Μεγάλη επιχείρηση σε συνδέσμους οπαδών στην Αττική – Βρέθηκαν από καδρόνια μέχρι τσεκούρι

Kοντάρια, καδρόνια, μαχαίρι, τσεκούρι, φωτοβολίδες και καπνογόνα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν από την ΕΛΑΣ, μετά από μεγάλη επιχείρηση σε τέσσερα γραφεία συνδέσμων οπαδών αθλητικών σωματείων στην Αθήνα.

Μεγάλη επιχείρηση σε συνδέσμους οπαδών στην Αττική – Βρέθηκαν από καδρόνια μέχρι τσεκούρι
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI
Μεγάλη επιχείρηση σε συνδέσμους οπαδών στην Αττική – Βρέθηκαν από καδρόνια μέχρι τσεκούρι
EUROKINISSI

Ειδικότερα, αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους της Ασφάλειας Αττικής, με τη συνδρομή και άλλων αστυνομικών δυνάμεων, πραγματοποίησαν έρευνες σε Ομόνοια, Περιστέρι, Αγίους Αναργύρους και Ίλιον.

Βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ: Μαχαίρι, τσεκούρι, 2 μη ενεργοποιημένες φωτοβολίδες, 15 ξύλινα και ένα 1 μεταλλικό κοντάρι, 8 ξύλινα καδρόνια με βίδες, 14 κράνη μοτοσυκλέτας, 6 σπρέι βαφής διαφόρων χρωμάτων, 11 καπνογόνα-βαρελάκια και σύστημα καταγραφής εικόνας.

«Είναι δεδομένη η απόφαση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Ελληνικής Αστυνομίας οι έλεγχοι στους συνδέσμους φιλάθλων να είναι συνεχείς. Όσοι λειτουργούν παρανόμως θα κλείνουν» δήλωσε ο Τάκης Θεοδωρικάκος.

Σε δήλωσή του που μεταδόθηκε στον ΑΝΤ-1 ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη είπε ακόμα ότι «ο νόμος είναι νόμος και ισχύει για όλους σε όλη τη χώρα. Πολιτεία και αθλητικοί παράγοντες οφείλουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να μπει τέλος στο χουλιγκανισμό μέσα και έξω από τα γήπεδα. Είναι ζήτημα πολιτισμού και ανθρωπιάς».

Μεγάλη επιχείρηση σε συνδέσμους οπαδών στην Αττική – Βρέθηκαν από καδρόνια μέχρι τσεκούρι
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI

Το σχετικό προανακριτικό υλικό θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Μεγάλη έρευνα για να διαπιστωθεί αν έχουν τελεστεί και στην Αθήνα τυχόν αδικήματα αθλητικής βίας ή συναφών αξιόποινων πράξεων ξεκινά με εντολή του Αθλητικού Εισαγγελέα, Κώστα Σπυρόπουλου. Αφορμή για την παραγγελία προς τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές, αποτέλεσε η φονική επίθεση στην Θεσσαλονίκη ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι στο πλαίσιο της έρευνας οι αρχές θα προχωρούν, όταν το κρίνουν απαραίτητο, ακόμη και σε εφόδους σε γραφεία αθλητικών συνδέσμων της πρωτεύουσας.

Μάλιστα, η έρευνα ξεκινά τη στιγμή που ο αρμόδιος για θέματα αθλητισμού αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ζαχαρίας Κοκκινάκης με εγκύκλιο προς τους συναδέλφους του σε όλη τη χώρα απευθύνει αυστηρές συστάσεις για την άμεση αντιμετώπιση της οπαδικής βίας.

Ο ανώτατος εισαγγελικός ζητεί την αυστηρή μεταχείριση των δραστών ενώ ανοίγοντας την βεντάλια των ερευνώμενων αδικημάτων βάζει στο «κάδρο» και το κακούργημα της εγκληματικής οργάνωσης όταν οι αξιόποινες πράξεις τελούνται από περισσότερα άτομα.

Ο εισαγγελέας, παράλληλα, δίνει έμφαση στον έλεγχο νομιμότητας των γραφείων που διατηρούν ομάδες.

Με αφορμή την πρόσφατη δολοφονία του 19χρονου Άλκη στη Θεσσαλονίκη , ο κ. Κοκκινάκης σημειώνει ότι «ενόψει των μέτρων περιορισμού του αριθμού των φιλάθλων στους αθλητικούς χώρους, η τέλεση εγκλημάτων βίας με αθλητικό υπόβαθρο έχει μεταφερθεί εκτός των αθλητικών χώρων, ενώ, σε ορισμένες περιπτώσεις, δράστες με «οπαδικά» κίνητρα ή επικαλούμενοι τέτοια κίνητρα, διαπράττουν σοβαρά εγκλήματα κατά της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας των πολιτών, ληστείες, παραβάσεις του νόμου περί όπλων, ναρκωτικών». Και ως εκ τούτου «η δραστική αντιμετώπιση αυτής της μορφής εγκληματικότητας είναι επιτακτική ανάγκη» ώστε να μην καταλήγουν στο αρχείο οι δικογραφίες με άγνωστούς δράστες.

Επιπλέον, ο εισαγγελικός λειτουργός ζητεί την αυστηρή τιμωρία των δραστών οπαδικής βίας ενώ αναφέρει ότι πρέπει να γίνεται άμεση ταυτοποίηση των δραστών των επίμαχων αδικημάτων. Στην περίπτωση που πρόκειται για πλημμελήματα , σύμφωνα με τον εισαγγελέα, πρέπει να ακολουθείται η αυτόφωρη διαδικασία και να παραπέμπονται αμέσως στο εδώλιο οι κατηγορούμενοι, ενώ όταν διαπιστώνεται οργανωμένο σχέδιο με περισσότερους δράστες να ερευνάται αν η αξιόποινη συμπεριφορά τους οδηγεί σε εγκληματική οργάνωση.

Στην εγκύκλιο του ο εισαγγελικός λειτουργός αναφέρεται στο ρόλο που διαδραματίζουν οι αποκαλούμενες «λέσχες φιλάθλων» και στις ποινικές ευθύνες που απορρέουν από την παράνομη λειτουργία τους, σημειώνοντας πως στην περίπτωση που λειτουργούν χωρίς άδεια οι υπεύθυνοι τιμωρούνται με βάση τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικας. «Έχει παρατηρηθεί ότι ομάδες δραστών ιδιαίτερα σοβαρών εγκλημάτων βίας, τελουμένων από «οπαδικά» κίνητρα, ή με επίφαση αθλητικό υπόβαθρο, έχουν ενταχθεί «ως φίλαθλοι» σε λέσχες φιλάθλων, ενώ γραφεία και εντευκτήρια, λειτουργούντα προφανώς παράνομα, αποτελούν «ορμητήρια» των δραστών αυτών για την τέλεση τέτοιων πράξεων και χώρους απόκρυψης όπλων» τονίζει ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός.

Ρεπορτάζ: Ντίνα Τσουκαλά

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος