έως τις 3 μ.μ.”.

Tο Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔΗΝ, προκηρύσσει 4ωρη Παναττική Στάση Εργασίας την Τετάρτη, 7 Οκτωβρίου 2020, από τις 11πμ έως τη λήξη του ωραρίου και καλεί “να λάβουν μέρος οι εργαζόμενοι στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στο Εφετείο Αθηνών.
Εκείνη την ώρα το δικαστήριο θα ανακοινώσει την απόφασή του για τη δίκη της Χρυσής Αυγής. Έφθασε η ώρα που θα καταδικασθούν οι δολοφόνοι.
Η ΠΟΕΔΗΝ στην πρώτη γραμμή του αγώνα υπερασπίζεται την ενότητα όλων των εργαζόμενων, ενάντια στις ρατσιστικές πολιτικές που έχουν στόχο να διασπάσουν και να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους και τη νεολαία.
Αξίζει στους νεοναζί δολοφόνους της Χρυσής Αυγής η ισόβια κάθειρξη. Χωμένοι στη φυλακή μια ζωή εκεί «παράδειγμα προς αποφυγή».

Απόφαση δημοτικού συμβουλίου Αθήνας για την δίκη της Χρυσής Αυγής

“Στις 7 Οκτωβρίου μετά από 5,5 χρόνια η δίκη της Χρυσής Αυγής φτάνει στο τέλος της. Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν το κακούργημα της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, και μέλη της Χρυσής Αυγής κατηγορούνται για ανθρωποκτονία, απόπειρες ανθρωποκτονίας και άλλες εγκληματικές πράξεις.

Το Δημοτικό Συμβούλιο θεωρώντας ότι το μόρφωμα της Χρυσής Αυγής έδρασε ως εγκληματική οργάνωση, εκφράζει την εμπιστοσύνη του στην Ελληνική Δικαιοσύνη και προσδοκά την καταδίκη αυτών που με τις εγκληματικές τους ενέργειες δολοφόνησαν τον Παύλο Φύσσα και τον Σαχζάτ Λουκμάν, επιτέθηκαν στους Αιγύπτιους αλιεργάτες και τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και τρομοκράτησαν και τραυμάτισαν αθώους πολίτες.

Ο Δήμος της Αθήνας παρακολούθησε την ακροαματική διαδικασία από την έναρξη της, μέσω της συμμετοχής του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων στο Παρατηρητήριο της δίκης, ενώ ο πρώην Δήμαρχος και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου κατέθεσαν ως μάρτυρες κατηγορίας.

Χρέος μας είναι να διασφαλίσουμε τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων μας. Να καταδικάσουμε το φασισμό και το ναζισμό”.

Σχετικές ειδήσεις

Δίκη Χρυσής Αυγής: Κρίσιμη συνεδρίαση – αποκλειστικές δηλώσεις της Πολιτικής Αγωγής

Κ. Παπαδάκης: Στη δίκη αποδεικνύεται ο εγκληματικός χαρακτήρας της Χρυσής Αυγής

K. Παπαδάκης: Ορατό ενδεχόμενο η συνέχιση της δίκης της Χρυσής Αυγής και τον Αύγουστο

Ο Κ. Παπαδάκης μιλά για τις δυσκολίες στην ομαλή συνέχιση της δίκης της Χ.Α. (audio)

Κ. Παπαδάκης: Η Χρυσή Αυγή πρέπει να δικαστεί σαν τρομοκρατική οργάνωση

Η Πολιτική αγωγή στη δίκη της Χ.Α για την επίθεση στην Ε.Τομπατζόγλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος