Η μεγάλη γιορτή για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση – Συμβολισμοί και μηνύματα

Με την έπαρση της Γαλανόλευκης στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, ανοίγει και επίσημα το πρωί στις 8:00, το  πρόγραμμα των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου.

Στην τελετή έπαρσης της σημαίας στην Ακρόπολη, όπου θα παραστούν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα ψάλει τον εθνικό ύμνο η διεθνούς φήμης σοπράνο Αναστασία Ζαννή.

Στις 06:21 το πρωί, θα γίνουν 21 χαιρετιστήριες βολές από το πυροβολείο του Λυκαβηττού, κάτι που θα επαναληφθεί άλλες δυο φορές μέσα στην ημέρα. Στις 08.31 θα γίνουν άλλες 21 χαιρετιστήριες βολές και στις 18.41, επίσης 21 βολές.

Στις 08:30, θα γίνει η Δοξολογία στη Μητρόπολη Αθηνών, προεξάρχοντος του Μακαριοτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου Β’, παρουσία εκπροσώπων της πολιτειακής, πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, στις 09:20 θα πραγματοποιηθεί κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τους ξένους ηγέτες, θα ακολουθήσει ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων και επιθεώρηση τιμητικού αγήματος.

Η στρατιωτική παρέλαση

H καθιερωμένη στρατιωτική παρέλαση, θα ξεκινήσει στις 10:00 το πρωί καi – σύμφωνα και με το ΓΕΕΘΑ – έχει στόχο να εκπέμψει μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση για την ετοιμότητα και την αποφασιστικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων να διασφαλίσουν την εθνική ακεραιότητα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, ως άξιοι συνεχιστές των ηρώων του 1821.

Λόγω της έξαρσης της πανδημίας, δυστυχώς το κοινό δεν θα μπορέσει να παρακολουθήσει από κοντά την παρέλαση. Η  ΕΡΤ, έχει αναλάβει όπως κάθε χρόνο την κάλυψή της υπόσχεται μια παραγωγή υψηλών προδιαγραφών για όλους τους τηλεθεατές.

Όπως έχει γίνει γνωστό, στην παρέλαση θα λάβουν μέρος,  φάλαγγα ιστορικών τμημάτων, παιδιά με παραδοσιακές στολές, έφιππο τμήμα, μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας μαζί με σχηματισμούς αμερικανικών F-16, γαλλικών Rafale, καθώς και βρετανικών Voyager. Επίσης, θα διέλθουν ελικόπτερα NH-90 και Kiowa Warrior -τα οποία θα πετάξουν για πρώτη φορά στον ουρανό της Αττικής- καθώς και αεροσκάφος ναυτικών επιχειρήσεων P-3B. Επίσης, μηχανοκίνητo τμήματα του Στρατού Ξηράς, της Πολεμικής Αεροπορίας με αντιαεροπορικά συστήματα Patriot και «Βέλος», της  Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού και του Πυροσβεστικού Σώματος.

Η ημέρα θα κλείσει στις 18:41 με την επίσημη υποστολή της σημαίας στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, ενώ την ίδια ώρα θα ξεκινήσουν από το πυροβολείου του Λυκαβηττού οι τελευταίες 21 χαιρετιστήριες βολές.

Μετά την παρέλαση για την 25η Μαρτίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρίγκιπα της Ουαλίας Κάρολο

Ο ελληνισμός – όπου Γης – γιορτάζει τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, με την υψηλή εκπροσώπηση των χωρών που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στον αγώνα των Ελλήνων για την Ανεξαρτησία.

Σημείο αναφοράς για την έναρξη των εορτασμών ήταν η πλήρως ανακαινισμένη Εθνική Πινακοθήκη, που άνοιξε τις πύλες της ύστερα από 11 ολόκληρα χρόνια.  Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, το σημερινό γεγονός στέλνει ένα ανανεωμένο μήνυμα δυναμισμού στην αυγή του τρίτου αιώνα της ελευθερίας της Ελλάδας.

Στο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν των υψηλών προσκεκλημένων στο Προεδρικό Μέγαρο το βράδυ της Τετάρτης, η πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, έστειλε μήνυμα για την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 ότι η πολιτική θα πρέπει να συνομιλεί με τις προτεραιότητες και τις περιστάσεις και όχι με το θυμικό και πως οι συγκυρίες δεν μπορούν να συρρικνώνουν τη Δημοκρατία.

Όπως είπε η κα. Σακελλαροπούλου, έχουμε μεγάλο χρέος πλέον να διασφαλίζουμε τα αντίβαρα απέναντι στην κάθε μορφή κατάχρησης εξουσίας, είτε δημόσια, είτε ιδιωτική.

Η πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε για τις προτεραιότητες της σύγχρονης εποχής, όπως η πανδημία, η κλιματική αλλαγή και o διάλογος των πολιτισμών, κάνοντας ευρύτατη αναφορά στο φιλελληνικό κίνημα που αναπτύχθηκε στις χώρες οι οποίες συμμετείχαν στη Ναυμαχία του Ναυαρίνου και συνέβαλαν στην ήττα του οθωμανικού κράτους και στην ίδρυση του ελληνικού κράτους.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στην αντιφώνησή του, επισήμανε ότι τα οράματα του 1821 καθοδηγούν και τον αγώνα των Ελλήνων Κυπρίων, οι οποίοι αγωνίζονται επίσης για την απαλλαγή από τα κατοχικά στρατεύματα που βρίσκονται ακόμα στην Κύπρο.

Ο πρίγκιπας της Ουαλίας Κάρολος τόνισε ότι το παράδειγμα του θάρρους, της τόλμης και της αποφασιστικότητας που έδειξαν το 1821 είναι ένα παράδειγμα το οποίο μπορεί να καθοδηγήσει την προσπάθεια όλων των χωρών να ανοικοδομήσουν κοινωνίες και οικονομίες μετά από τη μάστιγα της πανδημίας, η οποία ταλαιπωρεί και έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις.
Ο πρίγκιπας Κάρολος έκλεισε την ομιλία του με την φράση στα ελληνικά: «Χαίρε, ω χαίρε, ελευθεριά – Ζήτω η Ελλάς».

Ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν εστίασε στις σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας. Σημείωσε ότι οι δύο χώρες, που διαχρονικά έχουν καλές σχέσεις, οφείλουν να ενδυναμώσουν αυτές τις σχέσεις, να αναπτύξουν τον διμερή διάλογο προς όφελος της πραγματικής δράσης αλλά και των λαών τους.

Η υπουργός Εθνικής Άμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί, στην αντιφώνησή της, υπογράμμισε ότι “κάθε ταξίδι στην Ελλάδα είναι ένα ταξίδι στις πηγές μας”.

“Αγαπούμε τη χώρα σας με τον ίδιο ενθουσιασμό που ένιωθαν οι φιλέλληνες τότε, είπε η κα. Παρλί, επισημαίνοντας ότι “το να είσαι φιλέλληνας σήμερα σημαίνει ελευθερία, δικαιοσύνη, αλληλεγγύη”.

Εθνική Πινακοθήκη: Αποκαλυπτήρια της κιβωτού του πολιτισμού

Η αυλαία των εορτασμών για την εθνική επέτειο, άνοιξε στο νέο κτήριο-κόσμημα της Εθνικής Πινακοθήκης, όπου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η σύζυγός του Μαρέβα Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη, υποδέχθηκαν την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, την Πρόεδρο της Επιτροπής 2021 Γιάννα Αγγελοπούλου και τους υψηλούς προσκεκλημένους από τις τρεις χώρες που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην έκβαση του αγώνα των Ελλήνων για την ανεξαρτησία.

Ο πρίγκιπας της Ουαλίας, Κάρολος, με τη σύζυγό του δούκισσα της Κορνουάλης Καμίλα, ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν, πέρασαν πρώτοι τις πύλες του σύγχρονου μουσείου Τέχνης που αναδεικνύει τη φυσιογνωμία του Πολιτισμού της Ελλάδας.

Στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μπροστά από το εμβληματικό έργο του Τέτση, αναφέρθηκε στην εθνική επανάσταση και στους φίλους Γάλλους, Βρετανούς και Ρώσους που στάθηκαν στο πλευρό της χώρας, αλλά και στους απλούς ανθρώπους που όπως είπε, έχτισαν τη σύγχρονη Ελλάδα με κόπο, αίμα, αλλά και ελπίδα.

“Η Ιστορία, συνεπώς, μάς θέλει σταθερούς συμπολεμιστές στις μεγάλες μάχες της ανθρωπότητας. Και σήμερα, μας βρίσκει δίπλα-δίπλα, μπροστά στη «Λαϊκή Αγορά» του Τέτση, που κοσμεί την είσοδο της νέας Πινακοθήκης. Ένα μεγαλειώδες έργο, αφιερωμένο στην καθημερινή επικοινωνία των απλών ανθρώπων. Γιατί οι απλοί άνθρωποι έχτισαν τη σύγχρονη Ελλάδα. Με κόπο, δάκρυα, ιδρώτα και, συχνά, αίμα. Αλλά πάντα με ελπίδα. Υψηλοί φίλοι της χώρας μου, ας απαντήσουμε, λοιπόν, με τη σειρά μας και εμείς στην Ιστορία. Μένοντας συνεργάτες και στην ειρήνη και στις νέες προκλήσεις που φέρνει για όλους μας το μέλλον”.

Η Εθνική Πινακοθήκη, με την επέκταση και ανακαίνιση των χώρων της, αποτελεί το πρώτο μεγάλο έργο του Υπουργείου Πολιτισμού στη νέα δεκαετία και παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες που προέκυψαν εξαιτίας της πανδημίας, το νέο κτιριακό συγκρότημα ανοίγει σήμερα, σύμφωνα με το καθορισθέν χρονοδιάγραμμα.

“Η ολοκλήρωση του έργου της επέκτασης και της επανέκθεσης των Συλλογών της Πινακοθήκης, στις 24 Μαρτίου 2021, σηματοδοτεί την έναρξη των εορτασμών της διακοσιοστής επετείου της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Ήταν το ορόσημο που έθεσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τον Αύγουστο του 2019, και στο οποίο οφείλαμε να είμαστε απολύτως συνεπείς. Η συγκεκριμένη ημερομηνία δεν ορίστηκε τυχαία. Δηλώνει ένα σημαντικό σταθμό της νέας, σύγχρονης, δυναμικής Ελλάδας. Της Ελλάδας του Πολιτισμού, της Δημιουργίας, της Καινοτομίας, της Ανάπτυξης, της Εξωστρέφειας” ανέφερε από την πλευρά της η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

“Η Εθνική Πινακοθήκη ιδρύθηκε το 1900, αλλά η θεσμική της ηλικία, παρότι αξιοσέβαστη και αυτή, δεν συμπίπτει με την πραγματική της ηλικία, που ορίζεται από τους θησαυρούς που περικλείει. Και οι θησαυροί αυτοί ανήκουν κατά κύριο λόγο στη νεότερη ελληνική τέχνη. Μια τέχνη που είναι συνομήλικη και αυτάδελφη με το νεότερο ελληνικό κράτος. Γιατί γεννιέται, αναπτύσσεται και συνωριμάζει μαζί του. Η Εθνική Πινακοθήκη μπορεί επομένως να θεωρηθεί ένα μουσείο της Παλιγγενεσίας, ένα μουσείο εθνικής αυτογνωσίας” τόνισε η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα.

Οι υψηλοί προσκεκλημένοι, ξεναγήθηκαν στην έκθεση που στήθηκε στον πρώτο όροφο της Πινακοθήκης με έργα ζωγραφικής που έχουν ως θέμα τον αγώνα της Ανεξαρτησίας και τους ήρωες της Επανάστασης του 1821 και με έργα Ελλήνων καλλιτεχνών του δέκατου ένατου αιώνα.

Από την περιοδική έκθεση “Το 1821 στη ζωγραφική. Η Ελλάς απαιτεί την ιστορικήν Πινακοθήκην της” και από τη μόνιμη Συλλογή, οι προσκεκλημένοι στάθηκαν ιδιαίτερα μπροστά στα έργα του Θεόδωρου Βρυζάκη Η Ελλάς ευγνωμονούσα, Η υποδοχή του Λόρδου Βύρωνα στο Μεσολόγγι, Η Έξοδος του Μεσολογγίου, στο Επεισόδιο του Ελληνικού Αγώνα του Ευγένιου Ντελακρουά, στον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη του Βαυαρού Καρλ Κρατσάιζεν, στον οποίο οφείλουμε τις προσωπογραφίες των αγωνιστών, η συγκλονιστική ζωγραφική παράσταση Μετά την καταστροφή των Ψαρών του Νικόλαου Γύζη, Το φίλημα του Νικηφόρου Λύτρα και η Παιδική συναυλία του Γεώργιου Ιακωβίδη.

Το καινούργιο συγκρότημα της Εθνικής Πινακοθήκης, που έχει υπερδιπλασιάσει τους λειτουργικούς του χώρους από 9.720 σε 20.760 τετραγωνικά μέτρα, αναμένεται να εγκαινιαστεί και να ανοίξει τις πύλες του στο κοινό πιθανόν τον Ιούνιο, όταν τα επιδημιολογικά δεδομένα θα επιτρέπουν την παρουσία κόσμου.

Η μόνιμη έκθεση της Πινακοθήκης θα ξεδιπλώνεται πλέον σε 1.000 πίνακες -από τους 20.000 που φυλάσσονται στις αποθήκες- αποδεικνύοντας τη μεγάλη αξία των πλούσιων συλλογών της. Το υπέροχο νέο κτίριο επικοινωνεί από παντού με την πόλη. Υπάρχει μια ράμπα από το υπόγειο έως τον τρίτο όροφο, από την οποία μπορεί κάποιος να ανεβαίνει και να μπαίνει στις αίθουσες έχοντας συνεχή οπτική επαφή με την πόλη.

Στόχος του εορτασμού είναι η ανάδειξη του υψηλού συμβολισμού της επετείου. Παράλληλα είναι η προβολή της σύγχρονης Ελλάδας, μιας χώρας εξωστρεφούς, με ισχυρές συμμαχίες που είναι περήφανη για την ιστορία της και ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας – Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ανήμερα της 25ης Μαρτίου

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, περισσότεροι από 4.000 αστυνομικοί έχουν ενταχθεί και θα συμμετάσχουν στον σχεδιασμό για την ασφάλεια που περιλαμβάνει αυστηρούς ελέγχους στον χώρο της παρέλασης, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Παράλληλα σε ταράτσες κτιρίων θα βρίσκονται ακροβολισμένοι ελεύθεροι σκοπευτές, ενώ drones και ελικόπτερα της Αστυνομίας θα μεταφέρουν συνεχώς εικόνα στο Κέντρο Επιχειρήσεων. Όλα τα σημεία διέλευσης των επισήμων θα ελέγχονται εξονυχιστικά, θα χρησιμοποιηθούν απενεργοποιητές κινητών τηλεφώνων, ενώ, εκτός των άλλων, θα υπάρχουν και ειδικοί σκύλοι της ΕΛ.ΑΣ για την ανίχνευση εκρηκτικών. Στα μέτρα συμμετέχουν και η Αντιτρομοκρατική με την ΕΥΠ.

Σε ό,τι αφορά στις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα ισχύσουν σήμερα λόγω της παρέλασης, σύμφωνα με την Αστυνομία θα απαγορευτεί σταδιακά η στάση και στάθμευση, καθώς και η κυκλοφορία των οχημάτων, από τις 6 το πρωί μέχρι και το τέλος το τέλος των εκδηλώσεων στις παρακάτω λεωφόρους και οδούς και στις κάθετες αυτών έως την πρώτη παράλληλη οδό:

– Λ. Βασ. Σοφίας, στο τμήμα της μεταξύ των Λεωφόρων Βασ. Κων/νου και Βασ. Αμαλίας και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας.

– Ηρ. Αττικού, σε όλο το μήκος της.

– Βασ. Γεωργίου Β΄, σε όλο το μήκος της.

– Βασ. Γεωργίου Α΄, σε όλο το μήκος της.

– Λ. Βασ. Αμαλίας, σε όλο το μήκος της και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας.

– Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου), σε όλο το μήκος της.

– Πλ. Ομονοίας.

– Πειραιώς, στο τμήμα της μεταξύ της πλ. Ομονοίας και της Ιεράς Οδού και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

– Αθηνάς, σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

– Αγ. Κωνσταντίνου, σε όλο το μήκος της.

– Πλ. Καραϊσκάκη.

– 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων), στο τμήμα της μεταξύ της οδού Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) και της Λ. Αλεξάνδρας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

– Θ. Δηλιγιάννη, στο τμήμα της μεταξύ της πλ. Καραϊσκάκη και της οδού Ι. Μεταξά και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας.

– Πλ. Συντάγματος.

– Φιλελλήνων, σε όλο το μήκος της.

– Σταδίου, σε όλο το μήκος της.

– Λ. Συγγρού, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Αμ. Φραντζή και Διον. Αρεοπαγίτου και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας.

– Ακαδημίας, σε όλο το μήκος της.

– Αθ. Διάκου, σε όλο το μήκος της και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας.

– Μητροπόλεως, σε όλο το μήκος της.

– Αιόλου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Ερμού και Αδριανού.

– Ερμού, στο τμήμα της μεταξύ της Πλ. Ασωμάτων και της οδού Αιόλου.

– Βασ. Όλγας, σε όλο το μήκος της και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας.

– Πετμεζά, σε όλο το μήκος της.

– Βούρβαχη, σε όλο το μήκος της.

– Καλλιρόης, σε όλο το μήκος της.

Σταδιακή διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων, από 06.00΄ ώρα μέχρι πέρατος των εκδηλώσεων στις παρακάτω οδούς και στις καθέτους αυτών έως την πρώτη παράλληλη οδό:

– Αχιλλέως, σε όλο το μήκος της και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας.

– Λένορμαν, σε όλο το μήκος της και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας.

– Καρόλου, σε όλο το μήκος της και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας.

– Μάρνης, σε όλο το μήκος της και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας.

– Κολοκυνθούς, σε όλο το μήκος της.

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Χρύσα Ρουμελιώτη, Κώστα Κωνσταντόπουλος, Άννα Βλαχοπαναγιώτη, Ειρήνη Βασάλου

Σχετικά Άρθρα: Μητσοτάκης: Ελλάδα και Ρωσία βρέθηκαν μαζί στις μεγάλες δοκιμασίες της ανθρωπότητας

Οι θησαυροί της Εθνικής Πινακοθήκης – Ξενάγηση από τη Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα μέσω της ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος