Κ. Σκρέκας για πλαφόν στο φυσικό αέριο: Kαλός συμβιβασμός τα €188 – Θα δώσουν τα σωστά σήματα στις αγορές

Array

Το τελευταίο σχέδιο πρότασης για ένα ευρωπαϊκό πλαφόν στην τιμή του αερίου, βάσει του οποίου το πλαφόν θα τεθεί σε εφαρμογή αν οι τιμές της αγοράς υπερβαίνουν τα 188 ευρώ ανά μεγαβατώρα επί τρεις ημέρες, θα ήταν ένας καλός συμβιβασμός, δήλωσε σήμερα ο Έλληνας υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

«Οποιαδήποτε τιμή ανάμεσα στα 150 και τα 190/200 θα έχει αποτέλεσμα. Πιστεύω πως τα 188 θα δώσουν τα σωστά σήματα στις αγορές», δήλωσε ο Έλληνας υπουργός πριν από τη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ που έχει στόχο την επίτευξη συμφωνίας για το πλαφόν.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας προσερχόμενος στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε., δήλωσε επίσης: «λάβαμε σαφή εντολή από τους ηγέτες μας να βρούμε μια λύση σήμερα για το πλαφόν. Είναι χρέος μας να φέρουμε εις πέρας αυτή την αποστολή. Δεν θα επιμέναμε τόσο αν δεν ήμασταν πεπεισμένοι ότι αυτή είναι η καλύτερη λύση για τους Ευρωπαίους πολίτες. Ελπίζω το μήνυμα αποφασιστικότητας, αλληλεγγύης και ενότητας να σηματοδοτήσει την έναρξη μιας καλύτερης χρονιάς για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες».

Ο κ. Σκρέκας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ανέφερε μεταξύ άλλων ότι: «έχουμε ήδη δηλώσει ότι η αρχική πρόταση με τιμή πλαφόν στα 275 ευρώ δεν ήταν στην πραγματικότητα πλαφόν. Οπότε οποιαδήποτε τιμή μεταξύ 150 και 200 ευρώ, για εμάς, θα μπορούσε να λειτουργήσει» και πρόσθεσε «το πλαφόν στα 188 ευρώ θα έδινε τα σωστά μηνύματα στην αγορά».

Επίτροπος Ενέργειας: Μια συμφωνία για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του αερίου βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής

Μια συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του αερίου βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής, δήλωσε σήμερα η Ευρωπαία επίτροπος Ενέργειας κατά την άφιξή της στη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στις Βρυξέλλες, όπου οι υπουργοί θα επιχειρήσουν να εγκρίνουν την πολιτική.

«Πιστεύω ακράδαντα ότι η συμφωνία βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής. Φυσικά απαιτεί ένα πολύ ισχυρό πνεύμα συμβιβασμού απ’ όλους», δήλωσε η επίτροπος Κάντρι Σίμσον.

Ελλάδα, Βέλγιο, Ιταλία και Πολωνία δεν θα δεχθούν απόφαση με ειδική πλειοψηφία

Κλειστή σύσκεψη των τεσσάρων χωρών που πρωτοστατούν στην επιβολή ρεαλιστικού πλαφόν στις αγορές φυσικού αερίου από την ΕΕ διοργανώθηκε χθες το βράδυ με πρωτοβουλία του Υπουργού Περιβάλλοντος κι Ενέργειας Κώστα Σκρέκα. Στη σύσκεψη μετείχαν οι υπουργοί Ενέργειας της Ελλάδας, του Βελγίου, της Ιταλίας και της Πολωνίας και αντικείμενό της ήταν η στάση που θα κρατήσουν στο σημερινό Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε.Στη διάρκεια της σύσκεψης επιβεβαιώθηκε η πεποίθηση όλων ότι ο μηχανισμός διόρθωσης τιμών θα λειτουργήσει ομαλά γιατί όλα τα κράτη μέλη θα εργαστούν προς αυτή την κατεύθυνση. Οι «4» συμφώνησαν επίσης ότι οι ασφαλιστικές δικλείδες δεν θα εμποδίσουν την εφαρμογή του μηχανισμού.Έγινε ευρεία συζήτηση για τις ανησυχίες ορισμένων κρατών μελών σχετικά με τη διαδικασία αναστολής του μηχανισμού κι αποφασίστηκε στη σημερινή Σύνοδο αυτές να συζητηθούν και το αποτέλεσμα της συζήτησης να ενσωματωθεί στην τελική, συμβιβαστική απόφαση.Οι Υπουργοί ενέργειας των 4 κρατών- μελών δεν δέχονται την λήψη απόφασης με ειδική πλειοψηφία και συμφώνησαν να επιμείνουν ως το τέλος για την ύπαρξη μιας συμβιβαστικής απόφασης στην οποία θα συμφωνήσουν όλοι και θα δεσμευτούν ότι θα ακολουθήσουν όλοι, καθώς θα ικανοποιεί τις ανάγκες όλων των κρατών- μελών στο θέμα. Τέλος, αν η εφαρμογή των όσων αποφασιστούν σήμερα αναδείξει προβλήματα, οι Υπουργοί Ενέργειας μπορούν σε επόμενο στάδιο να προβούν σε διορθωτικές κινήσεις

Πηγές: Reuters, ΕΡΤ – Πηνελόπη Μητρούλια

Σχετικό Άρθρο: Πλαφόν στο φυσικό αέριο: Σήμερα η τελική απόφαση των Υπ. Ενέργειας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος