Φρένο Μητσοτάκη στην αλλαγή εκλογικού νόμου – Τι είπε για Τουρκία και ενέργεια

Array

Τέλος στα σενάρια αλλαγής του εκλογικού νόμου και των πρόωρων εκλογών έβαλε ο πρωθυπουργός κατά την συνέντευξή του στη Θεσσαλονίκη, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι το πακέτο στήριξης , ύψους 5,5 δις ευρώ, που εξήγγειλε χθες θα υλοποιηθεί στο ακέραιο.

Δεν είμαι κωλοτούμπας, οι κανόνες του παιχνιδιού είναι σταθεροί, θα πορευτούμε στις εκλογές με τον ψηφισμένο εκλογικό νόμο εκτός αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεχθεί ότι η κάλπη απλής αναλογικής είναι βόμβα στα θεμέλια της σταθερότητας και τον αλλάξουμε μαζί“, είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι εκλογές, επανέλαβε, θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, πρόσθεσε εμφατικά μάλιστα ότι δεν θα γίνει επισπεύδων πολιτικής αστάθειας. Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ως βέβαιο ότι θα οδηγηθούμε σε δεύτερες εκλογές, σημειώνοντας ότι θεωρητικά υπάρχει η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης χωρίς το πρώτο κόμμα αλλά αυτό συνιστά πολιτική τερατογέννεση.

Ο πρωθυπουργός επέμεινε στο δίλημμα «δεύτερη εντολή προόδου ή δεύτερη φορά στη συμφορά» και τόνισε πως αυτό αλλά και η τελική επιλογή του πρωθυπουργού θα είναι το ζητούμενο των επόμενων εκλογών. «Εάν όχι εμείς ποιοι; Ποια είναι η εναλλακτική πρόταση; Δεν την έχω ακούσει. Το δίλημμα “Μητσοτάκης ή Τσίπρας” το καταλαβαίνει ο πολίτης», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που ξεκαθάρισε πως πολιτικά δεν βρίσκεται κοντά με τον Κυριάκο Βελόπουλο.

Για το ενδεχόμενο αναχηματισμού και τη λειτουργία του επιτελικού κράτους απάντησε αρνητικά. «Τρία “όχι”. Όχι εκλογές, όχι αλλαγή του εκλογικού νόμου, όχι ανασχηματισμός. Το επιτελικό κράτος θέτει ένα πλαίσιο που με τη σειρά του θέτει τους κανόνες που λειτουργεί μία κυβέρνηση. Αυτά δεν υπήρχαν στη χώρα μας», υπογράμμισε.

Είπε επίσης ότι θεωρεί δεδομένο ότι υπάρχουν δυνάμεις εντός της χώρας που επιδιώκουν την πολιτική αστάθεια, με την έννοια ότι η αντιπολίτευση έχει επιδοθεί σε μια προσπάθεια να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές με την απλή αναλογική. «Αυτό από μόνο του συνιστά μια αποσταθεροποιητική ενέργεια διότι θα κινδυνεύσουμε να βρεθούμε εν μέσω μιας δύσκολης συγκυρίας με έναν επιθετικό γείτονα, με ένα βαρύ χειμώνα, να εκχωρήσουμε την αρμοδιότητα διακυβέρνησης της χώρας σε μια υπηρεσιακή κυβέρνηση σε μια εποχή που πρέπει να παίρνουμε αποφάσεις κάθε μέρα» είπε.

Φρένο Μητσοτάκη στην αλλαγή εκλογικού νόμου – Τι είπε για Τουρκία και ενέργεια
(ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ)

Ελληνοτουρκικά και μεταναστευτικό

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά χαρακτήρισε εξαιρετικά προβληματική τη διαρκή επιθετικότητα που εκπέμπεται από την Τουρκία, σημειώνοντας πάντως πως η κυβέρνηση θα επιδιώκει να έχει πάντα ανοιχτούς διαύλους μαζί της. Δεν μπορώ να διανοηθώ σύρραξη μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, αν συνέβαινε η Τουρκία θα έπαιρνε απάντηση η οποία θα ήταν καταλυτική, πρόσθεσε.

Σε ερώτηση του ERTNews για τις μεταναστευτικές ροές ο πρωθυπουργός απάντησε ότι η χώρα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε πρόκληση επί του θέματος. «Έχουμε αποδείξει ότι όταν λέμε ότι φυλάμε τα σύνορα με αποφασιστικότητα, είμαστε σε θέση να το πράξουμε» είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Θα συνεχίσουμε αταλάντευτοι, ενισχύοντας τα φυσικά σύνορά μας. Θα στέλνουμε αυτό το μήνυμα της αποτροπής απέναντι σε όσους πιστεύουν ότι με αυτόν τον τρόπο μπορούν να ασκήσουν γεωπολιτική πίεση».

Για τις παρακολουθήσεις

Σε επόμενη ερώτηση αν είναι θεμιτό να παρακολουθούνται πολιτικοί αρχηγοί και πως αντιδρούσε αν ο ίδιος ήταν υπό παρακολούθηση επί των ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης απάντησε πως δεν είναι «κανονικό να παρακολουθείται ένας πολιτικός αρχηγός», σημειώνοντας ότι επί της αρχής κανείς δεν πρέπει να εξαιρείται». Πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρχουν εξαιρετικά αυστηρά φίλτρα για να μπορεί να διαταχθεί μια νόμιμη επισύνδεση. «Η παρακολούθηση ήταν και νόμιμη και τεκμηριωμένη όμως απαιτούσα περισσότερη πολιτική ευαισθησία. Να είμαστε σαφείς υπό ποιες προϋποθέσεις πρέπει να επιτρέπεται η παρακολούθηση ενός πολιτικού ή δημοσιογράφου», συμπλήρωσε.

Για τον κ. Ανδρουλάκη είπε επίσης ότι απέφυγε να συναντηθεί μαζί του και έχει πει ότι δεν δέχεται να είναι πρωθυπουργός σε κυβέρνηση συνεργασίας. «Αυτό το σφάλμα που έγινε ήταν βούτυρο στο ψωμί του κ Ανδρουλάκη, να μείνει σε γραμμή ρήξης με τη ΝΔ. Ακολουθεί πολιτική που τον φέρνει σε απόσταση από το δικό του κοινό και ο ίδιος θα απαντήσει πως αντιλαμβάνεται το δικό του ρόλο και πως θα απαντήσει στα διλήμματα μετά τις επόμενες εκλογές», πρόσθεσε.

Για την κριτική του ξένου Τύπου ανέφερε «η κριτική είναι καλοδεχούμενη και επιβεβλημένη, όπως και η γνώμη είναι καλοδεχούμενη έστω και αν δεν μας αρέσει ή έχει ιδεολογικές αναφορές, όμως η διαστρέβλωση των στοιχείων δεν είναι αποδεκτή. Όταν διαστρεβλώνονται τα στοιχεία, θα πρέπει να δίνονται απαντήσεις και έφερε ως παράδειγμα δημοσιεύματα του εξωτερικού που αναφερόταν στο περιστατικό με τους 38 μετανάστες και το νεκρό παιδί, κάτι που αμφισβητείται σοβαρά -αν υπήρξε τέτοιο περιστατικό- και δεν είδα να ανασκευάζουν αυτά τα έντυπα που το έγραψαν». «Η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό δεν είναι αυτή που ήταν πριν από 3 χρόνια» είπε και προσέθεσε: «Να θυμίσω ότι προσωπικά ήμουν επισπεύδων προκειμένου να εκδιωχθεί ο κ. Όρμπαν από το ΕΛΚ» είπε.

Για τα οικονομικά

«Οποιαδήποτε υπέρβαση των στόχων του προϋπολογισμού μας κάνει να αισθανόμαστε πιο άνετα ότι αν χρειαστεί κάτι παραπάνω θα μπορέσουμε να το καλύψουμε, αλλά δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κανένας προγραμματισμός για επιπλέον μέτρα πέραν αυτών που έχουν ανακοινωθεί» είπε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι αύριο θα γίνει η εξειδίκευση των μέτρων για την στέγη των νέων από το οικονομικό επιτελείο.

Είπε ότι το πρόγραμμα για τη στέγαση φοιτητών είναι άμεσο, ενώ σύντομα θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα δανεισμού με πολύ χαμηλά επιτόκια. «Μας απασχολεί το ζήτημα της φοιτητικής στέγης» είπε ο πρωθυπουργός και δήλωσε ανοιχτός σε κάθε τεκμηριωμένη και επεξεργασμένη πρόταση της αντιπολίτευσης.

Ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει ό,τι χρειάζεται για τον δύσκολο χειμώνα σχετικά με την προμήθεια φυσικού αερίου και LNG και εξετάζονται κίνητρα προς τους πολίτες για εξοικονόμηση ενέργειας. Επανέλαβε επίσης ότι, ανεξαρτήτως κατανάλωσης, κάθε νοικοκυριό θα λάβει στήριξη και ότι θα υπάρχει επιδότηση στην τιμή του φυσικού αερίου.

Για τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης είπε ότι έχουν σημαντικούς πόρους για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και σε συνδυασμό με το ΕΣΠΑ δίνουν πλαίσιο στήριξης. «Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης έχουν σχεδιαστεί για να διατεθούν σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία και οικονομία», υπογράμμισε.

«Η μεγαλύτερη ανισότητα σήμερα στη χώρα είναι η ανεργία» τόνισε, προσθέτοντας ότι τα μεγαλύτερα επίπεδα φτώχειας δεν είναι στους ηλικιωμένους, είναι σε μεσήλικες που δεν έχουν εργασία. «Η καλύτερη πολιτική αντιμετώπισης των κοινωνικών ανισοτήτων είναι μια πολιτική η οποία μειώνει γρήγορα την ανεργία και δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας. Τα αποτελέσματα μιλάνε μόνα τους, έχουμε την πιο γρήγορη αποκλιμάκωση της ανεργίας από οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά για να την μειώσουμε και άλλο» είπε.

Για το στόχο επενδυτικής βαθμίδας εντός του 2023 ο πρωθυπουργός δήλωσε πως «θα τον πετύχουμε». «Η όποια καθυστέρηση δεν θα σχετίζεται τόσο με την οικονομική μας πολιτική όσο με τον κίνδυνο της πολιτικής αστάθειας», συμπλήρωσε. «Ναι, η επίλυση του να έχουμε σταθερή κυβέρνηση μετά τις εκλογές, είναι προϋπόθεση για να πετύχουμε την επενδυτική βαθμίδα», ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά τον κατώτατο μισθό και το εύρος της αύξησης τον Μάιο απάντησε: «Ο νόμος ορίζει με σαφήνεια τη διαδικασία μέσα από την οποία προσδιορίζεται η αύξηση. Θα ξεκινήσει αρχές του χρόνου. Αυτό είναι το συνετό. Απαιτείται ετήσιος προγραμματισμός και για τις επιχειρήσεις. Δεν μπορώ να προσδιορίσω το ύψος της αύξησης».

Για κοινωνικά ζητήματα

Σε ερώτηση για το δημογραφικό πρόβλημα ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε πως είναι ένα ζήτημα που χρήζει ευρείας διακομματικής συναίνεσης και προανήγγειλε σημαντικές πρωτοβουλίες.

Σε ερώτηση για τη δημόσια υγεία και την κατάσταση των δημοσίων περιφερειακών νοσοκομείων, είπε ότι το ζήτημα της στελέχωσης απασχολεί την κυβέρνηση. «Το υπουργείο Υγείας θα εξαγγείλει σύντομα μέτρα και κίνητρα. Δεν πρέπει να αισθάνονται οι συμπολίτες μας στην περιφέρεια, πολίτες β’ κατηγορίας. Η πανδημία ανέδειξε πολλές διακρίσεις στην ποιότητα της περίθαλψης. Υπήρχε διαφορετική επίδοση νοσοκομείων της περιφέρειας. Μας προβληματίζει. Θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι η έμφαση στην ποιότητα θα πρέπει να έχει οριζόντια χαρακτηριστικά. Αυτός ο εξορθολογισμός του υγειονομικού χάρτη της χώρας, πρέπει να προχωρήσει. Γιατί μπορεί να έχουμε δομές αλλά να μην είναι σωστά στελεχωμένες. Απολύτως πιστοί στη δέσμευσή μας ότι δεν θα κλείσει καμία δομή, πρέπει να σκεφτούμε την αναδιάταξη των δυνάμεών μας», ανέφερε.

Για την επιτροπή που αφορά τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και το ενδεχόμενο καθιέρωσης γάμου για ομόφυλα ζευγάρια ανέφερε: «Για πρώτη φορά η χώρα μας έχει εθνική στρατηγική για την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+. Έχουμε τα πρώτα απτά αποτελέσματα. Καταργήθηκε, πχ η απαγόρευση αιμοδοσίας, καταργήσαμε θεραπείες μεταστροφής, ρυθμίστηκε το ζήτημα των επεμβάσεων σε intersex βρέφη. Για πρώτη φορά άτομα που ανοικτά είναι ομοφυλόφιλα συμμετέχουν σε ελληνική κυβέρνηση. Είναι σημαντικό ότι αυτό γίνεται από κεντροδεξιά κυβέρνηση. Υπάρχει ήδη νομική κατοχύρωση του συμφώνου συμβίωσης. Για τον πολιτικό γάμο, κάθε πράγμα στον καιρό του».

Αποδέχομαι τον όρο της “γυναικοκτονία“, είπε ακόμα ο πρωθυπουργός. «Γιατί θέλω να προσδιορίσω ότι αυτά τα εγκλήματα, αυτά που τα κρύβαμε κάτω από το χαλί, πρέπει να αποκτήσουν ιδιαίτερο χαρακτηρισμό ο οποίος δεν πρέπει να αποκτήσει ιδιαίτερη και ξεχωριστή νομική κατοχύρωση. Δεν μπορώ να δεχτώ ότι μία γυναικοκτονία είναι πιο απεχθής από δολοφονία ενός παιδιού ή ηλικιωμένου. Ναι, να χρησιμοποιούμε τον όρο γιατί αυτό επιβάλλει το σπάσιμο της σιωπής γύρω από εγκλήματα που έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά» κατέληξε.

«Η βία βαίνει μειούμενη, η Αστυνομία έχει ενισχυθεί και πολλά άβατα δεν υπάρχουν πια. Στα πανεπιστήμια προχωρούμε με δυσκολίες είναι αλήθεια στην εφαρμογή του νόμου. Πρέπει τα πανεπιστήμια μας να είναι ασφαλή, ως εκ τούτου έχει γίνει πολύ σημαντική πρόοδος. Ωστόσο, είναι σαφές πως ερχόμαστε αντιμέτωποι με νέες μορφές βίας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Διαβάστε αναλυτικά τις απαντήσεις του πρωθυπουργού ΕΔΩ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος