Γ. Οικονόμου: 15.547 κρούσματα από τα self test στα σχολεία – Προχωρά η πρόσληψη 850 εκπαιδευτικών

«Η κυβέρνηση ανοίγει τα σχολεία όπως  έγινε και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Οι όροι που προχωράμε είναι οι αυξημένοι διαγνωστικοί έλεγχοι και με τον εντοπισμό κάθε κρούσματος γίνεται ένα ακόμη αποτελεσματικό βήμα», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά τη σημερινή ενημέρωση. Ως προς τα μέτρα τα οποία λήγουν τα ξημερώματα της Δευτέρας 17 Ιανουαρίου, είπε ότι την Τετάρτη συνεδριάζει η επιτροπή των ειδικών, η οποία θα προχωρήσει στις εισηγήσεις της.

Η Ελλάδα -σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ECDC- βρίσκεται στην 1η θέση των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά τη διενέργεια διαγνωστικών τεστ για τον κορονοϊό, που είναι απολύτως δωρεάν σε περίπου 190 σημεία του ΕΟΔΥ, σε νοσοκομεία και σε πρωτοβάθμιες δομές. Ήδη  για την διενέργεια δωρεάν self, rapid και PCR  test  έχουν  διατεθεί μέχρι σήμερα περισσότερα από 320 εκατομμύρια ευρώ, πρόσθεσε.

Όπως ενημέρωσε ο κ. Οικονόμου διενεργήθηκε έλεγχος σε ένα εκατομμύριο ανθρώπους, ο μεγαλύτερος έλεγχος πληθυσμού έως τώρα, και εντοπίστηκαν 15.547 κρούσματα, τα οποία, όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θα κυκλοφορούσαν στην κοινότητα χωρίς να γνωρίζουν ότι νοσούν και ως εκ τούτου θα προκαλούσαν περαιτέρω διασπορά του ιού.

«Η διά ζώσης λειτουργία των σχολείων είναι καίριας σημασίας για υγειονομικούς, ψυχολογικούς και κοινωνικούς λόγους. Αυτή είναι η πανευρωπαική τάση. Βασική μας μέριμνα είναι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας και η εξασφάλιση της λειτουργίας της Οικονομίας και της Εκπαίδευσης», επεσήμανε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Πολύ μεγαλύτερο απόθεμα self test στις σχολικές μονάδες από το απαιτούμενο»

«Παρέλαβαν self test 9 στους 10 δικαιούχους και διατέθηκαν αυτοδιαγνωστικά τεστ από τις σχολικές μονάδες για όσους δεν πρόλαβαν. Η προσέλευση έφτασε στο 90%. Ευχαριστούμε θερμά την εκπαιδευτική κοινότητα. Βασική παράμετρος του σχεδίου ανάσχεσης της πανδημίας και πορείας μας μέσα σε αυτήν με ασφάλεια είναι η διενέργεια μαζικότατων διαγνωστικών ελέγχων», τόνισε ο Γιάννης Οικονόμου.

Ερωτηθείς για τις περιπτώσεις εκείνες που γονείς δεν έβρισκαν αυτοδιαγνωστικά τεστ απάντησε πως υπήρχε και εξακολουθεί να υπάρχει το απαραίτητο απόθεμα. «Δεν ήταν θέμα αποθέματος αλλά διανομής και διαχείρισης από τα κέντρα διάθεσης στα φαρμακεία. Και σε εκείνες τις περιπτώσεις οι γονείς προμηθεύτηκαν έγκαιρα τεστ», τόνισε σημειώνοντας πως self test προμηθεύτηκαν οι σχολικές μονάδες και είχαν δοθεί οδηγίες από το υπουργείο Παιδείας.

Η πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης είναι διαθέσιμη

Για όποτε κλείνει ένα τμήμα είτε λόγο κορονοϊού, είτε εξαιτίας ακραίως φυσικών φαινομένων η πλατφόρμα CiscoWEBEX  είναι διαθέσιμη και το δικαίωμα χρήση 154.000 αδειών για τους εκπαιδευτικούς προβλέπεται αυτή τη στιγμή και βρίσκεται σε ισχύ μέχρι τον Ιούλιο 2023, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Από τις εισαγωγές ένα μέρος αφορά ακόμη τη μετάλλαξη «Δ» – Επίταξη ιδιωτών από Τετάρτη

Το «Σισμανόγλειο» γίνεται νοσοκομείο μόνο για περιστατικά κορονοϊού, πλην των ειδικών κλινικών του, ενώ στα απλά περιστατικά θα υπάρξει συνδρομή και από το Στρατιωτικό Νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ. ‘Αλλες 400 κλίνες προστέθηκαν από τις μεγάλες ιδιωτικές κλινικές στην Αθήνα.

Οι  μικρότερες ιδιωτικές κλινικές, που δεν έχουν τις υποδομές να υποστηρίξουν τέτοια περιστατικά, θα ενισχύσουν -ύστερα από συνεννόηση που έγινε με το Υπουργείο Υγείας- το Ε.Σ.Υ. με το προσωπικό τους, για να καλύπτονται κενά που παρουσιάζονται εξαιτίας της νόσησης  νοσηλευτικού προσωπικού, είπε επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Από την Τετάρτη 12 Ιανουαρίου ξεκινάει και η επίταξη των υπηρεσιών ιδιωτών ιατρών στις ειδικότητες Πνευμονολογίας, Παθολογίας, Αναισθησιολογίας και Γενικής Ιατρικής στις Περιφέρειες Θράκης, Δυτικής, Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας.

Παρά την έκρηξη κρουσμάτων με την Όμικρον η πίεση στο ΕΣΥ εντοπίζεται κυρίως στις απλές κλίνες, πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σε ό,τι αφορά στην ενίσχυση του ΕΣΥ, ο Γιάννης Οικονόμου επανέλαβε πως «είμαστε εδώ με μελετημένο σχέδιο και συγκεκριμένες δράσεις για να απαντάμε στην πορεία της πανδημίας, όπου αυτό χρειάζεται».

Προχωρά η πρόσληψη 850 εκπαιδευτικών

«Προφανώς περιμένουμε αυξημένα κρούσματα και μια σειρά από αρρυθμίες κυρίως τις πρώτες ημέρες. Άλλωστε κάθε εργασιακή δραστηριότητα, στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, στην Ελλάδα και διεθνώς, παρουσιάζει αρρυθμίες εξαιτίας της πανδημίας και της  προσωρινής απουσίας μεγάλου αριθμού εργαζόμενων. Το ίδιο αναμένεται να γίνει και εδώ. Το ίδιο αναμένεται να γίνει και στα σχολεία από σήμερα. Για αυτό και έχουν δοθεί ειδικές οδηγίες για κάλυψη αναγκών που προκύπτουν εκ των έσω (π.χ. με αναμόρφωση ωραρίου) αλλά και με διάθεση-  πρόσληψη επιπλέον προσωπικού, για τις περιπτώσεις εκπαιδευτικών που θα βρίσκονται σε προσωρινή καραντίνα λόγω του ιού. Ήδη από σήμερα προχώρησαν 850 προσλήψεις», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Νέο πακέτο 400 εκατ. ευρώ

«Η χώρα μας -όπως και ολόκληρη η Ευρώπη- συνεχίζει να αντιμετωπίζει την παγκόσμια έκρηξη στις τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας η οποία προκαλεί αναταράξεις στους προϋπολογισμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Μπροστά στη νέα αυτή εξωγενή πρόκληση, η Κυβέρνηση, υλοποιώντας τη δέσμευση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για προστασία του καταναλωτή, συνεχίζει -για πέμπτο μήνα- να στηρίζει την ελληνική κοινωνία απέναντι στην πρωτοφανή ενεργειακή κρίση.

Για το σκοπό αυτό, έχουμε διαθέσει, από τον περασμένο Σεπτέμβριο, περισσότερα από 1,3 δισ. ευρώ. Από αυτόν, μάλιστα, το μήνα επεκτείνονται τα μέτρα στήριξης στους επαγγελματίες και σε όλες ανεξαρτήτως τις επιχειρήσεις, από τις πολύ μικρές και μικρομεσαίες μέχρι τις μεγαλύτερες, διαθέτοντας για τον Ιανουάριο, άλλα 395 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Οικονόμου, το πρόγραμμα αυτό -όπως εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός-  θα πλαισιωθεί σύντομα και από ένα άλλο, που αφορά συνολικά την εξοικονόμηση ενέργειας και θα προβλέπει επιδότηση για την αντικατάσταση των παλαιών ηλεκτρικών συσκευών οι οποίες στη συνέχεια θα ανακυκλώνονται».

Η νέα έκτακτη οικονομική ενίσχυση περιλαμβάνει:

  • Σε ό,τι αφορά την  ηλεκτρική ενέργεια: Η μέση μηνιαία ενίσχυση για τα νοικοκυριά αντιστοιχεί σε 42 ευρώ για τις πρώτες 300 KWh, ενώ για τα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο σε 54 ευρώ για τις πρώτες 300 KWh.

«Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα για τα νοικοκυριά με κοινωνικό τιμολόγιο της κάλυψης έως και 90% της ανατίμησης σε σχέση με αυτή που είχαν τις αντίστοιχες περιόδους πέρυσι. Και για τα υπόλοιπα νοικοκυριά στην κάλυψη του 70% της αύξησης», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

  • Παράλληλα, θα επιδοτηθούν οριζόντια όλα τα μη οικιακά τιμολόγια (αγροτικά, εμπορικά, βιομηχανικά, επαγγελματικά), ανεξαρτήτως μεγέθους και επιπέδου τάσης (Χαμηλή, Μέση, Υψηλή Τάση). Η επιδότηση θα ανέλθει στο 50% του αυξημένου κόστους και αφορά όλη την μηνιαία κατανάλωση. Η μοναδιαία τιμή της επιδότησης ορίζεται σε 65 ευρώ ευρώ ανά MWh.
  • Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο: Η επιδότηση των οικιακών τιμολογίων θα ανέλθει σε 20 ευρώ ανά θερμική MWh για όλους του παρόχους και για το σύνολο της  μηνιαίας κατανάλωσης. Επιπλέον θα δοθεί και έκπτωση από τη «ΔΕΠΑ Εμπορίας» ύψους 20 ευρώ  ανά θερμική MWh για όλη τη μηνιαία κατανάλωση στους πελάτες της και θα ζητηθεί αντίστοιχη στήριξη από τους υπόλοιπους παρόχους.
  • Παράλληλα, επεκτείνεται η επιδότηση του φυσικού αερίου από την Κυβέρνηση σε όλους τους εμπορικούς καταναλωτές και στη Βιομηχανία ανεξαρτήτως μεγέθους, τζίρου και αριθμού εργαζομένων. Για τον Ιανουάριο η επιδότηση ανέρχεται στα 30 ευρώ ανά MWh.

Σε ισχύ η πλατφόρμα για την απαλλαγή τελών κινητής τηλεφωνίας για νέους 15-29 ετών

Από σήμερα είναι διαθέσιμη μέσω του gov.gr  η πλατφόρμα στην οποία οι νέοι ηλικίας από 15-29 ετών θα μπορούν να δηλώνουν τον αριθμό του κινητού τους και να απαλλάσσονται πλήρως από τα τέλη κινητής και καρτοκινητής τηλεφωνίας.
Πρόκειται για μια ακόμη δέσμευση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη η οποία υλοποιείται και αφορά τα νέα παιδιά που θα μπορούν με μικρότερο κόστος, ξοδεύοντας λιγότερα χρήματα κάθε μήνα να χρησιμοποιούν το κινητό τους τηλέφωνο.

Η εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0»

Με βασικούς πυλώνες την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, αλλά και την τόνωση της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής, εντάσσονται στο Ταμείο ακόμη 55 έργα, προϋπολογισμού 3,35 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για 8 έργα που αφορούν στην πράσινη μετάβαση προϋπολογισμού 1,76 δισ. ευρώ. Τρία έργα για την Ψηφιακή μετάβαση προϋπολογισμού 185,19 εκατ. ευρώ. Εικοσιένα έργα για την απασχόληση, τις δεξιότητες και την Κοινωνική Συνοχή, ύψους 1 δισ. ευρώ. Και 23 έργα που αφορούν τις ιδιωτικές επενδύσεις και τον μετασχηματισμό της οικονομίας 397,82 εκατ. ευρώ. Συνολικά έως τώρα έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας 103 έργα με συνολικό Προϋπολογισμό πάνω από 6 δισ. ευρώ.

Για τις απειλές που δέχεται ο Πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου

«Ο Πρύτανης έκανε το αυτονόητο. Ένας χώρος υπό κατάληψη επί 30 χρόνια θα αξιοποιηθεί προς όφελος των φοιτητών. Είναι απαράδεκτο τραμπούκοι να απειλούν τη ζωή του πρύτανη επειδή έκανε αυτό. Όσοι φαντασιώνονται ότι θα βάλουν εμπόδια στη λειτουργία των πανεπιστημίων, στη νομιμότητα, στις ακαδημαϊκές ελευθερίες είναι βαθιά νυχτωμένοι. Θα πρέπει το σύνολο του πολιτικού κόσμου να καταδικάσει αυτές τις τραμπούκικες συμπεριφορές. Ο ΣΥΡΙΖΑ διαχρονικά το αποφεύγει να μιλήσει καθαρά. Δεν μας κάνει εντύπωση. Θα περιμέναμε από το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ να βρει δυο λέξεις να πει, να πάρει καθαρή θέση απέναντι σε ένα θέμα που σχετίζεται με την ελευθερία της λειτουργίας του πανεπιστημίου», απάντησε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος