Γ. Μπασιάς: Γιατί η Γερμανία θέλει υψηλά επίπεδα στις τιμές – Το παρασκήνιο του πλαφόν στην ΕΕ

Array

Ο πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥΠ), Γιάννης Μπασιάς, αποδίδει στο χάσμα βορρά και νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον διχασμό  στο έκτακτο Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας στις Βρυξέλλες, σχετικά με την επιβολή πλαφόν.

«Η Γερμανία αυτό που θέλει να κάνει πρώτα από όλα είναι να διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα τις τιμές. Όσο περίεργο και αν φαίνεται, αυτό θα επιτρέψει να υπάρξει η ανταγωνιστικότητα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, οι οποίες και θα χρηματοδοτήσουν τελικά τον οδικό χάρτη των σπανίων γαιών, ο οποίος θα φανεί σε μερικούς μήνες.

Η Γερμανία εξάλλου κατασκευάζει τέσσερις με έξι σταθμούς αεριοποίησης με στόχο να έχει τη στρόφιγγα του LNG προς όλες τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης στη μετάβαση από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Θα έχουμε ένα καινούργιο οδικό χάρτη για τις σπάνιες γαίες που χρειάζονται για την ηλεκτροκίνηση και για οποιαδήποτε μηχανική εφαρμογή του ηλεκτρισμού.

Από την άλλη μεριά, η Ολλανδία έχει στρατηγική θέση, ως έδρα του ΤΤΙΡ , της χρηματαγοράς ενέργειας.

Ο Νότος στον αντίποδα, έχει τους περισσότερους σταθμούς του LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο). Στη Μεσόγειο, έχουμε την Ισπανία, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Κροατία και θα έχουμε και την Ελλάδα σύντομα, όπως και την Τουρκία. Η γεωγραφική αυτή κατανομή θα επέτρεπε στις χώρες του Νότου της Ευρώπης να υποστηρίξουν ενεργειακό δίχτυ, είπε ο κ. Μπασιάς.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος