«Στροφή» της Κομισιόν στην ενέργεια – Το πλαφόν στο φυσικό αέριο, στο τραπέζι της Άτυπης Συνόδου των Ευρωπαίων ηγετών

Array

Στην Πράγα βρίσκεται σήμερα και αύριο το ενδιαφέρον, με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να έχει δώσει από εχθές ένα στίγμα για το πού κινείται η Κομισιόν στο θέμα της ενέργειας, κάνοντας για πρώτη φορά ένα άνοιγμα, σε σχέση με το παρελθόν. Οι πιέσεις που ασκήθηκαν από 15 χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα οδήγησαν σε αναδίπλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία σε πρώτη φάση προωθεί πλαφόν στο αέριο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. «Η εισήγηση για πλαφόν στο φυσικό αέριο, συνολικά, είναι μια προσωρινή λύση μέχρι να γίνει αναπροσαρμογή τιμής στην ΕΕ που θα διασφαλίζει την καλύτερη λειτουργία της αγοράς. Η Κομισιόν έχει ήδη αρχίσει να εργάζεται πάνω σε αυτό», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Αν και προσωρινή λύση, είναι ένα σημαντικό βήμα κοινής προσέγγισης. Για δικαίωση μιλά η Αθήνα.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Κομισιόν χρειάζεται μια ευρωπαϊκή λύση έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση που πλήττει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Όπως ανέφερε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ, Ειρήνη Ζαρκαδούλα, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έκανε στροφή κι έγινε πιο διαλλακτική σε σχέση με το παρελθόν. Όπως είπε η δημοσιογράφος της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης: «σαφώς μιλάμε για μια προσωρινή λύση, κάτι στο οποίο εστίασε και η πρόεδρος της Κομισιόν καθώς όλο αυτό χρειάζεται μέχρι να γίνει η μετατροπή και η αλλαγή στο χρηματιστήριο της Ενέργειας στην Ολλανδία, κάτι το οποίο είχε τονίσει και η Ελλάδα ότι χρειάζεται ενώ το τόνισε χθες και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν».

Να σημειωθεί ότι υιοθετήθηκε από την ΕΕ και το 8ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας το οποίο περιλαμβάνει το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο και τους περιορισμούς πετρελαίου και προϊόντων του προς τρίτες χώρες κάτι που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από την πλευρά της Μόσχας με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ρωσίας να δηλώνει ότι όποιες χώρες εφαρμόσουν αυτή την απόφαση θα πρέπει να περιμένουν και διακοπή των προμηθειών.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος