Γ. Ατσαλάκης: Ανησυχεί ο αριθμός θανάτων που παραμένει υψηλός – Δεν έχουμε ξεμπερδέψει με τη Δέλτα (video)

Ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης, Γιώργος Ατσαλάκης μίλησε στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις» για τον υψηλό αριθμό θανάτων από κορονοϊό που ανησυχεί τους ειδικούς λέγοντας ότι, δυστυχώς, «δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε τα συμπτώματα της Όμικρον από τη Δέλτα».

«Ο βασικός δείκτης που παρακολουθούμε είναι κάθε πόσες ημέρες διπλασιάζονται τα κρούσματα» δήλωσε ο κ. Ατσαλάκης αποκαλύπτοντας ότι εξίσου σημαντικός δείκτης είναι και το «τι ποσοστό από τα κρούσματα θα αναζητήσουν νοσηλεία στα νοσοκομεία και πόσες ημέρες θα κρατήσει αυτή η νοσηλεία. Αυτοί οι δύο δείκτες ειναι εξαιρετικά σημαντικοί».

Το μειονέκτημά μας, σύμφωνα με τον καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης, είναι ότι δεν έχουμε ξεμπερδέψει ακόμα από τη Δέλτα καθώς ένα ποσοστό 6% των κρουσμάτων από αυτή χρειάζονται νοσηλεία.

«Οι χώρες που έχουν εμβολιάσει τον πληθυσμό τους πάνω από 50% έχουν καταφέρει και έχουν μειώσει αυτό το ποσοστό από 8% στο 2%. Εμάς είναι ήδη τριπλάσιο». Στη χώρα μας το αποτέλεσμα των σημερινών κρουσμάτων σε νοσηλείες θα αποτυπωθεί σε δέκα με δεκαπέντε ημέρες.

Ο διευθυντής της Μονάδας Ειδικών λοιμώξεων του ΑΧΕΠΑ, Παναγιώτης Κολλάρας περιέγραψε την κατάσταση που αντιμετωπίζει στο νοσοκομείο, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η κατάσταση στο νοσοκομείο φαίνεται ότι αποκλιμακώνεται αλλά όταν βλέπεις τόσα κρούσματα δεν ξέρεις πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση».

Απαρχή της εξασθένισης του ιού μια πιο αδύναμη μετάλλαξη

Σύμφωνα με τον κ. Ατσαλάκη, η όποια πρόβλεψη είναι δύσκολη αυτή την περίοδο καθώς δεν έχουν τον ακριβή αριθμό των κρουσμάτων Όμικρον και το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι εκτιμήσεις, εκφράζοντας την άποψη ότι «σίγουρα θα έχουμε αύξηση στις νοσηλείες».

Ο ίδιος συστήνει να αποφύγουμε τους κλειστούς χώρους και να φοράμε μάσκες καθώς θα πάει πιο πίσω χρονικά τον διπλασιασμό των κρουσμάτων, δίνοντας τις απαραίτητες ανάσες στο Σύστημα Υγείας. «Ίσως με συντονισμένες προσπάθειες της Πολιτείας αλλά και με δικές μας ατομικά αντιμετωπίσουμε αυτό το κύμα της πανδημίας», τόνισε.

Αναφορικά με την εμφάνιση νέων μεταλλάξεων που είναι ασθενέστερες στην μεταδοτικότητα ή στη νοσηρότητα, ο κ. Ατσαλάκης επισήμανε ότι ίσως είναι η «απαρχή της εξασθένισης του ιού».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος