Η φονική επίθεση στον Άλκη και τα στοιχεία που «καίνε» τον 23χρονο

Σε μια απόπειρα να μπει τέλος στην οπαδική βία, η Αστυνομία σήμερα προχώρησε σε εφόδους σε συνδέσμους και στην Αθήνα. Οι εκπρόσωποι των τριών μεγάλων ομάδων της Θεσσαλονίκης κλήθηκαν από τον εισαγγελέα για τη διαλεύκανση της δολοφονίας του 19χρονου και να συζητήσουν για την εξάλειψη των φαινομένων βίας. Σε αυτό το πλαίσιο, είχαμε παρέμβαση και του Αρείου Πάγου. Σε αντίθεση με τους θρασύδειλους χούλιγκαν, ο παππούς του αδικοχαμένου Άλκη ξεχωρίζει για το μεγαλείο της ψυχής του.

Όπως είπε η δημοσιογράφος Κάτια Νιάκαρη, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, η συγκεκριμένη επίθεση χαρακτηρίζεται στοχευμένη. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικοί εξετάζουν το ενδεχόμενο να πήγαν συγκεκριμένα στο συγκεκριμένο σημείο ο 23χρονος που έχει συλληφθεί και οι συνεργοί του έτσι ώστε να βρουν οπαδούς της ομάδας του ΑΡΗ -που συχνάζουν, σύμφωνα με πληροφορίες, σε καφέ σε κοντινή απόσταση από το μέρος της δολοφονίας- και να τους επιτεθούν.

Τα στοιχεία που έχει σε βάρος του 23χρονου η Ελληνική Αστυνομία φέρεται να είναι συντριπτικά. Το πιο ουσιαστικό είναι ότι τον έχει αναγνωρίσει ένας από τους τραυματίες ο οποίος ήταν μαζί με τον 19χρονο Άλκη, λίγο πριν πέσει νεκρός. Η ερώτηση του παππού του Άλκη είναι γροθιά στο στομάχι: «Εγώ είμαι υπερήφανος για τα παιδιά και τα εγγόνια μου… ρωτάω οι γονείς των άλλων παιδιών … είναι;».

Σαρωτικές έρευνες σε «ορμητήρια» στην Αθήνα 

Στυλιάρια , ρόπαλα, κοντάρια ικανά να σκοτώσουν, είναι τα ευρήματα από τη δεύτερη μεγάλη αστυνομική επιχείρηση της αστυνομίας, αυτή τη φορά σε γραφεία συνδέσμων στην Αττική.

Μέσα σε σακούλες, αστυνομικοί της υποδιεύθυνσης αντιμετώπισης βίας στους αθλητικούς χώρους, τα μετέφεραν στα εγκληματολογικά εργαστήρια της αστυνομίας. Το μπαράζ εφόδων έγινε συντονισμένα στα γραφεία των συνδέσμων:

  • ΠΑΟΚ Ομόνοια
  • Παναθηναϊκός Περιστέρι
  • ΑΕΚ Άγιοι Ανάργυροι
  • Ολυμπιακός Ίλιον

Όπως ανέφερε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Ζώης Κακκαβάς, λίγο πριν τις 3, η έρευνα της Αστυνομίας σε οργανωμένο σύνδεσμο οπαδών στην οδό Μενάνδρου, ολοκληρώθηκε και τα στοιχεία μεταφέρθηκαν στα εγκληματολογικά εργαστήρια.

Βρέθηκαν μαχαίρι, τσεκούρι, φωτοβολίδες, ξύλινα και μεταλλικό κοντάρια, ξύλινα καδρόνια με βίδες, κράνη μοτοσυκλέτας, σπρέι βαφής διαφόρων χρωμάτων, καπνογόνα-βαρελάκια και σύστημα καταγραφής εικόνας.

Οι σαρωτικοί έλεγχοι έγιναν μετά τη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα με εντολή του αθλητικού εισαγγελέα. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα μπορούν να γίνονται έφοδοι στα γραφεία των αθλητικών συνδέσμων.

Ομάδες δραστών ιδιαίτερα σοβαρών εγκλημάτων βίας, τελουμένων από «οπαδικά» κίνητρα, ή με επίφαση αθλητικό υπόβαθρο, έχουν ενταχθεί «ως φίλαθλοι» σε λέσχες.

«Είναι δολοφόνοι, όχι οπαδοί»

Στη Θεσσαλονίκη σκληρές δηλώσεις για τη στυγερή δολοφονία του 19χρονου Άλκη, έκανε ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ Μάκης Γκαγκάτσης. Ήταν μετά τη συνάντηση που είχαν ο ίδιος και οι εκπρόσωποι των ΠΑΕ Αρη και Ηρακλή με τον εισαγγελέα Πρωτοδικών, με πρωτοβουλία του τελευταίου.

«Μιλάμε για έναν δολοφόνο, το λιγότερο που μπορούμε να πούμε είναι ότι είναι ένα ζώο και πρέπει να ζητήσουμε και συγνώμη από τα ζώα… οι άνθρωποι αυτοί είναι εγκληματίες» ανέφερε ο κ. Γκαγκάτσης.

Οι εκπρόσωποι του Αρη και του ΠΑΟΚ συμφώνησαν να δοθεί φιλικός αγώνας μεταξύ των δύο ομάδων στη μνήμη του Άλκη.

Μεγαλείο ψυχής

Ο παππούς του 19χρονου φοιτητή, με τρεμάμενη φωνή, μίλησε για τη δολοφονία του εγγονού του και συγκλόνισε. Μία άσχημη κουβέντα τόσο από τον ίδιο όσο και από τους υπόλοιπους συγγενείς του παιδιού, δεν έχει ακουστεί. Συντετριμμένη και η γιαγιά του αδικοχαμένου νέου, ζητά να είναι ο εγγονός της το τελευταίο θύμα.

Οι δύο τραυματισμένοι φίλοι του 19χρονου Αλκη βγήκαν από το νοσοκομείο. Το ένα από τα δύο παιδιά μίλησε στην ΕΡΤ3 λέγοντας ότι είναι καλά και ότι δεν θέλει να πει κάτι άλλο.

Το δεύτερο βίντεο – ντοκουμέντο

Ένα δεύτερο βίντεο – ντοκουμέντο που έχει η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης, φέρεται να προσθέτει νέα στοιχεία στην υπόθεση. Έχουν καταγραφεί οι δράστες πριν από τη δολοφονία να πηγαίνουν στο σύνδεσμο του ΠΑΟΚ με τα δύο αυτοκίνητα που έχουν καταγραφεί και στο σημείο της δολοφονίας. Φέρεται να άνοιξαν τα γραφεία με τα κλειδιά που βρέθηκαν στην κατοχή του 23χρονου κατηγορούμενου και να άφησαν εκεί τα κινητά τους τηλέφωνα για λόγους ασφαλείας.

Λίγη ώρα μετά τη δολοφονία επιστρέφουν, όπως φαίνεται στο βίντεο, προφανώς για να πάρουν πίσω τα κινητά τηλέφωνα. Πρόκειται για βίντεο από κάμερα ασφαλείας του συνδέσμου. Οπτικό υλικό που συνέβαλε στη σύλληψη του κατηγορούμενου.

Μέτρα από τον Άρειο Πάγο για την εξαλείψη της οπαδικής βίας

Στην έκδοση αυστηρής εγκυκλίου για τη δραστική αντιμετώπιση της οπαδικής βίας προχώρησε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου.  Η τυφλή οπαδική βία μπαίνει πλέον στο στόχαστρο της δικαιοσύνης η οποία βάζει στο κάδρο και το κακούργημα της εγκληματικής οργάνωσης όταν οι αξιόποινες πράξεις τελούνται από περισσότερα άτομα.

Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο της ΕΡΤ, Ντίνα Τσουκαλά, «από τη στιγμή που μιλάμε για εγκληματική οργάνωση, η ποινή μπορεί να φτάσει μέχρι και την ισόβια κάθειρξη. Σε κάθε περίπτωση αντιμετωπίζονται με τις επιβαρυντικές περιπτώσεις του νόμου όσοι έχουν διαπράξει ανάλογες πράξεις και το παρελθόν. Η ποινή θα είναι χωρίς αναστολή και χωρίς τη δυνατότητα παροχής κοινωφελούς εργασίας. Στην περίπτωση δηλαδή της δολοφονίας του 19χρονου σκληρές πονές θα αντιμετωπίσουν οσοι πήραν μέρος στη συμπλοκή και ήταν σεσημασμένοι και για άλλες επιθέσεις. Η δίκη τους θα προσδιορίζεται ταχύτατα, μέσα σε τριάντα ημέρες.

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Κάτια Νιάκαρη, Ντίνα Τσουκαλά

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος