Η Ελλάδα αποχαιρετά τον Μίκη Θεοδωράκη – Θρίλερ με την ταφή του

Τον Μίκη Θεοδωράκη, που με τις ανυπέρβλητες συνθέσεις του και τη μελοποίηση του ποιητικού μας αποστάγματος έγινε σημείο αναφοράς για τη συλλογική μας μνήμη και ταξίδεψε τη χώρα μας με τη μουσική του ως τα πέρατα της γης, θρηνεί η Ελλάδα. Μετά την κήρυξη εθνικού πένθους, οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες σε όλα τα δημόσια κτίρια. Η σορός του θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα από την Τρίτη, ενώ η κηδεία του θα γίνει την Πέμπτη. Τον κορυφαίο συνθέτη αποχαιρέτησαν με πρωτοσέλιδά τους πολλά διεθνή Μέσα Ενημέρωσης, με τις γαλλικές εφημερίδες να τιμούν τον Μίκη με μεγάλα αφιερώματα.

O Σεπτέμβριος του 2021 θα είναι για πάντα συνδεδεμένος με την απώλεια του Μίκη Θεοδωράκη. Ο αντίκτυπος που είχε η είδηση του θανάτου αποδεικνύει για μία ακόμη φορά το μεγαλείο της προσωπικότητας, του βίου και του έργου του. Στα ΜΜΕ, στα κοινωνικά δίκτυα, στις παρέες και στις συζητήσεις παντού στην χώρα, ο Μίκης αποτελεί βασικό θέμα, σα να χάσαμε κάτι ανεκτίμητο, μοναδικό και αναντικατάστατο.

Παρότι η σορός θα εκτεθεί σε 3ημερο λαϊκό προσκύνημα από την ερχόμενη Τρίτη το πρωί, στη Μητρόπολη Αθηνών, πολλοί επισκέπτονται στο σπίτι του στου Φιλοπάππου για να αφήσουν ένα λουλούδι.

Στο πλατύσκαλο του σπιτιού του στη γωνία των οδών Επιφανούς και Γαριβάλδη, ο σκύλος του, ονόματι Μυρτώ, πενθεί με τον δικό του τρόπο, συγκινώντας επισκέπτες και περαστικούς με τα θλιμμένα μάτια του.

Εν τω μεταξύ μεγάλη ήταν η ανταπόκριση των μεγαλύτερων ΜΜΕ σε όλον τον κόσμο για την απώλεια του μεγάλου και δημοφιλούς σε πολλές χώρες συνθέτη και αγωνιστή της δημοκρατίας. Αναγνωρίζοντας το εκτόπισμα του σπουδαίου Έλληνα, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Nαμπίλα Μασράλι, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης προς τον Τύπο είπε:

«Ο Θεοδωράκης ήταν κομμάτι της ελληνικής ψυχής.

Ο αντίκτυπος του δεν ήταν μόνο στη μουσική. Ήταν σύμβολο αντίστασης ενάντια στην τυραννία και τον ολοκληρωτισμό, όπως φαίνεται στην εμβληματική του μπαλάντα “Μαουτχάουζεν”.

Όλοι μπορούμε να εμπνευστούμε από τα περίφημα λόγια του: “Δεν είμαι ήρωας, οι ήρωες πεθαίνουν νέοι. Είμαι απλώς ένας πολίτης που κάνει το καθήκον του”».

Ειδικά οι γαλλικές εφημερίδες τίμησαν τον Μίκη με μεγάλα αφιερώματα καθώς είχε ζήσει πολλά χρόνια στο Παρίσι όταν σπούδαζε, αλλά και στα χρόνια της Δικτατορίας. Γράφουν για την ελληνικότητα της μουσικής του, για το «ελληνικό φως» της προσωπικότητάς του, αλλά και για τους αγώνες κατά των τυραννικών καθεστώτων σε όλον τον κόσμο.

Θρίλερ με την ταφή του Μίκη Θεοδωράκη 

Μία τέταρτη επιστολή του Μίκη Θεοδωράκη από το μακρινό 2013, άγνωστη έως τώρα, δημοσιοποιήθηκε σήμερα από τον δήμαρχο Χανίων, Μανώλη Σημανδαράκη. Και σε αυτή, ο μεγάλος μας μουσικοσυνθέτης, εκφράζει την επιθυμία στον τότε δήμαρχο Μανώλη Σκουλάκη να ταφεί στο Γαλατά Χανίων, γνωρίζοντας ήδη την αντίθετη επιθυμία συγγενών του.

Συγκεκριμένα έγραφε: «Η οικογένειά μου δε συμφωνεί με την επιθυμία μου αυτή, όμως ο νόμος αναγνωρίζει το δικαίωμα του καθενός να αποφασίζει για την τύχη του σώματός του, μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας πάντα, και το ίδιο το Σύνταγμα κατοχυρώνει το δικαίωμα του καθενός στην προσωπικότητά του».

Αντίστοιχες επιστολές ο Μίκης Θεοδωράκης είχε αποστείλει στη γραμματέα του Ρένα Παρμενίδου, τον Πρόεδρο του Παγκρήτιου Συλλόγου Φίλων του Μίκη Θεοδωράκη, αλλά και στον Δημήτρη Κουτσούμπα.

«Η τελευταία μεγάλη επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη, να είναι ο Γαλατάς η τελευταία του κατοικία, κοντά στους γονείς και στον αδελφό του Γιάννη, θα εκπληρωθεί», δήλωσε ο Πρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Φίλων του Μίκη και Γιάννη Θεοδωράκη και εντεταλμένος του μεγάλου δημιουργού, Γιώργος Αγοραστάκης.

Σήμερα, οι τρεις πλευρές που εξουσιοδοτήθηκαν να εκτελέσουν την τελευταία επιθυμία του Μεγάλου Έλληνα κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα κατά μελών της οικογένειας του Μίκη Θεοδωράκη που αποφάσισαν να ταφεί στο εξοχικό του στο Βραχάτι Κορινθίας, παραβλέποντας την επιθυμία του εκλιπόντος. Το δικαστήριο, με προσωρινή διαταγή, απαγορεύει κάθε ενέργεια για τον ενταφιασμό της σορού του σπουδαίου μουσουργού μέχρι και τη Δευτέρα, οπότε και θα συζητηθούν τα ασφαλιστικά μέτρα.

«O Μίκης νομίζω με αυτή του την επιστολή, ουσιαστικά πολιτική διαθήκη τα λέει όλα. Έχει σβήσει τις λεπτομέρειες, έχει κρατήσει τα μεγάλα μεγέθη, θέλει να φύγει απ΄ αυτόν τον κόσμο σαν κομμουνιστής και βεβαίως βάζει το βαρύ καθήκον στο ΚΚΕ και σε εμένα προσωπικά να επιληφθώ ώστε να τηρηθούν όλα αυτά, να σεβαστούμε όλοι τη μνήμη του, την ιδεολογία του και τους αγώνες του για την ενότητα των Ελλήνων», τόνισε ο ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Νωρίτερα ο γιος του Μίκη Θεοδωράκη, Γιώργος, διαφοροποιήθηκε από άλλα μέλη της οικογένειάς του, δηλώνοντας ότι θα σεβαστεί τη στερνή επιθυμία του πατέρα του.

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Ματίνα Καλτάκη, Άννα Βλαχοπαναγιώτη

Σχετικά Άρθρα: Παρέμβαση του γιου του M. Θεοδωράκη για την ταφή – Δικαστικό μπλόκο για τον ενταφιασμό στο Βραχάτι

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος