Μητσοτάκης: Ελλάδα και Ρωσία βρέθηκαν μαζί στις μεγάλες δοκιμασίες της ανθρωπότητας

Στην Αθήνα βρίσκεται ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν προκειμένου να παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Νωρίς το απόγευμα έγιναν δηλώσεις στο Μέγαρο Μαξίμου τόσο από τον ίδιο όσο και από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Οι σχέσεις των δυο χωρών μας έρχονται από πολύ μακριά και είναι στο χέρι μας να βαδίσουν και πολύ μακριά γιατί μάς συνδέουν η ιστορία, ο πολιτισμός, η κοινή μας θρησκεία, δεσμοί που ξεκίνησαν από το Βυζάντιο, δυνάμωσαν μέσω των ελληνικών κοινοτήτων της Ρωσίας και έγιναν συμμαχία με το ξέσπασμα του αγώνα του 1821» επισήμανε ο πρωθυπουργός, αναφέροντας πως «από τη Ρωσία εκκίνησε ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας, ο Ιωάννης Καποδίστριας, ενώ ο Αλέξανδρος Πούσκιν είχε δώσει πρώτος το σύνθημα με το ποίημα «Εμπρός Ελλάδα» που έγραψε ακριβώς πριν από 200 χρόνια, στις 25 Μαρτίου 1821».

Συνεχίζοντας την αναδρομή του στις σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως: «Στο πέρασμα του καιρού οι διεθνείς συσχετισμοί και οι γεωπολιτικές συγκυρίες έφεραν τις χώρες περισσότερο ή λιγότερο κοντά. Ποτέ, ωστόσο, δεν κατέλυσαν τους ιστορικούς δεσμούς των λαών μας. Για αυτό και στις μεγάλες δοκιμασίες της ανθρωπότητας βρεθήκαμε μαζί».

Η Ελλάδα είναι κράτος μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και οι ιδιότητες αυτές είναι στη βάση της εξωτερικής μας πολιτικής σημείωσε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε ότι «ταυτόχρονα αναγνωρίζουμε ότι η Ρωσία είναι σοβαρός παράγοντας της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας η οποία βέβαια οφείλει να οικοδομείται μέσω συνεργατικών κι όχι ανταγωνιστικών σχέσεων, με σεβασμό σε κοινές αξίες όπως η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». «H ιδιότητα της χώρας σας ως μόνιμο μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σας επιφορτίζει κ. πρωθυπουργέ και με την ευθύνη της διαφύλαξης της ειρήνης και της διεθνούς νομιμότητας σε παγκόσμιο επίπεδο και αυτό είναι μεγάλο καθήκον και πάντα ακούμε με μεγάλη προσοχή τις θέσεις σας ειδικά αυτές που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα όπως η προσήλωσή σας στην ισχύ του Διεθνούς Δικαίου, του Δικαίου της Θάλασσας, ειδικά στην περιοχή της Μεσογείου» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Και βέβαια δεν ξεχνάμε τη σταθερή υποστήριξη της Ρωσίας σε μια λύση στο Κυπριακό που να βασίζεται σε ένα ενιαίο διζωνικό – δικοινοτικό κράτος, χωρίς ξένα στρατεύματα και αναχρονιστικές εγγυήσεις».

Επίσης, ανέφερε ότι συζητήθηκε πώς μπορεί να ενισχυθεί η οικονομική συνεργασία Ελλάδας – Ρωσίας ενώ εξετάσθηκε πώς μπορούν το συντομότερο δυνατόν να αρχίσουν οι ροές Ρώσων επισκεπτών στην Ελλάδα. Κλείνοντας ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για μια εξαιρετικά χρήσιμη, πολύτιμη και όχι μόνο εθιμοτυπική συνάντηση.

Για μια συνάντηση σε φιλική και εποικοδομητική ατμόσφαιρα μίλησε από την πλευρά του και ο Ρώσος πρωθυπουργός ο οποίος αναφέρθηκε στην αλληλοϋποστήριξη των δυο χωρών σε διάφορες στιγμές της ιστορίας. «Πρόκειται για κοινή εορτή για Ρωσία και Ελλάδα» είπε ξεκινώντας τις δικές του δηλώσεις, ο Μιχαήλ Μισούστιν. «Είναι συμβολικό πως ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδος ήταν ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, Ιωάννης Καποδίστριας» είπε και αναφέρθηκε στο παρόν, λέγοντας «Θα έχουμε το 4ο αφιερωματικό έτος ανάμεσα στις δύο χώρες, το έτος Ιστορίας. Σε λίγο θα δώσουμε την επίσημη έναρξη του έτους. Οι πολίτες των χωρών μας θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την κοινή μας ιστορία».

Ο Ρώσος πρωθυπουργός σημείωσε ακόμη πως «επιβεβαιώσαμε το αμοιβαίο ενδιαφέρον για προώθηση κοινών έργων σε διάφορους τομείς. Ο κορονοϊος επηρέασε πολλές συνεργασίες. Το κοινό εμπόριο μειώθηκε κατά το ένα τρίτο. Ζημιώθηκε πολύ ο τουρισμός. Η Ελλάδα ανοίγει σταδιακά τα σύνορα της, αυτό, όμως πρέπει να γίνει με ασφάλεια. Η μικτή διυπουργική επιτροπή για οικονομική και βιομηχανική συνεργασία θα πρέπει να πάρει μέτρα για ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας».

Ο κ. Μισούστιν συμπλήρωσε ακόμα πως στην «ατζέντα μας υπάρχουν συμφωνίες για υγεία, τεχνολογία, πληροφορική. Θα ενισχύσουμε τις διμερείς σχέσεις και βάσει της σύγχρονης εικόνας και βάσει της ιστορίας και της παράδοσης μας. Να σας συγχαρώ ακόμη μία φορά για τη σημαντική επέτειο»

Νωρίτερα, στο δημαρχιακό μέγαρο, ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν τιμήθηκε με το χρυσό μετάλλιο αξίας της πόλης των Αθηνών, το οποίο του απένειμε ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.

Μητσοτάκης: Ελλάδα και Ρωσία βρέθηκαν μαζί στις μεγάλες δοκιμασίες της ανθρωπότητας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος