Γ. Οικονόμου: Είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να παρέμβουμε

Σταθμίζουμε συνεχώς τα δεδομένα, περιμένουμε την αύξηση κρουσμάτων, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ενόψει της εφαρμογής νέων περιορισμών στην εστίαση και τη διασκέδαση από 3 Ιανουαρίου αλλά και εν αναμονή νέου ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων, όπως προανήγγειλε νωρίτερα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Τα επόμενα 24ωρα βασικός στόχος είναι να μην μεταφερθεί η νοσηρότητα από τις νεότερες ομάδες στις μεγαλύτερες. Για το σκοπό αυτό οι νέοι άνθρωποι, που εκ των πραγμάτων έχουν μεγαλύτερη κινητικότητα τις μέρες αυτές, είναι ανάγκη να αποφύγουν τις συναναστροφές με τους οικείους τους μεγαλύτερης ηλικίας ή να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα προστασίας (μάσκες και απολύμανση και διενέργεια self test πριν και μετά από κοινωνικές συναναστροφές).

Για αυτό άλλωστε τα μέτρα που έχει εισηγηθεί η Επιτροπή και αποφάσισε η Κυβέρνηση έχουν απόλυτη σχέση με την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων και τις εστίες που δημιουργούν υπερματάδοση, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Πήραμε δύσκολες αποφάσεις για το κοινό καλό, αγνοώντας το πολιτικό κόστος. Και τώρα θα κάνουμε ότι χρειάζεται στο χρόνο που χρειάζεται, ακούγοντας τους επιστήμονες, και αφού σταθμίσουμε τα δεδομένα από κάθε πτυχή του βίου” τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Περιμένουμε αύξηση κρουσμάτων – Η “Ο” αφορά περισσότερο τις νεότερες ηλικίες»

Η μετάδοση της μετάλλαξης “Ο” δεν φέρνει αντίστοιχη αύξηση σε νοσηλείες και θανάτους, αφού έχει μειωμένη νοσηρότητα, πρόσθεσε και επεσήμανε ότι το σύστημα υγείας θα δεχθεί υψηλή πίεση.

Δεν σταματάμε την προσπάθεια, απαιτείται συνέπεια από όλους μας. Η μετάλλαξη “Ο” αφορά περισσότερο τις νεότερες ηλικίες, είπε ο κ. Οικονόμου, επισημαίνοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να μην μεταφερθεί η νοσηρότητα στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Σε κάθε περίπτωση να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα προστασίας, είπε ο κ. Οικονόμου, προσθέτοντας ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί έως τώρα είναι σε απόλυτη σχέση με τις επιστημονικές εισηγήσεις κατόπιν ιχνηλάτησης των κρουσμάτων.

Παράλληλα – πρόσθεσε – πάνω από 4.360.000 συμπολίτες μας έχουν πραγματοποιήσει την αναμνηστική δόση, ενώ τόνισε ότι με βάση τις έρευνες, περισσότεροι από 15.000 συμπολίτες μας θα έχαναν τη ζωή τους αν δεν είχαν γίνει οι εμβολιασμοί αυτοί.

Είπε ακόμη ότι στην Επιχείρηση «Ελευθερία» προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε καθημερινή βάση περισσότεροι από 7.000 υγειονομικοί από το Εθνικό Σύστημα Υγείας, 550 άτομα από τις Ένοπλες Δυνάμεις και την Πολιτική Προστασία και περισσότερα από 100 στελέχη από τα Υπουργεία Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Εθνικής ‘Αμυνας, Προστασίας του Πολίτη και την ΗΔΙΚΑ, στο Επιχειρησιακό Κέντρο.

Το τελικό διακύβευμα είναι συνολικό και πολύ μεγαλύτερο από όσα δυστυχώς αντιλαμβάνονται ορισμένοι, ανέφερε ο Γιάννης Οικονόμου συνοψίζοντας τις κυβερνητικές αποφάσεις:

«Ένας χρόνος από την έναρξη των εμβολιασμών στη χώρα μας – Τι έκανε η Κυβέρνηση»:

 • Δημιούργησε σταδιακά 3 χιλ. εμβολιαστικά κέντρα σε 725 σημεία.
 • Ανέπτυξε παράλληλα περισσότερες από 300 κινητές μονάδες και έθεσε σε εφαρμογή πρόγραμμα εμβολιασμού στις δυσπρόσιτες περιοχές.
 • Εφάρμοσε πρόγραμμα κατ’ οίκον εμβολιασμού των συμπολιτών μας με κινητικά προβλήματα.
 • Ανέπτυξε πρόγραμμα συνεργασίας για τον εμβολιασμό με τον ιδιωτικό τομέα με ιδιώτες γιατρούς και πολυιατρεία.
 • Ανέπτυξε συνεργασία με την ΚΕΔΕ και τους Δήμους, για στοχευμένες παρεμβάσεις.
 • Ανέπτυξε συστηματική καμπάνια ενημέρωσης από τον Ιανουάριο για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας των μεγαλύτερων ηλικιών.
 • Εφάρμοσε το freedom pass για τους νέους 18-25 ετών και το data pass για τους 15-17 ετών.
 • Στο ίδιο αυτό διάστημα η χώρα μας πήρε πρώτη ή από τις πρώτες στην Ευρώπη πρωτοβουλίες που στη συνέχεια υιοθέτησαν και άλλες χώρες.

Συγκεκριμένα:

 • Υιοθέτησε πρώτη τους τρεις μήνες ως μεσοδιάστημα μεταξύ 2ης και 3ης δόσης.
 • Ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που άνοιξε τη δυνατότητα αναμνηστικής δόσης σε όλους τους συμπολίτες μας άνω των 18 ετών από τον περασμένο Οκτώβριο.
 • Ήταν η πρώτη χώρα, μαζί με τη Γαλλία, που ανακοίνωσε ότι η αναμνηστική δόση είναι προϋπόθεση ολοκληρωμένου εμβολιασμού για τους άνω των 60 ετών μετά την πάροδο 7μηνου.
 • Εφάρμοσε υποχρεωτικό εμβολιασμό σε όλους τους συμπολίτες μας άνω των 60 ετών, πριν από την έλευση της παραλλαγής «Όμικρον».
 • Απαγόρευσε την πρόσβαση σε κλειστούς χώρους εστίασης για τους ανεμβολίαστους πολίτες από το καλοκαίρι και σε όλους τους κλειστούς χώρους ψυχαγωγίας και αθλητισμού από τις αρχές Νοεμβρίου.

«Με βάσει έρευνες, πάνω από 15.000 συμπολίτες μας θα είχαν χάσει τη ζωή τους αν δεν είχαν εμβολιαστεί»

Μέχρι και σήμερα πορευόμαστε σε αυτό το πλαίσιο, με διαρκείς αναπροσαρμογές και επιμέρους βελτιώσεις, ώστε να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες που τίθενται από την πραγματικότητα και τη ζωή. Για αυτό και καταφέραμε να φτάσουμε μέχρι εδώ διασφαλίζοντας την οικονομική και εκπαιδευτική λειτουργία και να μην έχουμε μια κοινωνία περίκλειστη. Γιατί η πανδημία αποτελεί μια σύνθετη κρίση, που δεν έχει μόνο υγειονομικές διαστάσεις, πράγμα που αδυνατούν να αντιληφθούν ορισμένοι.

«Κανείς στην νεοελληνική ιστορία δεν έκανε περισσότερα για το Ε.Σ.Υ. σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα»

Κανείς δεν στήριξε την κοινωνία στη διάρκεια μιας κρίσης όσο εμείς στην πανδημία. Κανείς καλόπιστος και λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να αμφισβητήσει όσα έγιναν.

Τίποτα από όσα πετύχαμε δεν είναι αποτέλεσμα τύχης. Όλα έγιναν με πολύ κόπο, με την συμπαράσταση και την ενεργό στήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού.

«Μέχρι σήμερα καταφέραμε να μην έχουμε μια κοινωνία περίκλειστη»

Μακριά από κραυγές που επειδή δεν διαθέτουν κανένα ολιστικό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας και των παράλληλων κρίσεων που σοβούν επιδίδονται σε εμπόριο μετρολογίας, προτείνοντας αποσπασματικές ρυθμίσεις, συχνά αντιφατικές μεταξύ τους και ανεφάρμοστες στον πραγματικό κόσμο, αφού δεν έχουν καμιά σχέση με τις δυνατότητες της χώρας και τη γενικότερη κατάσταση. Μακριά από συμπεριφορές που μέσα σε κατάσταση πανδημικής πολιορκίας αρνήθηκαν επανειλημμένα να αποδοκιμάσουν τον παραλογισμό και την αντιεπιστημονικότητα.

Η Κυβέρνηση πήρε γενναίες και δύσκολες αποφάσεις, με γνώμονα το κοινό αγαθό, αγνοώντας το όποιο πολιτικό κόστος. Και σε αυτή τη δύσκολη φάση, της εξάπλωσης της παραλλαγής «Όμικρον», θα πράξουμε ό,τι χρειάζεται, στο χρόνο που χρειάζεται αφού ακούσουμε τους επιστήμονες και σταθμίσουμε τα ευρύτερα δεδομένα, από κάθε πτυχή του βίου, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Οι ερωτήσεις των πολιτικών συντακτών

Μετά από σχετική ερώτηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι οι εισηγήσεις αύριο θα είναι για την χρονική μετατόπιση των μέτρων νωρίτερα και όχι για τη λήψη νέων μέτρων ενώ σημείωσε πως δεν υπάρχει κάποια εισήγηση ή σχεδιασμός για να μην ανοίξουν τα σχολεία στην ώρα τους.

Κληθείς να σχολιάσει ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ με την οποία το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι κάνει διακοπές ο κ. Οικονόμου απάντησε: “Ο πρωθυπουργός αναχώρησε χθες από την Αθήνα και θα επιστρέψει αύριο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα 2,5 χρόνια που είναι πρωθυπουργός, οι μέρες που έχει βρεθεί εκτός Μαξίμου είναι ελάχιστες”.

Σε ότι αφορά την αναγκαιότητα των μέτρων που ανακοινώθηκαν με δεδομένο ότι φαίνεται πως η μετάλλαξη “όμικρον” είναι πιο ήπια, απάντησε πως όντως πλήττει κυρίως νεαρές ηλικίες και η αύξηση των κρουσμάτων δεν συνοδεύεται από αύξηση των νοσηλειών.

Πρόσθεσε πως υπάρχει κίνδυνος επαφής των νέων ανθρώπων οι οποίοι μπορεί να μεταδώσουν τον ιό στους ηλικιωμένους οικείους τους και να αυξηθεί η πίεση στο σύστημα υγείας. “Γι’ αυτό τα μέτρα είναι για να περιορίσουμε τη μετάδοσης στους χώρους που αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης”, συμπλήρωσε.

Δήλωσε επίσης ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ενδεχόμενο αλλαγής των πρωτοκόλλων λειτουργίας των σχολείων ή επέκτασης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών. “Είμαστε σε εγρήγορση. Αυτή τη στιγμή ο σχεδιασμός για τα σχολεία είναι ότι θα ανοίξουν στην ώρα τους. Ο σχεδιασμός είναι μέσα από το αυξημένο testing και τα πρωτόκολλα που έχουμε, τα σχολεία να ανοίξουν κανονικά”, πρόσθεσε.

Για το ενδεχόμενο να αποφασιστεί lockdown ή περιορισμός της κυκλοφορίας, ο κ. Οικονόμου επανέλαβε πως τα μέτρα που έχει εισηγηθεί η επιτροπή είναι γνωστά και θα αποφασίσει μόνο για τη χρονική μετάθεσή τους.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για τα μέτρα που ανακοινώθηκαν υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση στήριξε μέχρι τώρα την κοινωνία και τις επιχειρήσεις με πάνω από 42 δις ευρώ. “Με την πολιτική που ακολουθήσαμε μέχρι τώρα καταφέραμε να φτάσουμε μέχρι εδώ, να σώσουμε την περίοδο των Χριστουγέννων, να δουλέψει η αγορά. Τα μέτρα που συζητούμε έχουν περιορισμένη διάσταση και είναι στοχευμένες παρεμβάσεις στις εστίες που παρατηρείται υπερμετάδοση”, πρόσθεσε.

Σχετικά με τη διάρκεια του πιστοποιητικού εμβολιασμού όταν δεν έχει γίνει η αναμνηστική δόση, ο κ. Οικονόμου δήλωσε πως βρισκόμαστε σε επικοινωνία με τις υπόλοιπες χώρες και είναι ικανοποιητικά τα ποσοστά εξέλιξης για την αναμνηστική δόση. Αν χρειαστεί – σημείωσε – αναπροσαρμογή στην απόφαση για το επτάμηνο, εδώ είμαστε.

Τέλος ερωτηθείς για την ανάρτηση του κ. Μόσιαλου, δήλωσε πως “εξέφρασε προσωπική άποψη στο πλαίσιο του ιδιωτικού του βίου” και πως “η ελευθερία του λόγου είναι απολύτως κατοχυρωμένη ακόμα και όταν είναι άκομψος ή και προσβλητικός”.

“Η κυβέρνηση δεν σχολιάζει απόψεις πέρα από τον αυστηρό επιχειρησιακό ρόλο του καθενός”, συμπλήρωσε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος