Νέοι λεονταρισμοί Ερντογάν: “Τέλος ο διάλογος με την Ελλάδα αν δεν διορθώσει τα λάθη της”

Συνεχίζει στην οδό των προκλήσεων ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δήλωσε σήμερα, απευθυνόμενος στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), ότι η Τουρκία θα σταματήσει τον διάλογο με την Ελλάδα μέχρις ότου η Αθήνα “διορθώσει τα λάθη της”.

Εμείς κάνουμε εξωτερική πολιτική μόνο με αξιοπρεπείς συνομιλητές. Μάς κάνουν επίδειξη δύναμης με τα πολεμικά τους αεροπλάνα. Εσείς δεν πήρατε κανένα μάθημα από την ιστορία σας; Και μετά κάθεστε και κλαίγεστε. Θα μείνετε στο δρόμο. Θα κουραστείτε. Από εδώ και πέρα δεν κάνουμε διμερείς συνομιλίες (διερευνητικές) εκτός και αν η Ελλάδα παραδεχτεί τα λάθη της” είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

Όμως η Ελλάδα δεν θα έρθει στο σωστό δρόμο. Πάνε, μιλάνε στο Κογκρέσο, μετά στο Νταβός. Βαρεθήκαμε να τα ακούμε αυτά. Αν είσαι έντιμος και ειλικρινής η καρέκλα σου είναι έτοιμη απέναντί μου για να έρθεις, αλλιώς, «συγγνώμη δεν θα πάρουμε».”

Όσον αφορά στην Αγία Σοφία, τόνισε ότι μετά από 84 χρόνια προχώρησε η αποκατάστασή της στην αρχική της ταυτότητα και έτσι “έκλεισε η πληγή που η κατάκτηση άνοιξε στην καρδιά μας“. “Η Αγία Σοφία πήρε και πάλι τη θέση της στον πολιτισμό μας ως η ανυψωμένη σημαία στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης“.

Τέλος, για το ΝΑΤΟ επανέλαβε τις ενστάσεις για την Φιλανδία και Σουηδία. “Είπαμε ότι θα πουμε “όχι” εφόσον αφήνουν ελεύθερες να κυκλοφορούν τρομοκρατικές οργανώσεις στο έδαφός τους και τις προστατεύουν με την αστυνομία τους. Ζητάμε από όλες τις δυτικές χώρες: Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, Σουηδία, Φιλανδία να βάλουν λουκέτο στα γραφεία αυτών των τρομοκρατκών οργανώσεων“.

Χθες πάντως νέο ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία έστειλε ο Έλληνας πρωθυπουργός μιλώντας στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο Ρότερνταμ, ξεκαθαρίζοντας ότι η Ελλάδα δεν θα ανεχτεί νέα εκδοχή αναθεωρητισμού και φαντασιώσεις αυτοκρατοριών.

Σήμερα το Βερολίνο εγκαταλείποντας την πολιτική ίσων αποστάσεων υπογράμμισε ξεκάθαρα προς την Άγκυρα ότι η αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας δεν είναι αποδεκτή.

«Η αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων δεν είναι αποδεκτή», διαμηνύσε το Βερολίνο μετά τις δηλώσεις του τουρκικού υπουργού Εξωτερικών περί μειωμένης ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Ταυτόχρονα η γερμανική κυβέρνηση καλεί Ελλάδα και Τουρκία «να επιλύσουν τις ανοιχτές διαφορές με διάλογο εμπιστοσύνης».

Νωρίτερα το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών κατά την ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών επανέλαβε ότι η χώρα μας θα συνεχίσει να προστατεύει τα εθνικά της συμφέροντα στη βάση του διεθνούς δικαίου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος