Στην «αγκαλιά» της αττικής γης η Φώφη Γεννηματά – Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης ο τελευταίος αποχαιρετισμός

Στην «αγκαλιά» της αττικής γης αναπαύεται η Φώφη Γεννηματά, κοντά στη μητέρα της και τον πατέρα της στο Α’ Νεκροταφείο. Η οικογένειά της, πολιτικοί και χιλιάδες πολίτες, βουβοί, γεμάτοι πόνο, τη συνόδευσαν στην τελευταία της κατοικία.

Σύσσωμη η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία παρέστη στη νεκρώσιμη ακολουθία την οποία έψαλε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. «Η Φώφη Γεννηματά κατάφερε να νικήσει τις διχαστικές αντιλήψεις και κατέκτησε τον σεβασμό στο κόμμα της, στη βουλή στην κοινωνία», τόνισε στον επικήδειο λόγο της η πρόεδρος της Δημοκρατίας. «Η Φώφη Γεννηματά αφήνει παρακαταθήκη ευγένειας, ιερότητας, ευθύνης και αξιοπρέπειας» ανέφερε στον δικό του λόγο ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας. «Στο βλέμμα της χωρούσαν όλοι, ακόμα και οι αντίπαλοι της» είπε από την πλευρά του ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, γραμματέας του ΚΙΝΑΛ.

Συγκίνησαν οι ομιλίες των τριών παιδιών της

Την αποχαιρέτησαν με λόγια ψυχής που λύγισαν όποιον τα άκουσε αλλά και όποιον τα ένιωσε. Με δάκρυα στα μάτια αναφέρθηκαν στην μητέρα τους που πάλεψε με ψηλά το κεφάλι. Παρακαταθήκη τα όσα τους έμαθε και όσα τους μεταλαμπάδεψε.

Όπως ανέφερε ο γιoς της Γιώργος «η αγαπημένη μας μητέρα βρισκόμαστε όλοι εδώ, οι άνθρωποι που σε αγαπάμε και λάτρευες με όλη σου την καρδιά. Η αγάπη και η στοργή σου δεν είχε όρια, κάτι που παρόλη την απαιτητική σου καριέρα, νοιώθουμε πάντα έντονα, όλες σου τις μάχες τις έδωσες παλικαρίσια.

Ήσουνα αγωνίστρια της ζωής για τη ζωή, αντίκριζες πάντα τον κίνδυνο με το φανταχτερό χαμόγελό σου, δείχνοντας τη δυναμικότητά σου και τη θέληση που είχες για η ζωή.

Έγινες έτσι υπόδειγμα για πάρα πολλούς ανθρώπους, κάτι που επιβεβαιώνει η πρόσφατη απόφαση της πολιτείας για δημιουργία προγράμματος δωρεάν προληπτικών εξετάσεων για τον καρκίνο του μαστού με την τιμητική ονομασία «Φώφη Γεννηματά».

Η μικρότερη κόρη της, η Κατερίνα είπε: «έφυγες νικήτρια πάλεψες την αρρώστια μέχρι την τελευταία στιγμή, δεν το έβαλες ποτέ κάτω, παρά τον πόνο και την ταλαιπωρία ήσουν πάντα με ένα χαμόγελο στα χείλη, να μας καθησυχάζεις ότι όλα θα πάνε καλά.

Ήσουν και θα είσαι πάντα η ηρωίδα μας, η μαμά μας, μας χάρισες στιγμές με πολλή αγάπη και πολλή τρυφερότητα, που θα μείνουν για πάντα στις μνήμες μας.
Ήσουν δίπλα μας στις ευχάριστες στιγμές, στις επιτυχίες, αλλά και στις δυσκολίες. Πάντα όταν ήμουν στεναχωρημένη το καταλάβαινες και προσπαθούσες να μου φτιάξεις τη διάθεση».

Έφυγες όρθια και με το κεφάλι ψηλά όπως αρμόζει σε μία μαχήτρια, είπε η μεγάλη κόρη της Φώφης Γεννηματά, Αιμιλία Γεννηματά-Ντέκα.

«Στις τελευταίες μας κουβέντες μου είπες, ένα δύο τρία πάμε και μου έδωσες τα χέρια σου για να σηκωθείς. Έτσι έφυγες όρθια και με το κεφάλι ψηλά, όπως αρμόζει σε μία μαχήτρια. Γιατί έτσι ήσουνα δεν λύγισες, δεν ηττήθηκες, όταν δίνεις μία μάχη με καθαρή ψυχή, που δεν παραδίδεις τα όπλα, είναι πάντα μία μάχη κερδισμένη.
Το χέρι χτυπούσε στο τραπέζι και γινόταν αυτό που έπρεπε να γίνει. Αυτό το χέρι το χτύπησες πολλές φορές στη ζωή σου, σαν κορίτσι, σαν γυναίκα, σαν μητέρα, και κέρδισες.

Δεν ήταν όμως ποτέ σκληρό, ήταν απαλό και γεμάτο τρυφερότητα και ανιδιοτέλεια.
Ήξερες πάντα όσα ξέρει μόνο μία μάνα, η αγκαλιά σου ήτανε ζεστή, τρυφερή αλλά και ασπίδα δυνατή σαν εσένα.
Αυτό το οικείο άρωμα που δεν ξεκολλάει από πάνω μας, το χαμόγελό σου, το χάδι σου το family που έλεγες όταν έμπαινες στο σπίτι και κυρίως το ζεϊμπέκικο της ζωής που χόρεψες καλύτερα από όλους, είναι αυτά που θα μας λείψουν πιο πολύ, αλλά είναι και οδηγός για μία ζωή γεμάτη αγάπη, χαμόγελο, αλήθεια, αξιοπρέπεια και ελπίδα.
Αυτά μας έμαθες και να είσαι σίγουρη πως θα τα ακολουθήσουμε».

ΠτΔ: Η Φώφη Γεννηματά ήταν πρότυπο ακεραιότητας και γενναιότητας, αφοσιωμένη μητέρα, σύζυγος και πολιτικός

«Αποχαιρετώντας σήμερα την Φώφη Γεννηματά, δεν αποχαιρετάμε μόνο μια γυναίκα πολιτικό που διακρινόταν για το δημοκρατικό της ήθος, την εντιμότητα και την αποτελεσματικότητά της. Δεν αποχαιρετάμε μόνο μια γυναίκα που αντιμετώπισε την σκληρή ασθένεια με σθένος και ειλικρίνεια. Αποχαιρετάμε ένα πρότυπο αισιοδοξίας και διακριτικότητας, έναν άνθρωπο με έμφυτη ευγένεια που διέκρινε και διαφύλασσε τα όρια ανάμεσα στο δημόσιο και το ιδιωτικό, γνωρίζοντας, ωστόσο, πότε το ατομικό βίωμα αξίζει να κοινοποιηθεί για να στηρίξει και άλλους με την αλήθεια του. Το πάθος με το οποίο η Φώφη Γεννηματά υποστήριξε τη βελτίωση των δημόσιων δομών υγείας είναι η πρακτική έκφραση αυτής της στάσης ζωής» τόνισε μεταξύ άλλων η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στον επικήδειο που εκφώνησε στην εξόδιο ακολουθία.

Στην «αγκαλιά» της αττικής γης η Φώφη Γεννηματά – Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης ο τελευταίος αποχαιρετισμός
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Υπογράμμισε ότι «Η πάνδημη θλίψη για το πρόωρο τέλος της φανερώνει πόσο αυτή η στάση ενέπνεε και καθοδηγούσε. Άμεση στην επαφή της με τους πολίτες, ανθρώπινη, μαχητική και αξιοπρεπής, μετριοπαθής και συναινετική, διατήρησε την πίστη της στη ζωή ως την ύστατη ώρα. Δεν κατέθεσε τα όπλα, δεν αποσύρθηκε από την πολιτική σκηνή, προσπάθησε, και κατάφερε, να συνδυάσει τον προσωπικό της αγώνα με τις μικρές και μεγάλες μάχες στον πολιτικό στίβο. Να πολεμήσει τον φόβο, την αποθάρρυνση, την παραίτηση. Και να δικαιώσει, με τη μέγιστη συνέπεια, τους πολλαπλούς ρόλους που με τόση δύναμη είχε επωμισθεί. Αφοσιωμένη μητέρα, σύζυγος, πολιτικός. Και αξιαγάπητη σύντροφος, συνάδελφος, φίλη».

Η κ. Σακελλαροπούλου πρόσθεσε ακόμα ότι η Φώφη Γεννηματά ήταν πάντα κοντά σε όσους είχαν ανάγκη, ανεξαρτήτως φύλου, καταγωγής ή άλλων διακρίσεων. «Ιδιαίτερα στις γυναίκες. Μίλησε θαρραλέα για τα στερεότυπα που τις καθηλώνουν, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Είχε κατανοήσει σε βάθος ότι οι δυνάμεις που συντηρούν τις έμφυλες ανισότητες είναι πολλαπλές, συνδεδεμένες, αλληλεξαρτώμενες. Δεν προσήλθε στην πολιτική στη βάση της αντιπαλότητας, αλλά της συνεργασίας και του διαλόγου. Δεν ήταν πάντα εύκολο. Όμως η Φώφη Γεννηματά κατάφερε να υπερβεί διχαστικές αντιλήψεις, καταδικάζοντάς τες όποτε τις έβλεπε να αναδύονται, πάντοτε με προσήνεια και αξιοπρέπεια. Γι’ αυτό κατέκτησε τον σεβασμό στο κόμμα της, στη Βουλή, στην κοινωνία».

K. Tασούλας: Αφήνει παρακαταθήκη ευγένειας, ιερότητας, ευθύνης και αξιοπρέπειας

«Η Φώφη Γεννηματά αφήνει παρακαταθήκη ευγένειας, ιερότητας, ευθύνης και αξιοπρέπειας» ανέφερε στον δικό του λόγο ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας. «Το μεγαλύτερο χειροκρότημα για την Φώφη Γεννηματά είναι αυτό που δεν θα το ακούσει η ίδια, το σημερινό και είναι το πιο σημαντικό, γιατί είναι το πιο ενσυνείδητο», ανέφερε και συμπλήρωσε: «Υπέκυψε όπως όλοι στο πεπερασμένο της ανθρώπινης μοίρας και ευχόμαστε στους δικούς της ανθρώπους κάθε κουράγιο και υπομονή. Αρνιόταν να περιφέρει δεξιά κι αριστερά την ασθένεια της, παρά μόνο όταν ήταν για να δώσει δύναμη σε άλλους».

Ο πρόεδρος της Βουλής συμπλήρωσε πώς «η μοίρα του κάθε ανθρώπου αξίζει και μπορεί να γίνεται μοναδική. Και αυτό το στοιχείο στη Φώφη Γεννηματά, η αξιοπρέπεια και το παράδειγμα που έδινε, είναι που κρατά συγκινημένη όλη την κοινωνία, είναι που κρατά την χώρα σε εθνικό πένθος και όλους εμάς, ενωμένους, να μιλάμε θλιμμένοι για την εντιμότητα και το παράδειγμα της».

«Είναι πολύ δύσκολο να σου πούμε αντίο, γιατί μας λείπει η δική σου γενναιότητα, η δική σου δύναμη. Μας λείπει το δικό σου θάρρος. Είναι πολύ σκληρή η σκιά της απουσίας σου» είπε ο Γραμματέας του ΚΙΝΑΛ Μανώλης Χριστοδουλάκης. «Λίγο πριν το μεγάλο ταξίδι σου υπόσχομαι πρόεδρε ότι θα μιλάμε για σένα. Θα μιλάμε στα παιδιά σου και στα παιδιά μας, θα μιλάμε στις επόμενες γενιές που θα έρθουν μετά από εμάς για εκείνη που δεν της χαρίστηκε ποτέ τίποτα, για εκείνη που στο βλέμμα της χωρούσανε όλοι ακόμα και οι αντίπαλοί της» τόνισε. Ανέφερε ακόμα ότι «Πίστευες στους νέους ανθρώπους, μας εμπιστεύθηκες. Εκεί που οι άλλοι έβλεπαν τοίχους, εσύ μας άνοιγες δρόμους. Ανέστησες ένα κόμμα, ένωσες τα κομμάτια του όταν αυτό φαινόταν αδύνατο».

Στην «αγκαλιά» της αττικής γης η Φώφη Γεννηματά – Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης ο τελευταίος αποχαιρετισμός

Μέσα στην «αγκαλιά» του κόσμου, με θερμό χειροκρότημα και το πλήθος να φωνάζει αθάνατη ξεκίνησε η πομπή με τη σορό της Φώφης Γεννηματά για το Α’ Νεκροταφείο.

Στην «αγκαλιά» της αττικής γης η Φώφη Γεννηματά – Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης ο τελευταίος αποχαιρετισμός

Ο κόσμος συνόδευσε περπατώντας το αυτοκίνητο που μετέφερε την ξεχωριστή γυναίκα και σπουδαία πολιτικό στην τελευταία της κατοικία μη θέλοντας να πιστέψει ότι έφυγε τόσο πρόωρα από τη ζωή.

Στην «αγκαλιά» της αττικής γης η Φώφη Γεννηματά – Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης ο τελευταίος αποχαιρετισμός

Ακολουθούσαν ο σύζυγός της, τα παιδιά της και η αδερφή της ενώ πλήθος κόσμου περίμενε την πομπή πάνω από την πλατεία Συντάγματος.

Στην «αγκαλιά» της αττικής γης η Φώφη Γεννηματά – Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης ο τελευταίος αποχαιρετισμός

Στην «αγκαλιά» της αττικής γης η Φώφη Γεννηματά – Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης ο τελευταίος αποχαιρετισμός

Πλήθος κόσμου για τον τελευταίο αποχαιρετισμό

Λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι εν μέσω χειροκροτημάτων βγήκε από το παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου στη Μητρόπολη Αθηνών το φέρετρο με τη Φώφη Γεννηματά, το οποίο ήταν σκεπασμένο με τρεις σημαίες: την ελληνική, του ΠΑΣΟΚ και του ΚΙΝΑΛ και αυτή την ώρα πραγματοποιείται η εξόδιος ακολουθία. Τραγικές φιγούρες ο σύζυγός της τα τρία παιδιά της και η αδελφή της.

Η Φώφη Γεννηματά κηδεύθηκε ως ενεργεία υπουργός και η εξόδιος ακολουθία πραγματοποιήθηκε χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και πολιτικών αρχηγών.

Στην «αγκαλιά» της αττικής γης η Φώφη Γεννηματά – Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης ο τελευταίος αποχαιρετισμός

Η σορός της τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα, από τις 10:00 στη Μητρόπολη Αθηνών, ενώ πλήθος κόσμου κάθε ηλικίας βρέθηκε από νωρίς το πρωί στον χώρο.

Στην «αγκαλιά» της αττικής γης η Φώφη Γεννηματά – Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης ο τελευταίος αποχαιρετισμός
(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Λίγο πριν τις 10 το πρωί σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής έφτασε στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης προκειμένου να αποτίσει φόρο τιμής στην Φώφη Γεννηματά.

Στην «αγκαλιά» της αττικής γης η Φώφη Γεννηματά – Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης ο τελευταίος αποχαιρετισμός
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Όλοι ήταν ιδιαίτερα συγκινημένοι.

Ο Γιώργος Παπανδρέου άφησε ένα λευκό τριαντάφυλλο επάνω στο φέρετρο της.

Στην «αγκαλιά» της αττικής γης η Φώφη Γεννηματά – Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης ο τελευταίος αποχαιρετισμός
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Η οικογένεια της Φώφης Γεννηματά έχει ζητήσει αντί στεφάνων να ενισχυθούν με δωρεές «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και η «Κιβωτός του Κόσμου».

Ο πολιτικός κόσμος την αποχαιρέτησε με συγκίνηση

Συνεργάτες, φίλοι, στελέχη του Κινήματος Αλλαγής αλλά και μέλη της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσία της χώρας, έφτασαν στον Καθεδρικό Ναό της Αθήνας λίγο πριν την εξόδιο ακολουθία και άφησαν ένα λουλούδι στο φέρετρό της, το οποίο σκέπαζαν σημαίες της Ελλάδας, του ΠΑΣΟΚ αλλά και του ΚΙΝΑΛ.

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δήλωσε: «Είναι συγκλονιστικό αυτό που έχει συμβεί. Εμένα ήταν φίλη μου, ήμασταν μαζί στην κυβέρνηση. Ήξερα από πολύ παλιά τον πατέρα. της. Έδειξε αξιοπρέπεια, ήταν πολιτικά ώριμη, αγωνίστρια και έδωσε ένα παράδειγμα για όλο τον πολιτικό κόσμο. Παράδειγμα συνέπειας και μαχητικότητας. Σήμερα είναι μια βαριά μέρα για όποιον καταλαβαίνει».

Στην «αγκαλιά» της αττικής γης η Φώφη Γεννηματά – Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης ο τελευταίος αποχαιρετισμός

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σίμος Κεδίκογλου έκανε λόγο για μια μεγάλη απώλεια. «Τη γνώριζα καλά. Ήταν ένας πολύ ωραίος άνθρωπος, με σπάνιο ήθος, τρομερή δύναμη και τρομερή αξιοπρέπεια. Το κενό της δεν αναπληρώνεται» δήλωσε με συγκίνηση.

Στην «αγκαλιά» της αττικής γης η Φώφη Γεννηματά – Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης ο τελευταίος αποχαιρετισμός

Για μεγάλο σοκ μίλησε η υφυπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου. «Είναι μια μεγάλη στενοχώρια για όλους τους Έλληνες. Ήρθαμε να πούμε το τελευταίο αντίο σε μια Ελληνίδα, η οποία άλλαξε τα κοινωνικά στερεότυπα, σε μια γυναίκα που κινήθηκε μόνο με αξιοπρέπεια και πολύ βαθιά ευγένεια».

Σχετικά Άρθρα: Φώφη Γεννηματά: Το βίντεο – φόρος τιμής από την ΕΡΤ

Φ. Γεννηματά: «Μου ξέφυγε ο μπαγάσας, αλλά θα τον νικήσω» – Ο Μ. Όθωνας περιγράφει στο Πρώτο τις τελευταίες στιγμές στο νοσοκομείο (audio)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος