Μήνυμα προς Τουρκία: Δεν θα ακολουθήσουμε το δρόμο της πρόκλησης – Είμαι ανοικτός σε συνάντηση με Ερντογάν

Για τα ελληνοτουρκικά και σε ερώτηση για την προκλητικότητα του Ταγίπ Ερντογάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε απαράδεκτες τις δηλώσεις του. «Θεωρώ εξαιρετικά προβληματική τη στάση της Τουρκίας. Κάνουν μεγάλο λάθος, διότι δηλητηριάζουν την τουρκική κοινωνία και τις σχέσεις με την Ελλάδα. Δεν θα ακολουθήσουμε τον Τούρκο Πρόεδρο στο μπαράζ των προκλήσεων. Θα επιμένουμε να δίνουμε σαφείς απαντήσεις. Δεν υπάρχει κάποιος να πιστεύει ότι τα ελληνικά νησιά είναι απειλή για την Τουρκία» είπε ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι πάντα επιδιώκεται από πλευράς της Ελλάδας να υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι με την Τουρκία. «Είμαι πάντοτε ανοικτός σε οποιαδήποτε επικοινωνία με τον κ. Ερντογάν και εκτιμώ ότι θα υπάρξει συνάντηση» είπε αλλά, όπως διευκρίνισε, «δεν μπορώ να τον πιάσω και από το λαιμό». Επέμεινε,  πως η άτυπη Σύνοδος της ΕΕ στην Πράγα είναι μία ευκαιρία και ότι η Ελλάδα είναι θετική να προσκληθεί η Τουρκία εκεί. Επεσήμανε, ωστόσο, πως κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και σημείωσε ότι θα ήταν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να καταδειχθεί πως η στάση της είναι αδιέξοδη.

Επίσης για το ρόλο της Τουρκίας είπε ότι είναι η μόνη χώρα μέλος του ΝΑΤΟ που δεν επέβαλε κυρώσεις στην Ρωσία και ότι υπάρχει προβληματισμός σε ΗΠΑ και Ευρώπη για τη στάση της.

«Υπάρχει μεγάλος προβληματισμός για τη στάση μιας χώρας η οποία είναι τυπικά μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά την ίδια ώρα διατηρεί στρατηγικές σχέσεις με την Ρωσία και είναι η μόνη χώρα που δεν έχει επιβάλει κυρώσεις εναντίον της» είπε.

Σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει στηλιτεύσει το ρόλο του επιτήδειου ουδέτερου που επιδιώκει το ΝΑΤΟ απέναντι στην Τουρκία και πρόσθεσε «αποτελεί χρέος μου όχι μόνο να ασφαλίσω τη χώρα ενισχύοντας την αποτρεπτική μας δυνατότητα αλλά ταυτόχρονα να οικοδομώ στέρεες συμμαχίες ώστε η Τουρκία να αντιληφθεί τελικά ότι ο δρόμος στον οποίο πορεύεται είναι αδιέξοδος».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για τη στάση της Τουρκίας είπε πως «εφαρμόζει μια ρητορική νεοεπεκτατική, η οποία μοιάζει απολύτως ξένη» είπε επισημαίνοντας πως υπάρχει μια σταδιακή αλλαγή στην αντιμετώπιση της γείτονος από πολλές χώρες» επαναλαμβάνοντας ωστόσο πως «είμαι ο τελευταίος που επιδιώκει την ένταση με την Τουρκία».

Για το αν οι απειλές της Τουρκίας συνιστούν προκαταρκτικές πολεμικές κινήσεις είπε πως «η απάντηση είναι όχι. Δεν μπορώ να διανοηθώ σύρραξη Ελλάδας – Τουρκίας με την Τουρκία επιτιθέμενη στην ελληνική εθνική κυριαρχία. Αν συνέβαινε αυτό, η Τουρκία θα έπαιρνε απάντηση απολύτως καταλυτική. Γνωρίζει πολύ καλά την επάρκεια των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων (…) Πρέπει να κοπεί ο βήχας σε όποιον φαντασιώνεται μια τέτοια πολιτική»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος