Ολονύκτια μάχη στα Γεράνεια Όρη – Πύρινα μέτωπα κοντά σε Μέγαρα και Αλεποχώρι

Ώρες αγωνίας για τους κατοίκους στην Κορινθία, καθώς μαίνονται πύρινες εστίες πάνω από το Αλεποχώρι, ενώ η φωτιά έχει εξαπλωθεί σε περιοχές κοντά στα Μέγαρα, με πολλές ενεργές εστίες σε μεγάλη περίμετρο. Ολονύκτια είναι η μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων στα Γεράνεια Όρη. Οι σφοδροί άνεμοι, έως 8 μποφόρ, δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης. Έχουν εκκενωθεί συνολικά περίπου 15 οικισμοί.

Η Πολιτική Προστασία, με μήνυμα μέσω του Ευρωπαϊκού Αριθμού Έκτακτης Ανάγκης 112, κάλεσε τους κατοίκους να απομακρυνθούν  από την ευρύτερη περιοχή μεταξύ Λιακωτού, Κάτω Πευκενέα, Χάνι Δερβένι και Ι.Μ. Αγ. Ιερόθεο. 

Περιμετρικά των εστιών, επιχειρούν συνολικά 265 πυροσβέστες με 82 οχήματα και 10 πεζοπόρα τμήματα, ενώ συνδράμουν εθελοντές, υδροφόρες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στρατιώτες.

Η πυρκαγιά που ξέσπασε στον Σχίνο το βράδυ της Τετάρτης, καίει τα πάντα στο πέρασμά της, σπίτια, περιουσίες και δάση. Έξω από το Αλεποχώρι, κάηκαν 2-3 σπίτια, σύμφωνα με πληροφορίες. Η φωτιά έχει προκαλέσει ζημιές σε κατοικίες στους οικισμούς Παρασκευάς, Νέο Μάζι και Μαυρολίμνη, όπου καταστράφηκαν 3-5 σπίτια, ενώ προβλήματα παρατηρούνται και στην ηλεκτροδότηση.

Ολονύκτια μάχη στα Γεράνεια Όρη – Πύρινα μέτωπα κοντά σε Μέγαρα και Αλεποχώρι
AP Photo/Petros Giannakouris

Για μια δύσκολη βραδιά έκανε λόγο, σε έκτακτη ενημέρωση, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας. Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε ότι έχουν γίνει στάχτη περίπου είκοσι χιλιάδες στρέμματα πυκνού παρθένου δάσους.

Ολονύκτια μάχη στα Γεράνεια Όρη – Πύρινα μέτωπα κοντά σε Μέγαρα και Αλεποχώρι
AP Photo/Petros Giannakouris

Η φωτιά εκδηλώθηκε στον Σχίνο, ενώ στη συνέχεια εξαπλώθηκε παραλιακά και εκκενώθηκαν άμεσα περιοχές όπως η Μαυρολίμνη. Το Αλεποχώρι εκκενώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης, ενώ το πύρινο μέτωπο μέσα στη μέρα πήρε κατεύθυνση προς τα Μέγαρα.

Να απομακρυνθούν άμεσα με κατεύθυνση προς την πόλη των Μεγάρων για προληπτικούς λόγους κλήθηκαν νωρίτερα, και μέσω δύο μηνυμάτων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Έκτακτης Ανάγκης 112, οι κάτοικοι των οικισμών Αιγειρούσες, Ντουράκο, Χάνι Δερβενίου έως την Άνω και Κάτω Πευκενέα.

Ο κ. Χαρδαλιάς επιβεβαίωσε ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε από ελαιώνα και από καύση υπολειμμάτων και κλαδιών, κάτι που διαχειρίζεται το κλιμάκιο της Δ/νσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού που διερευνά τα αίτια της φωτιάς.

Την κρισιμότητα της κατάστασης από το πύρινο μέτωπο περιέγραψε μιλώντας στην ΕΡΤ ο Δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης και συμπλήρωσε ότι όταν καίγεται το σπίτι του γείτονα, όπως αναφέρει η λαϊκή ρήση, κινδυνεύει και το δικό σου, αυτό συμβαίνει τώρα με την πυρκαγιά στον Σχίνο.

Ολονύκτια μάχη στα Γεράνεια Όρη – Πύρινα μέτωπα κοντά σε Μέγαρα και Αλεποχώρι
AP Photo/Michael Varaklas

Οι ισχυροί άνεμοι μετέφεραν καπνούς και στάχτη ανατολικότερα. Στην Αθήνα η μυρωδιά του καμένου είναι έντονη, ενώ το νέφος της στάχτης έφτασε μέχρι και την Ικαρία.

Το υπουργείο Υγείας προέβη σε συστάσεις προς τους κατοίκους της Κορινθίας και της Αττικής για περιορισμό του χρόνου παραμονής και αποφυγή κάθε σωματικής άσκησης σε εξωτερικούς χώρους.

Για ανεπάρκεια στην πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών κατηγορεί την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Κλιμάκιο του ΚΙΝΑΛ, υπό τον Γιώργο Καμίνη μεταβαίνει την Παρασκευή στον Σχίνο Κορινθίας και στο Αλεποχώρι.

Με εντολή του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη, βρίσκεται σε κινητοποίηση όλος ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής, ο οποίος συνδράμει στο έργο της κατάσβεσης και στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πυρκαγιάς. Ο κ. Πατούλης μετέβη την Πέμπτη στο μέτωπο της φωτιάς στο Αλεποχώρι και ενημερώθηκε για την κατάσταση από τον Δήμαρχο Μεγαρέων Γ. Σταμούλη και εκπροσώπους της πυροσβεστικής.

Κλειστοί δρόμοι 

Σύμφωνα με ενημέρωση της Αστυνομίας, στην περιοχή ισχύουν οι εξής κυκλοφοριακές ρυθμίσεις:

Διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στα ακόλουθα σημεία:

Α) Διασταύρωση Αλεποχωρίου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Σχινό

Β) Στο ύψος του 21ου χλμ της επαρχιακής οδού Μεγάρων – Αλεποχωρίου, προς Αλεποχώρι

Γ) Στην οδό Χρυσανθέμων στην περιοχή Δελφίνια, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Μάζι

Δ) Στην οδό Αγίου Ηλία με κατεύθυνση προς την περιοχή Σώρα

Ε) Στην επαρχιακή οδό Μεγάρων – Αλεποχωρίου, από το ύψος του βενζινάδικου ΕΚΟ, στο ρεύμα προς Αλεποχώρι, περιοχή Πευκενέας

ΣΤ) Στην οδό Χανίων, περιοχή Κρύα Βρύση

Ζ) Στην οδό Μοράβα, από το εθνικό στάδιο Μεγάρων προς Καβελάρι.

Επίσης, διακόπηκε και η κυκλοφορία των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Μεγάρων- Αλεποχωρίου, από το ύψος της οδού Αγίου Στεφάνου, στο ρεύμα προς Αλεποχώρι.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος