Κ. Μητσοτάκης για Τέμπη: Θα αλλάξουμε όλα όσα μας πόνεσαν – Η Κυβέρνηση κρύβεται, λένε πηγές του ΣΥΡΙΖΑ

Τη βούληση της κυβέρνησης «να αλλάξουν όλα», επανέλαβε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στο τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη

Τη βούληση της κυβέρνησης «να αλλάξουν όλα», επανέλαβε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στο τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη. Διαβεβαίωσε ακόμη πως «αναλαμβάνοντας πλήρως την ευθύνη εκ μέρους του πολιτικού συστήματος» θα είναι «πρώτος στη μάχη για να ξεριζωθεί από τη χώρα κάθε νησίδα του αναχρονιστικού κράτους». Το θέμα πάντως εξακολουθεί να πυροδοτεί την πολιτική αντιπαράθεση με κατηγορίες εκατέρωθεν για τις ευθύνες της τραγωδίας.

Είμαστε αποφασισμένοι να αλλάξουμε όσα μας πόνεσαν υπογράμμισε αναφερόμενος στην τραγωδία των Τεμπών ο πρωθυπουργός υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη.

Την ίδια ώρα ανεβαίνουν οι τόνοι της πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης με κατηγορίες εκατέρωθεν για τις ευθύνες της τραγωδίας στα Τέμπη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως είναι άλλο πράγμα η στάση ευθύνης και η αναζήτηση της αλήθειας και άλλο η διασπορά ψεμάτων στον δημόσιο διάλογο σχολιάζοντας τα όσα υποστηρίζει ο Χρήστος Σπίρτζης.

Ο Χρήστος Σπίρτζης επανέρχεται με συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών, παρουσιάζει στοιχεία που όπως αναφέρει αποδεικνύουν τις παραλείψεις και ολιγωρίες της κυβέρνησης , ενώ επισημαίνει ότι αν λειτουργούσε ο σιδηρόδρομος όπως το 2019 δεν θα γινόταν το τραγικό δυστύχημα.

Την Τετάρτη θα συνεδριάσει η Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου και ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης θα ενημερώσει για το δυστύχημα στα Τέμπη.

Η τοποθέτηση Σπίρτζη είναι εκτός τόπου και χρόνου, τόνισε μεταξύ άλλων μιλώντας στην ΕΡΤ ο Γιώργος Κουμουτσάκος.

Ο κ. Σπίρτζης θα είναι στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου. ο κ. Καραμανλής θα έρθει; διερωτήθηκε ο Πάνος Σκουρλέτης μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ.

Ο κ. Καραμανλής είναι βουλευτής της ΝΔ και πρέπει να προσέλθει στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας να καταθέσει την δική του άποψη, ανέφερε ο Γιάννης Οικονόμου.

Να μείνουμε στα στοιχεία και να μην γίνεται διάχυση ευθυνών υπογράμμισε ο Νίκος Ανδρουλάκης από την Θέρμη στη Θεσσαλονίκη όπου επισκέφθηκε την 2η ΕΜΑΚ και συναντήθηκε με εθελοντές της Πολιτικής Προστασίας.

«Τα συνθήματα των κινητοποιήσεων δεν επιδέχονται καμίας διαστρέβλωσης και παρερμηνείας. Το μήνυμά τους είναι σαφές. Να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα στα Τέμπη και να μπουν στο στόχαστρο οι πραγματικές αιτίες και οι ένοχοι που ευθύνονται γι’ αυτό το έγκλημα» τονίζει η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ.

Δεν πρέπει τίποτα να επισκιάσει την ασύλληπτη τραγωδία τονίζει ο Γιάνης Βαρουφάκης: «στο μέτρο των δυνατοτήτων μου, δεν θα επιτρέψω ο τραυματισμός μου να χρησιμοποιηθεί ώστε να μετατοπιστεί ο προβολέας της δημοσιότητας από τους 57 νεκρούς μας και από την ελπίδα που μας χαρίζει το νεανικό κίνημα των ημερών για ένα καλύτερο αύριο».

Και στη σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων, σχεδόν δύο εβδομάδες μετά το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στην κοιλάδα των Τεμπών, αυτό που προτάσσεται είναι ότι η έρευνα θα γίνει με απόλυτη διαφάνεια και με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα.

Στην πρώτη γραμμή της κυβερνητικής ατζέντας βρίσκονται δύο δεσμεύσεις:

-Απόλυτη διαφάνεια στην έρευνα/Αμέριστη συνδρομή στις δικαστικές Αρχές.

-Δρομολόγηση άμεσων πρωτοβουλιών για τη βελτίωση της χρόνιας προβληματικής κατάστασης στους σιδηροδρόμους.

Στο μέτωπο της επανεκκίνησης των σιδηροδρόμων με ασφάλεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήδη έχει επικοινωνήσει με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Alstom, έτσι ώστε να έχουμε ολοκλήρωση του έργου της τηλεδιοίκησης το συντομότερο δυνατόν. Παράλληλα υπενθυμίζεται ότι η επανεκκίνηση του σιδηροδρόμου θα γίνει με:

-Δύο σταθμάρχες σε κάθε βάρδια.

-Βραχυπρόθεσμος περιορισμός του μεταφορικού έργου (εφόσον χρειαστεί).

-Άμεση δρομολόγηση των προγραμματισμένων και εγκεκριμένων προσλήψεων προσωπικού.

-Αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου για καταστροφές/κλοπές στο δίκτυο.

«Είναι προτεραιότητά μας να χτίσουμε παντού, δομές και υπηρεσίες που θα λειτουργούν με περισσότερη λογοδοσία, περισσότερη αποτελεσματικότητα, περισσότερη αξιοκρατία και περισσότερη αξιολόγηση. Αυτή άλλωστε είναι η πρώτη αναγκαία και απαραίτητη προϋπόθεση για να ανταποκριθούμε στο πάνδημο και ταυτόχρονα δραματικό αίτημα, αυτό το «ποτέ ξανά»», σημείωσε ο κ. Οικονόμου.

Συνεδρίαση Εκτελεστικού Γραφείου ΣΥΡΙΖΑ – Στο επίκεντρο τα δεδομένα μετά την τραγωδία στα Τέμπη

Συνεδριάζει το Εκτελεστικό Γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ– ΠΣ υπό τον Αλέξη Τσίπρα, μία συνεδρίαση που γίνεται με διευρυμένη σύνθεση και με συμμετοχή και του Πολιτικού Σχεδιασμού. Στο επίκεντρο, η συζήτηση για τις βαριές ευθύνες που όπως εκτιμά η αξιωματική αντιπόλίτευση έχει η κυβέρνηση για την τραγωδία στα Τέμπη. Γίνεται εκτίμηση των δεδομένων που διαμορφώνονται και συζητούνται και οι ενέργειες και πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα, σε μια περίοδο όπου η σκιά του τραγικού δυστυχήματος πέφτει βαριά στην ελληνική κοινωνία.

Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι ενώ η κυβέρνηση οφείλει απαντήσεις για την τραγωδία των Τεμπών, εκείνη συνεχίζει να κρύβεται. Κρύβουν -οπως λένε- και τον κ. Καραμανλή και τους αρμόδιους υφυπουργούς, ενώ όρισαν να μεταβατικό πρόεδρο στον ΟΣΕ, τον άνθρωπο που ήταν τεχνικός σύμβουλος της διοίκησης για θέματα ασφάλειας του δικτύου. Σαν να τον επιβραβεύουν, λένε στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να εγκαταλείψει την αποποίηση και διάχυση ευθυνών που οδηγεί στη συγκάλυψη και να σταματήσει να κρύβει τους υπουργούς και υφυπουργούς της κυβέρνησης του, που είχαν υπ΄ευθύνη τους χρόνια το αρμόδιο υπουργείο, σχολιάζουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο μεταξύ σε ειδικό εφέτη ανακριτή έχει περάσει η υπόθεση της αδιανόητης τραγωδίας των Τεμπών. Στα δικαστήρια της Λάρισας  τις επόμενες μέρες αναμένονται ξανά στον ανακριτή ο προϊστάμενος επιθεώρησης και οι  2 σταθμάρχες που είχαν φύγει από την βάρδια.

Ρεπορτάζ: Λίνα Μπεθάνη, Δημήτρης Γκάτσιος, Γιώργος Παντελάκης

Διαβάστε επίσης:

Ο Ι. Ντογιάκος ζητά από τον διοικητή του ΟΣΕ τους φακέλους για δυστυχήματα τα τελευταία 15 χρόνια

Συνάντηση Γ. Γεραπετρίτη με εργαζομένους στους σιδηροδρόμους – Την Τετάρτη ενημερώνει την Επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου

Ε. Μπούρας, πραγματογνώμονας στην ΕΡΤ: Μετά την τραγωδία στα Τέμπη, ποιος θα δώσει πιστοποιητικό ότι η γραμμή είναι ασφαλής;

Τέμπη: Τα επόμενα βήματα της έρευνας – Πιθανές νέες διώξεις

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος