Γ. Οικονόμου: «Εγκληματική ενέργεια από διακινητές» – Τεράστιες οι ευθύνες της Τουρκίας για τις τραγωδίες

Θλίψη για τα τραγικά συμβάντα «στις θάλασσες μας», εξέφρασε ξεκινώντας την ενημέρωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, τονίζοντας ότι «όσο η Τουρκία δεν εφαρμόζει τους νόμους και κάνει πλάτες στους διακινητές, δυστυχώς θα βρισκόμαστε αντιμέτωποι σε τέτοιες τραγωδίες». «Αυτό που έγινε χθες με τους διακινητές είναι εγκληματική ενέργεια και υπάρχουν τεράστιες ευθύνες των τουρκικών αρχών», είπε στη διάρκεια των ερωτήσεων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για «τουλάχιστον πλημμέλειες της Τουρκίας και ανεύθυνη συμπεριφορά» κι απαντώντας σε σχετική ερώτηση περί συνάντησης Μητσοτάκη- Ερντογάν, στην Πράγα ανέφερε ότι δεν υπάρχει τίποτα νεώτερο.

Αύριο, στην άτυπη σύνοδο της ΕΕ ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ενημερώσει τους ομολόγους του για την κλιμάκωση της τουρκικής ρητορικής και το άκυρο τουρκολιβυκό μνημόνιο υπογραμμίζοντας τους κινδύνους», υπενθύμισε ο κ. Οικονόμου.

Το πλαφόν επιβεβαιώνει την Ελλάδα ως μέρος των λύσεων

Σχετικά με τη σύνοδο στην Πράγα, επισημάνθηκε ότι «ο πρωθυπουργός είναι απόλυτα δικαιωμένος σχετικά με τις προτάσεις που κατέθεσε για την ενεργειακή κρίση και ήδη ,όπως είπε ο Γιάννης Οικονόμου, η πρόταση για πλαφόν υιοθετήθηκε από την πρόεδρο της Κομισιόν. «Ο μηχανισμός της ανάκτησης των υπερεσόδων είναι ήδη ευρωπαικός κανονισμός όπως και η υποβολή έκτακτης φορολογίας», τόνισε και πρόσθεσε:

«Η Ελλάδα είναι πρωτοπόρος, δίνει λύσεις σε κρίσιμα αδιέξοδα και είναι μέρος των λύσεων και όχι των προβλημάτων», τόνισε επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ολόκληρη η ενημέρωση:

«Οι ελληνικές αρχές, το Λιμενικό, η Αστυνομία , ο Στρατός, το Ναυτικό, το Πυροσβεστικό Σώμα υπό ιδιαίτερα αντίξοες καιρικές συνθήκες διέσωσαν ανθρώπινες ζωές. Έσωζαν ανθρώπους που ρίχτηκαν από ασυνείδητους διακινητές στα μανιασμένα νερά του Αιγαίου, πάνω σε σκάφη που δεν πληρούν κανέναν κανόνα ασφαλείας. Τέτοια ανεύθυνη συμπεριφορά και ταυτόχρονα οι πλημμέλειες της Τουρκίας απ’ τα παράλια της οποίας ξεκίνησαν τα σκάφη αυτά οδηγούν δυστυχώς νομοτελειακά σε τραγωδίες.

Παρά την οργάνωση και τις ηρωϊκές προσπάθειες του προσωπικού των ελληνικών αρχών οι οποίες συνεχίζονται είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα θρηνούμε θύματα όσο η Τουρκία δεν πράττει ό,τι επιβάλλουν οι διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει και το διεθνές Δίκαιο».

Στη συνέχεια ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός βρίσκεται ήδη στην Πράγα καθώς σήμερα πραγματοποιείται η Σύνοδος της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας και αύριο η έκτακτη σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Στην εναρκτήρια Ολομέλεια της Συνόδου, θα κάνει παρέμβαση μέσω τηλεδιάσκεψης ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι και θα μιλήσουν ακόμη οι πρωθυπουργοί της Τσεχίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Νορβηγίας και της Αλβανίας.

«Σημειώνεται ότι η Σύνοδος της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας έχει διαρθρωθεί σε συζητήσεις ηγετών σε διάφορα θεματικά τραπέζια. Σε κάθε πάνελ θα συμμετέχουν 11 ηγέτες, τόσο κρατών-μελών της ΕΕ, όσο και των τρίτων χωρών που έχουν προσκληθεί.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι συμπρόεδρος σε θεματικό τραπέζι για την ενέργεια, την οικονομία και την κλιματική αλλαγή. Τη θεματική δηλαδή με τη μεγαλύτερη ίσως βαρύτητα στην κρισιμότερη διεθνή συγκυρία αλλά και γενικότερα. Μια θεματική που είναι ενδεικτική του ενδιαφέροντος που έχουν προκαλέσει οι πρωτοβουλίες και οι προτάσεις της Ελλάδας για την ενεργειακή κρίση, τις οικονομικές συνέπειες της κρίσης αλλά και την κλιματική αλλαγή, προτάσεις όπως η επιβολή ανώτατου ορίου τιμών στην χονδρική τιμή του φυσικού αερίου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τις δημόσιες παρεμβάσεις του και τις πολιτικές του έχει εμπεδωθεί στο διεθνές προσκήνιο ως μια σημαίνουσα πολιτική προσωπικότητα σε αυτού του είδους την ατζέντα.

Στο ίδιο τραπέζι θα μιλήσουν ο Γερμανός Καγκελάριος καθώς και οι πρωθυπουργοί της Πορτογαλίας, της Ιταλίας, του Βελγίου, της Ιρλανδίας, της Βουλγαρίας, της Νορβηγίας και της Σερβίας.

Αύριο Παρασκευή, στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στην άτυπη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ενημερώσει τους ηγέτες της ΕΕ για την κλιμάκωση της προκλητικής τουρκικής ρητορικής, καθώς και για την πρόσφατη συμφωνία της Άγκυρας με την κυβέρνηση της Τρίπολης και το άκυρο τουρκολιβυκό μνημόνιο, υπογραμμίζοντας τους κινδύνους της τουρκικής συμπεριφοράς για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή, εν μέσω μιας ιδιαίτερα κρίσιμης διεθνούς συγκυρίας».

Ο κ. Οικονόμου τόνισε ως εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι λίγο πριν ξεκινήσει η σύνοδος της Πράγας η πρόεδρος της Κομισιόν απέστειλε προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των 27 κρατών-μελών της ΕΕ επιστολή στην οποία επί της ουσίας υιοθετεί τις προτάσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου στον κόμβο TFT ως μέτρο έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Αναφέρθηκε στο χθεσινό σχόλιο του πρωθυπουργού ότι η κίνηση αυτή συνιστά ένα πολύ θετικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και θα συμβάλει ώστε να μειωθεί η επιβάρυνση των καταναλωτών σε πολλαπλά επίπεδα.

«Η Ευρώπη δεν πρέπει να επιτρέψει στη Ρωσία να χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο για να αποσταθεροποιήσει τις ευρωπαϊκές κοινωνίες», είπε επίσης επικαλούμενος θέση που κατ’ επανάληψη έχει εκφράσει ο πρωθυπουργός.

Πρόσθεσε ακόμη ότι υιοθετείται όχι μόνο η θέση αλλά και η ρητορική και τα επιχειρήματα που έγκαιρα εισηγήθηκε η ελληνική κυβέρνηση και δικαιώνεται πλήρως ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Η Ελλάδα δίνει λύσεις σε κρίσιμα αδιέξοδα»

Η Ελλάδα όπως και κατά την πανδημία υπήρξε πρωτοπόρος στην ανάπτυξη θέσεων προτάσεων και ιδεών για την υπέρβαση κοινών ευρωπαϊκών προβλημάτων, πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Από το καλοκαίρι του 2019, όταν η Νέα Δημοκρατία ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, η Ελλάδα κινείται σε αυτήν την κατεύθυνση, να είναι δηλαδή μέρος της λύσης και όχι των προβλημάτων. Η χώρα μας έπαψε να είναι μια χώρα πηγή προβλημάτων και μετεξελίχθηκε σε μια χώρα που παράγει λειτουργικές, πρωτότυπες και κυρίως αποτελεσματικές λύσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Συγκεκριμένα:

1) Εισηγηθήκαμε την άνοιξη του 2020, στην αρχή της πανδημίας, το Ταμείο Ανάκαμψης, μαζί με ακόμη 8 χώρες. Το Ταμείο δημιουργήθηκε και πρόσφερε τεράστια βοήθεια στα κράτη και τις κοινωνίες.

2) Εισηγηθήκαμε, με δική μας πρωτοβουλία, την ίδια περίοδο τις εξαιρέσεις από τους κανόνες κρατικών ενισχύσεων, με σκοπό την άμεση στήριξη των επιχειρήσεων και αυτό έγινε πράξη.

3) Εισηγηθήκαμε το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό για τον Covid-19 το 2021, ώστε να επαναλειτουργήσει η τουριστική αγορά. Η πρόταση υιοθετήθηκε, εφαρμόστηκε και η τουριστική αγορά επαναλειτούργησε.

4) Εισηγηθήκαμε την άνοιξη του 2021 την ενίσχυση της επιδημιολογικής επιτήρησης με self test και αυτό έγινε αμέσως αποδεκτό.

5) Εισηγηθήκαμε το Φεβρουάριο του 2022 την επιβολή πλαφόν στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου και σήμερα η πρόταση αυτή υιοθετείται από την πρόεδρο της Κομισιόν, ελπίζουμε να γίνει και πράξη.

6) Εισηγηθήκαμε το Μάιο του 2022 τη λειτουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού ανάκτησης των υπερεσόδων των εταιριών ενέργειας και έγινε ήδη ευρωπαϊκός κανονισμός, όπως και η επιβολή έκτακτης φορολογίας στις εταιρίες ενέργειας για τους πρώτους μήνες της ενεργειακής κρίσης.

Με κινήσεις σαν και αυτές η κυβέρνηση αντέστρεψε την αρνητική εικόνα της Ελλάδας στην ΕΕ και την παγκόσμια σκηνή, αναβαθμίζοντας τη χώρα. Και αυτό έχει πολλαπλή σημασία. Γιατί αυτή την αναβάθμιση διεθνούς κύρους της χώρας μας, η Ελλάδα την εισπράττει και στην εξωτερική μας πολιτική, και στην εθνική άμυνα, και στις επενδύσεις και στον τουρισμό.

Η κυβέρνηση δίπλα στους πολίτες

Στο μεταξύ, το σχέδιο στήριξης της οικονομίας και της κοινωνίας -όπως επανέλαβε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 48 χρόνων από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας- θα συνεχιστεί στη διάρκεια του δύσκολου χειμώνα που έχουμε μπροστά μας, για όσο διαρκεί η κρίση. Είναι αυτονόητο ότι οι οικονομικές δυσκολίες θα αυξήσουν την αγωνία των πολλών και ιδίως των πιο ευάλωτων. Απόφασή μας είναι να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να στηρίξουμε τους πολίτες.

Η κοινωνία -όπως τόνισε ο πρωθυπουργός- περνάει δύσκολα και έχει μεγάλη αβεβαιότητα για το χειμώνα που έρχεται. Κανείς εθνικός Προϋπολογισμός, κανείς μηχανισμός ανάκτησης υπερεσόδων δεν μπορεί από μόνος του να καλύψει το παγκόσμιο κύμα ανατιμήσεων. Όποιος το ισχυρίζεται αυτό, λέει απλά ψέματα. Γνωρίζουμε καλά ότι η ελληνική κοινωνία οικονομικά πιέζεται και περισσότερο οι πλέον ευάλωτοι. Και είναι σίγουρα πολύ σκληρό για ένα λαό να βασανίζεται από δεκαετή οικονομική κρίση την περίοδο των μνημονίων, ύστερα από την πανδημία και μετά από την ακρίβεια που έφερε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Οι αντοχές μας, οικονομικές, αλλά και ψυχολογικές, η πραγματικότητα είναι ότι δοκιμάζονται σκληρά.

Ορισμένοι λένε ότι η κυβέρνηση επαίρεται για την επιτυχία της οικονομικής της πολιτικής, η οποία, λένε, δεν γίνεται αντιληπτή από τους πολίτες. Αλλά, τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι. Δεν είναι καθόλου έτσι γιατί η κατάσταση στη συγκεκριμένη συγκυρία εύκολα θα μπορούσε να είναι πάρα πολύ χειρότερη όσον αφορά και στην επάρκεια αγαθών αλλά και στις τιμές, πράγματα που ήδη συμβαίνουν σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Το ότι η Ελλάδα διαθέτει επάρκεια αγαθών και ενέργειας, το ότι πιεζόμαστε πολύ, αλλά αντέχουμε ακόμα, είναι αποτέλεσμα της επιτυχίας της οικονομικής μας πολιτικής και της ανάπτυξης που επιτυγχάνουμε. Με εθνικούς πόρους, με κοινοτικούς πόρους, αντιστεκόμαστε και καταφέρνουμε να μειώσουμε αρκετά τη δύναμη της κρίσης, ώστε αυτή να φτάσει στον πολίτη, όσο πιο αποδυναμωμένη γίνεται. Αν η οικονομία δεν προόδευε, αν δεν είχαμε αυτά τα επίτευγμα σε επίπεδο ανάπτυξης, ώστε να καλύπτουμε σε κάποιο βαθμό την καλπάζουσα κρίση, θα είχαμε βρεθεί πολλά βήματα πίσω από τις εξελίξεις και τα προβλήματα θα ήταν αφόρητα, χωρίς να έχουμε τη δυνατότητα αντίδρασης».

Οι ερωτήσεις προς τον κ. Οικονόμου

Απαντώντας σε νέες προκλητικές απειλές του Χουλουσί Ακάρ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι “τα ψέματα, η διαστρέβλωση της αλήθειας, η παραχάραξη της γεωγραφίας και των χαρτών δεν μπορούν να αλλοιώσουν την αλήθεια όσες φορές και αν επαναλαμβάνονται”.

Ερωτηθείς αν η Αθήνα είναι σε απόλυτη επιχειρησιακή ετοιμότητα, ο κ. Οικονόμου δήλωσε πως οφείλουμε πάντοτε να είμαστε σε εγρήγορση, ψύχραιμοι και έτοιμοι να ανταποκριθούμε σε κάθε πρόκληση.

Σχετικά με το βίντεο που ανέβασε στο διαδίκτυο ο Νότης Μηταράκης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρέπεμψε στην τοποθέτηση του υπουργού μεταναστευτικής πολιτικής. “Η Τουρκία δεν εφαρμόζει τις συμφωνίες που έχει υπογράψει, κάνει τα στραβά μάτια και υποκινεί πολύ επικίνδυνες μετακινήσεις μεταναστών και προσφύγων. Είναι γεγονός που νομοτελειακά οδηγεί σε τραγωδίες. Οι ελληνικές αρχές φυλάνε τα σύνορά μας, διασώζουν ανθρώπους. Δυστυχώς είχαμε ανθρώπινες απώλειες. Η εργαλειοποίηση των μεταναστών και των προσφύγων από την πλευρά της ‘Αγκυρας, πρέπει να σταματήσει γιατί κοστίζει ανθρώπινες ζωές. Όσο η Τουρκία κάνει πλάτες στους διακινητές και δεν τιμά τις συμφωνίες που έχει υπογράψει, δυστυχώς θα βρισκόμαστε αντιμέτωποι και με τέτοιες τραγωδίες”, τόνισε ο κ. Οικονόμου.

Με αφορμή άλλη παρεμφερή ερώτηση είπε ότι τα πλοιάρια δεν φεύγουν μόνα τους από τα τουρκικά παράλια και πως “αυτό που έγινε χθες ισοδυναμεί με εγκληματική ενέργεια”.

Σχετικά την επιτροπή του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου για το θέμα των παράνομων λογισμικών και το ενδεχόμενο συνάντησης με τον πρωθυπουργό και άλλα πρόσωπα, ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι δεν υπάρχει τέτοιο επίσημο αίτημα και πως η ελληνική πλευρά δεν έχει αρνηθεί ποτέ να συνδράμει στην ενημέρωση ευρωπαίων αξιωματούχων που ψάχνουν αυτό το θέμα. “Ό,τι μας ζητηθεί δεν θα το αρνηθούμε”, δήλωσε ενώ για τον κ. Παπαδημούλη είπε ότι η αποδοκιμασία προέρχεται από τον ίδιο τον πρόεδρο της συγκεκριμένης επιτροπής.

“Όχι” απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτηθείς αν υπάρχει πιθανότητα μίνι ενεργειακού λοκντάουν τους επόμενους μήνες.

Για την απόφαση της Βουλής να μην άρει την ασυλία του βουλευτή κ. Κυρανάκη, είπε ότι η πλειοψηφία έκρινε πως ο βουλευτής λειτούργησε στα πλαίσια των πολιτικών και των κοινοβουλευτικών του καθηκόντων.

Για την κατάσταση στα Εξάρχεια, ανέφερε ότι αν έχουν παρατηρηθεί στο επιχειρησιακό σκέλος φαινόμενα βίας, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Αστυνομίας θα το διερευνήσουν. Παράλληλα επισήμανε ότι ορισμένοι θέλοντας να επιβάλλουν τις δικές τους εμμονές και ιδεοληψίες, επιμένουν ότι αυτή η γειτονιά δεν έχει δικαίωμα στις υποδομές που έχουν άλλες. “Η ελληνική πολιτεία δεν πρόκειται να συμβιβαστεί ή να υποχωρήσει”, υπογράμμισε.

Σχετικά με την επιστολή της προέδρου της Κομισιόν για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, ο κ. Οικονόμου δήλωσε πως πρόκειται για υιοθέτηση των προτάσεων που επίμονα και συστηματικά καταθέτει ο πρωθυπουργός εδώ και καιρό. “Είναι πολύ σημαντική εξέλιξη η χθεσινή. Ελπίζουμε αυτή η πρόταση και εισήγηση να γίνει γρήγορα απόφαση της ΕΕ. Θα βοηθήσει σημαντικά τα κράτη μέλη στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και θα αποτελέσει και απάντηση στην εργαλειοποίηση του ενεργειακού από την πλευρά της Ρωσίας”, συμπλήρωσε.

Τέλος μετά από σχετική ερώτηση ανέφερε ότι θα συναντήσει οπωσδήποτε τους «Ρεπόρτερ χωρίς σύνορα» και θα έχουν μια χρήσιμη κουβέντα με μεγάλο ενδιαφέρον να του εξηγήσουν με ποια λογική έχουν τοποθετήσει 4-5 δικτατορίες και μια χώρα που δεν υπάρχει (τα κατεχόμενα στην Κύπρο, όπως εξήγησε) πάνω από την Ελλάδα στην ελευθερία του τύπου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ