«Μάχη» για γενικό πλαφόν στο αέριο – «Ζυμώσεις» πριν από την άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Πράγας

Διχασμένη και αναποφάσιστη παραμένει η Ευρώπη για την εφαρμογή ανώτατης τιμής στο αέριο. “Δεν έχουμε την πολυτέλεια να καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια” δηλώνει ο πρωθυπουργός με άρθρο του στο Bloomberg, ενώ η Ελλάδα θα καταθέσει στην Κομισιόν συγκεκριμένη τεχνική πρόταση για την επιβολή πλαφόν, την ώρα που ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου γι` αυτό που πρόκειται να συμβεί τον χειμώνα. Το Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης για τη διασφάλιση εφοδιασμού με φυσικό αέριο έδωσε στη δημοσιότητα η ΡΑΕ και θέτει τρία επίπεδα συναγερμού. Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την άτυπη σύνοδο στην Πράγα και άγνωστο παραμένει ακόμη εάν θα υπάρξει κάποια ανακοίνωση -αν όχι συμφωνία- για το θέμα της ενέργειας.

Διχασμένη η Ευρώπη: Παραμένουν οι διαφωνίες για την επιβολή γενικού πλαφόν στο αέριο

Και τούτο, διότι όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στις Βρυξέλλες Ειρήνη Ζαρκαδούλα, αρκετά είναι τα κράτη μέλη, τα οποία υποστηρίζουν πως «το να βγάλουμε μία ανακοίνωση στην οποία να επαναλαμβάνουμε όλα όσα λέμε το τελευταίο διάστημα τόσο για τη στήριξη στην Ουκρανία όσο και για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, είναι σαν να κοροϊδεύουμε τους ευρωπαίους πολίτες» Από την άλλη, υπάρχει η σκέψη να υπάρξει μία δήλωση από την πλευρά του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σάρλ Μισέλ.

Πάντως, αυτή τη στιγμή υπάρχει προσχέδιο στο οποίο γίνεται αναφορά, σύμφωνα με την οποία οι ηγέτες θα ζητήσουν από την Επιτροπή να παρουσιάσει νέες προτάσεις για την ενέργεια. Και βέβαια δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναρωτιούνται πόσες φορές να ζητηθούν προτάσεις από την Κομισιόν.

Σε σχέση με τον πλαφόν υπάρχει και σημείο που γίνεται αναφορά στο ιβηρικό μοντέλο, κάτι με το οποίο δεν συμφωνούν τα 14 κράτη μέλη που έχουν υπογράψει την επιστολή με την οποία ζητούν γενικό πλαφόν στο φυσικό αέριο και στην οποία έχει πρωτοστατήσει η Ελλάδα ενώ διφορούμενος  είναι και ο ρόλος της Γαλλίας η οποία εξακολουθεί να πατάει σε δύο βάρκες και ναι μεν στηρίζει το ιβηρικό μοντέλο, παρά το γεγονός ότι μόνη της δεν μπορεί να το υλοποιήσει καθώς χρειάζεται στήριξη από άλλα κράτη, ενώ την ίδια στιγμή έχει υπογράψει και την επιστολή για το γενικό πλαφόν. Τα υπόλοιπα 14 κράτη της επιστολής που ζητούν γενικό πλαφόν πιέζουν για πιο ξεκάθαρη στάση υπέρ του γενικού πλαφόν.

Δύο εβδομάδες πριν την επίσημη έναρξη της χειμερινής περιόδου και το κόστος της θέρμανσης παραμένει ο “άγνωστος Χ” της εξίσωσης για τα νοικοκυριά. Οι διαφωνίες για τα απαιτούμενα μέτρα μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών παραμένουν.

Δεκαπέντε ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα επιμένουν στην ανάγκη επιβολής γενικού πλαφόν ενώ σε τηλεδιάσκεψη επτά ευρωπαίων υπουργών ενέργειας θα μπουν στο τραπέζι οι τεχνικές λεπτομέρειες.

«Θα συζητήσουμε την ελληνική πρόταση για τον ορισμό ενός οριζόντιου πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου με τρόπο που θα μειώσει οριζόντια τις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη.» δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας

Γερμανία, Δανία και Ολλανδία είναι αντίθετες σε αυτή την παρέμβαση και προς το παρόν συμπλέει μαζί τους και η Κομισιόν.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα φέρει την πρόταση για το πλαφόν στην Άτυπη Σύνοδο Κορυφής την Παρασκευή στην Πράγα.

«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια και να παρακολουθούμε τη Ρωσία να χρησιμοποιεί τους θεσμούς της αγοράς εναντίον μας. Είναι πράξη κοινής λογικής, και κυριαρχίας, να παρέμβουμε και να σχεδιάσουμε κανόνες που θα ανταποκρίνονται στην πρωτοφανή πρόκληση που αντιμετωπίζουμε.» επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο Bloomberg

Η Γερμανία εκμεταλλεύεται την οικονομική της ευρωστία διαθέτονας 200 δισ. ευρώ για τη στήριξη των πολιτών της, κάτι που προκαλεί δυσφορία στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες κυρίως σε αυτές που δεν έχουν τα αντίστοιχα οικονομικά περιθώρια.

“Πρέπει να καταλήξουμε όλοι μαζί σε μία κοινή στρατηγική, σε μια παγκόσμια οικονομική απάντηση κατά της ενεργειακής κρίσης.” δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας

Το Κρεμλίνο ρίχνει λάδι στη φωτιά και προειδοποιεί τους Ευρωπαίους πώς αν θέλουν φυσικό αεριο σε λογική τιμή θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο αδειοδότησης του NORD STREAM 2″

«Υπάρχουν κάποιοι, οι οποίοι θα εκμεταλλευτούν την παύση λειτουργίας αυτών των αγωγών, για να πουλήσουν περισσότερο LNG σε υψηλότερες τιμές. Και αυτοί οι κάποιοι είναι γνωστοί οι ΗΠΑ.» υποστηρίζει ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ

Το Politico «μυρίζεται» κίνδυνο ασύμμετρων αυξήσεων λόγω του ενεργειακού ανταγωνισμού μεταξύ Ασίας-Ευρώπης για τη διασφάλιση ποσοτήτων υγροποιημένου φυσικού αερίου και προτείνει μείωση της κατανάλωσης τουλάχιστον κατά 13%.

Το καλό νέο της ημέρας είναι πώς οι τιμές του αερίου εμφανίζουν ελαφριά πτώση, μετά τη φρενήρη αύξηση που προηγήθηκε, καθώς η Νορβηγία αυξησε τις παραδόσεις σε 341 εκατομμυρια κυβικα μέτρα την ημέρα από 294.

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Χριστοφιλίδου

Ανταπόκριση-Βρυξέλλες: Ειρήνη Ζαρκαδούλα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος