Η Αθήνα διεθνοποιεί τα κύματα τουρκικής παραβατικότητας – Τα ορόσημα τον Ιούνιο

Νέο ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία έστειλε ο πρωθυπουργός μιλώντας στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο Ρότερνταμ, ξεκαθαρίζοντας ότι η Ελλάδα δεν θα ανεχτεί νέα εκδοχή αναθεωρητισμού και φαντασιώσεις αυτοκρατοριών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε το Βερολίνο να αφήσει την πολιτική των ίσων αποστάσεων, ενώ ο Εμμανουέλ Μακρόν προσέφερε για ακόμα μία φορά στήριξη στις ελληνικές θέσεις, καταδικάζοντας τις τουρκικές προκλήσεις. Πού αποδίδει όμως η Αθήνα αυτό το νέο κύμα τουρκικής παραβατικότητας;

Μέσω μίας διπλής παρέμβασης σε φόντο ευρωπαϊκό και τη στιγμή που η ηγεσία της γείτονος επιχειρεί ημέρα με την ημέρα να ξεπερνά το όριο των λεκτικών προκλήσεων, ο πρωθυπουργός εξέπεμψε νέα και, ταυτόχρονα, ηχηρά μηνύματα στον πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Αθήνα θα διεθνοποιεί διαρκώς τα κύματα της τουρκικής παραβατικότητας και τα επόμενα μεγάλα ορόσημα έρχονται μέσα στον Ιούνιο. Το πρώτο σχετίζεται με το τακτικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το δεύτερο με τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, με την ελληνική πρωτεύουσα να έχει στην αιχμή των συνεχόμενων παρεμβάσεών της σε εταίρους και συμμάχους ότι δε νοούνται ίσες αποστάσεις απέναντι στις λόγω και έργω εξάρσεις της Άγκυρας.

H Αθήνα εκτιμά ότι η Τουρκία δεν θα επιχειρήσει ένα ακόμα θερμό καλοκαίρι στο πεδίο αντίστοιχο του 2020, αλλά θα συνεχίσει στην τακτική της επιθετικής ρητορικής. Μια ρητορική η οποία αποδομείται σημείο προς σημείο από τη χώρα μας στη βάση του διεθνούς δικαίου. Όπως επισημαίνεται, πάντως, ακόμα και στο σενάριο μιας νέας απόπειρας εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού «η Ελλάδα είναι πολύ πιο έτοιμη».

H Αθήνα εκτιμά ακόμα ότι οι προκλήσεις του κ. Ερντογάν δεν τον βοηθούν εντέλει ούτε στο εσωτερικό μέτωπο, καθώς όσο κλιμακώνει τη ρητορική του τόσο κατρακυλάει η τουρκική λίρα.

Όσον αφορά στους λόγους που οδηγούν τον Τούρκο πρόεδρο σε αυτή τη νέα εποχή των λεονταρισμών, η Αθήνα τους αποδίδει στην επιτυχία του ταξιδιού του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, αλλά και στα όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός στο Κογκρέσο, όταν, χωρίς καν να κατανομάσει την Τουρκία, έθεσε ολόκληρο το φάσμα της προκλητικότητάς της, αλλά και τους κινδύνους για την ενότητα του ΝΑΤΟ, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο.

Άλλωστε, σε σημερινές του δηλώσεις ο Τούρκος Πρόεδρος το παραδέχθηκε: “Πάνε, μιλάνε στο Κογκρέσο, μετά στο Νταβός. Βαρεθήκαμε να τα ακούμε αυτά. Αν είσαι έντιμος και ειλικρινής η καρέκλα σου είναι έτοιμη απέναντί μου για να έρθεις, αλλιώς, «συγγνώμη δεν θα πάρουμε» είπε χαρακτηριστικά αφού πρώτα προειδοποίησε την Αθήνα ότι θα σταματήσει τον διάλογο εάν εκείνη δεν παραδεχθεί τα λάθη της.

=

Ο Μητσοτάκης κατακεραύνωσε την τουρκική προκλητικότητα

Με πυξίδα το Διεθνές Δίκαιο και οδηγό την ισχυρή αποτρεπτική ικανότητα και την ενίσχυση των συμμαχιών της, η Αθήνα αποφεύγει το δρόμο της ολισθηρότητας που στρώνει η Άγκυρα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατακεραύνωσε από τις Βρυξέλλες την τουρκική προκλητικότητα, ενώ από τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ξεκαθάρισε ότι όσον αφορά την προστασία της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της η Ελλάδα δεν κάνει ούτε βήμα πίσω.

Δεν θα ανεχτούμε ιστορικό αναθεωρητισμό, οράματα χαμένων αυτοκρατοριών… δεν υπάρχουν περιθώρια αποσταθεροποίησης στη ΝΑ πτέρυγα του ΝΑΤΟ, είναι βέβαιο ότι κάτι τέτοιο θα χαροποιούσε πολλούς στο ΝΑΤΟ” τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε και στον Γερμανό καγκελάριο τον χάρτη της Γαλάζιας Πατρίδας, τονίζοντας με νόημα ότι το Βερολίνο οφείλει να λάβει σαφή θέση απέναντι στις τουρκικές παρανομίες. “Δεν νοείται πολιτική ίσων αποστάσεων στα ζητήματα αυτά, από ένα κράτος της ΕΕ σε ένα άλλο κράτος μέλος της ΕΕ, το οποίο απειλείται ευθέως από ένα γειτονικό κράτος, το οποίο μάλιστα έχει καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας. Η Τουρκία είναι αυτή που μας απειλεί, δεν απειλούμε εμείς την Τουρκία” σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Σαφής ήταν η στήριξη στην Αθήνα από τον Γάλλο πρόεδρο, Εμμανουέλ Μακρόν: “Θέλω εδώ να εκφράσω ξεκάθαρα την υποστήριξη όλων των Ευρωπαίων και πιο συγκεκριμένα της Γαλλίας. Κανείς δεν μπορεί να απειλεί την κυριαρχία οποιουδήποτε κράτους-μέλους. Νομίζω ότι τέτοιες δηλώσεις πρέπει να τις καταδικάζουμε το συντομότερο δυνατό. Αυτό έκανα και εγώ μπροστά σας“.

Η αντιπολίτευση προειδοποιεί τον Ερντογάν: Όχι τυχοδιωκτική ρητορική σε Μεσόγειο και Αιγαίο

Στις 29 Μαίου, ημέρα της επετείου της Άλωσης, και ενώ ο πρόεδρος Ερντογάν μιλούσε σε εκατοντάδες χιλιάδες οπαδούς του στην Κωνσταντινούπολη, οι αρχηγοί των 6 κομμάτων που συναποτελούν τη συμμαχία της αντιπολίτευσης συναντήθηκαν στην Άγκυρα επί 6.5 ώρες και υπέγραψαν κοινή διακήρυξη 10 σημείων για τις «αρχές και στόχους» που θα ακολουθήσουν.

Η διακήρυξη αυτή περιλαμβάνει τις προτεραιότητες της πολιτικής τους αν αναλάβουν την κυβέρνηση, αλλά και αυστηρές συστάσεις προς την τωρινή κυβέρνηση όσο βρίσκεται στην εξουσία.

Για την εξωτερική πολιτική του Ερντογάν, η αντιπολίτευση στο σχετικό κείμενο ανέφερε:

«Θα πρέπει να μείνουμε μακριά από τις εντάσεις και την τυχοδιωκτική ρητορική και τις πολιτικές, που θα αναγκάσουν την ισορροπία δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο να αλλάξει εναντίον μας και να βλάψει τις πολυδιάστατες απαιτήσεις εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας. Είναι δικαίωμα της χώρας μας και ευθύνη της κυβέρνησης να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την ασφάλεια των συνόρων.

Ωστόσο, είμαστε αποφασισμένοι να αναπτύξουμε μια κοινή στάση ενάντια στη χρήση ζητημάτων που αφορούν την εθνική ασφάλεια ως υλικό στην εσωτερική πολιτική με τρόπο που θα επηρεάσει την επερχόμενη εκλογική διαδικασία δίνοντας την εντύπωση ότι έχει προκύψει μια έκτακτη κατάσταση. Οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες οφείλουν να ενημερώσουν την αντιπολίτευση για τους λόγους, το εύρος και τους στόχους της κάθε πιθανής επιχείρησης».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος