Συμφωνία για πλαφόν στα 180 ευρώ – Κ. Σκρέκας: Νίκη της Ευρώπης με ελληνική πρωτοπορία

Το Συμβούλιο Ενέργειας της ΕΕ κατέληξε σε συμφωνία για το ανώτατο όριο στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου και η συμφωνία έκλεισε στα 180 ευρώ/Kwh καθώς δύο χώρες από το μέτωπο των επικφυλακτικών, η Γερμανία και η Δανία, ψήφισαν υπέρ.

Το ανώτατο αυτό όριο μπορεί να ενεργοποιηθεί μετά τις 15 Φεβρουαρίου και εάν οι τιμές στον ολλανδικό κόμβο αερίου TTF υπερβαίνουν επί τριήμερο τα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα, πολύ χαμηλότερα από τα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα που είχαν προταθεί αρχικά τον περασμένο μήνα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Κατά την ψηφοφορία για πλαφόν στα 180 ευρώ η Ολλανδία και η Αυστρία ψήφισαν αποχή, ενώ η Ουγγαρία ψήφισε κατά, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Μετά το πέρας της Συνόδου, ο υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας Kώστας Σκρέκας έκανε την παρακάτω δήλωση: «Σήμερα η Ευρώπη πήρε μια ιστορική απόφαση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Μια απόφαση υπέρ των πολιτών της. Χρειάστηκαν 9 μήνες από τη μέρα που ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε πρώτος την επιβολή ενός ρεαλιστικού πλαφόν στις αγορές φυσικού αερίου από την Ε.Ε. Το σημερινό αποτέλεσμα δεν ήρθε τυχαία και χωρίς κόπο. Αποτελεί προϊόν συστηματικής προσπάθειας που καταβάλλαμε όλο αυτόν τον καιρό αλλά και της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης που – για μια ακόμη φορά – επέδειξαν τα κράτη- μέλη, προκειμένου η Ενωμένη Ευρώπη να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση. Η Ελλάδα αποδείχθηκε ακόμα μια φορά πρωτοπόρα στις κοινές πολιτικές των κρατών – μελών, ενώπιον των μεγάλων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια Σήμερα, κάναμε το χρέος μας απέναντι στους Ευρωπαίους πολίτες».

Το θέμα είχε διχάσει τις χώρες-μέλη της Ένωσης, λόγω των φόβων ότι οι παγκόσμιοι προμηθευτές θα παρακάμπτουν την Ευρώπη όταν άλλοι αγοραστές προσφέρουν περισσότερα χρήματα.

«Κανείς, δεν είπε ότι διαφωνώ με τη μείωση των τιμών του φυσικού αερίου, απλώς γνωρίζουμε ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί για να μην προκαλέσουμε κακό αντί για καλό», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Ρόμπερτ Χάμπεκ κατά την άφιξή του το πρωί στις Βρυξέλλες.

Με πρωτοβουλία του Υπουργού Περιβάλλοντος κι Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, προηγήθηκε σύσκεψη μεταξύ των υπουργών Ενέργειας της Ελλάδας, του Βελγίου, της Ιταλίας και της Πολωνίας με μήνυμα ότι δεν θα γινόταν αποδεκτή λήψη απόφασης με ειδική πλειοψηφία ενώ συμφώνησαν να επιμείνουν ως το τέλος για ομόφωνη απόφαση που θα ικανοποιεί τις ανάγκες όλων των κρατών- μελών στο θέμα.
 

Ο Τσέχος Υπουργός Ενέργειας Ζόζεφ Σικέλα προσερχόμενος στο Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας στις Βρυξέλλες, υπενθύμισε ότι ήδη οι διαρπαγματεύσεις για το πλαφόν διαρκούν μήνες και δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο.

«Γνωρίζω ότι ένας αριθμός χωρών εκφράζει ανησυχία για πιθανή απώλεια της ανταγωνιστικότητας στην ευρωπαϊκή αγορά ή πιθανή έλλειψη φυσικού αερίου. Γι’αυτό  προτείνουμε μηχανισμό ο οποίος θα είναι ένα προσωρινό φρένο έκτακτης ανάγκης και στον οποίο έχουμε ενσωματώσει πολλές δικλείδες ασφαλείας που θα μας επιτρέπουν να απενεργοποιούμε τον μηχανισμό σε περίπτωση που που δούμε ότι δεν λειτουργεί», τόνισε νωρίτερα ο Ζόζεφ Σικέλα.

Η Κομισιόν πρότεινε τον περασμένο μήνα ένα «ανώτατο όριο τιμής ασφαλείας» που θα εφαρμοστεί εάν το φυσικό αέριο υπερβαίνει τα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα για δύο εβδομάδες και εάν είναι 58 ευρώ υψηλότερη από την τιμή του υγροποιημένου φυσικού αερίου στις παγκόσμιες αγορές, ωστόσο τον Αύγουστο  οι τιμές έφτασαν σχεδόν τα 350 ευρώ ανά μεγαβατώρα στην ευρωπαϊκή τιμή αναφοράς.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος