Χαρδαλιάς: Στάχτη 20 χιλιάδες στρέμματα δάσους – Αναμένεται δύσκολη βραδιά

Αναμένεται δύσκολη βραδιά τόνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς στο πλαίσιο έκτακτης ενημέρωσης για τη μεγάλη πυρκαγιά που βρίσκεται σε εξέλιξη από χθες το βράδυ. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανέφερε ότι βρίσκονται υπό διερεύνηση τα αίτια της φωτιάς η οποία “άρχισε από ελαιώνα και συγκεκριμένα από καύση υπολοίπων”. Επίσης έκανε γνωστό ότι μέχρι στιγμής έχουν καεί περίπου 20 χιλιάδες στρέμματα δάσους. Στην περιοχή βρίσκονται 265 πυροσβέστες, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων του στρατού, υδροφόρες, εθελοντές και εναέρια μέσα. Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι όλος ο μηχανισμός του κράτους είναι εκεί και δίνει αγώνα για την προάσπιση της ανθρώπινης ζωής. Οι άνεμοι αναμένεται να ενταθούν τις επόμενες ώρες ενώ οι κάτοικοι κοντινών οικισμών έλαβαν εντολή για εκκένωση και έχουν αποχωρήσει.

Tα μέτωπα της φωτιάς από την ώρα που ξεκίνησε μέχρι σήμερα το απόγευμα παρουσίασε με τη βοήθεια δορυφόρου στο δελτίο των 18:00 η Σταυρούλα Χριστοφιλέα. Ο Σχίνος είναι η περιοχή από όπου ξεκίνησε, στη συνέχεια εξαπλώθηκε παραλιακά κι εκκενώθηκαν άμεσα περιοχές όπως η Μαυρολίμνη. Το Αλεποχώρι εκκενώθηκε στις 14:00 σήμερα το μεσημέρι ενώ το πύρινο μέτωπο μέσα στη μέρα πήρε κατεύθυνση προς τα Μέγαρα.

Για μια φωτιά σε πλήρη εξέλιξη μίλησε ο απεσταλμένος της ΕΡΤ στο Σχίνο, Νίκος Καπόγλης καθώς είναι συνεχείς οι αναζωπυρώσεις λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν από το βράδυ της Τετάρτης στην ευρύτερη περιοχή. Πρόσθεσε πως αν μέχρι το βράδυ δεν τιθασευτούν τα μεγάλα μέτωπα που έχουν αναζωπυρωθεί και ειδικότερα στο Νέο Μάζι και στον Παρασκευά ενδεχομένως θα υπάρξει πρόβλημα. Η φωτιά αυτή την ώρα συνεχίζει και καίει στον ορεινό όγκο των Γερανείων και στόχος είναι να μην κατέβει προς το Αλεποχώρι. “Αν κερδηθεί αυτό το στοίχημα τότε η βραδιά θα κυλήσει με νέα δεδομένα για την αυριανή μέρα”.

Την κρισιμότητα της κατάστασης από το πύρινο μέτωπο περιέγραψε μιλώντας στην ΕΡΤ ο Δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης και συμπλήρωσε ότι όταν καίγεται το σπίτι του γείτονα όπως αναφέρει η λαϊκή ρήση, κινδυνεύει και το δικό σου, αυτό συμβαίνει τώρα με την πυρκαγιά στο Σχίνο. Από τις 4 τα ξημερώματα με εισήγηση της Πυροσβεστικής ξεκίνησαν οι εκκενώσεις οικισμών, ενώ όπως τόνισε “Είμαστε σε επιφυλακή και εγρήγορση, θα ξαγρυπνήσουμε και απόψε”.

Χαρδαλιάς: Στάχτη 20 χιλιάδες στρέμματα δάσους – Αναμένεται δύσκολη βραδιά

Να σημειωθεί ότι ζημιές έχουν υποστεί αρκετά σπίτια στην Κορινθία ενώ η περιοχή δεν έχει ρεύμα καθώς έχουν καεί πυλώνες και κολώνες της ΔΕΔΔΗΕ.

Ο Νίκος Καπόγλης, αναφέρθηκε σε μια γιγάντια προσπάθεια σε εξέλιξη προκειμένου να ελεγχθούν τα πολλαπλά μέτωπα της φωτιάς στα Γεράνεια Όρη. Συνεχείς είναι οι ρίψεις νερού από τα εναέρια μέσα ενώ όσοι κάτοικοι βρίσκονταν σε οικισμούς κοντά στη φωτιά και κυρίως στο δυτικό κομμάτι του οικισμού του Αλεποχωρίου εκκένωσαν προληπτικά τα σπίτια τους.

Σύμφωνα με ενημέρωση της Αστυνομίας, στην περιοχή ισχύουν οι εξής κυκλοφοριακές ρυθμίσεις:

Διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στα εξής σημεία:

Α) Διασταύρωση Αλεποχωρίου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Σχινό

Β) Στο ύψος του 21ου χλμ της επαρχιακής οδού Μεγάρων – Αλεποχωρίου, προς Αλεποχώρι

Γ) Στην οδό Χρυσανθέμων στην περιοχή Δελφίνια, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Μάζι

Δ) Στην οδό Αγίου Ηλία με κατεύθυνση προς την περιοχή Σώρα

Ε) Στην επαρχιακή οδό Μεγάρων – Αλεποχωρίου, από το ύψος του βενζινάδικου ΕΚΟ, στο ρεύμα προς Αλεποχώρι, περιοχή Πευκενέας

ΣΤ) Στην οδό Χανίων, περιοχή Κρύα Βρύση

Ζ) Στην οδό Μοράβα, από το εθνικό στάδιο Μεγάρων προς Καβελάρι.

Επίσης, διακόπηκε και η κυκλοφορία των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Μεγάρων- Αλεποχωρίου, από το ύψος της οδού Αγίου Στεφάνου, στο ρεύμα προς Αλεποχώρι.

Όπως ενημέρωσε το μεσημέρι η ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, λόγω της δασικής πυρκαγιάς στο Σχίνο Λουτρακίου Κορινθίας, καθώς και της ραγδαίας αύξησης της έντασης των ανέμων τις τελευταίες ώρες, όλοι οι πολίτες που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή Χάνι Δερβένι, Άνω Πευκενέα και Κάτω Πευκενέα, ζητήθηκε να απομακρυνθούν άμεσα από την περιοχή με κατεύθυνση προς την πόλη των Μεγάρων για προληπτικούς λόγους.

Χαρδαλιάς: Στάχτη 20 χιλιάδες στρέμματα δάσους – Αναμένεται δύσκολη βραδιά

Επίσης, εστάλη και μήνυμα μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Έκτακτης Ανάγκης 112 για την προληπτική απομάκρυνση των πολιτών στις παραπάνω περιοχές. Επίσης, κλήθηκαν όλοι οι πολίτες που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του οικισμού Αιγειρούσες – Ντουράκος, καλούνται να απομακρυνθούν άμεσα μέσω του παραλιακού δρόμου με κατεύθυνση Αλεποχώρι – Μέγαρα για προληπτικούς λόγους.

Χαρδαλιάς: Στάχτη 20 χιλιάδες στρέμματα δάσους – Αναμένεται δύσκολη βραδιά

Χαρδαλιάς: Στάχτη 20 χιλιάδες στρέμματα δάσους – Αναμένεται δύσκολη βραδιά

Η πυρκαγιά ξέσπασε λίγο μετά τις 10 το βράδυ σε πευκόφυτη περιοχή στον Σχίνο Κορινθίας. Πρόκειται για πνεύμονα πρασίνου με 300 μόνιμους κατοίκους και 2.000 εξοχικές κατοικίες, με άγνωστο αριθμό κατοικιών να έχουν καταστραφεί. Στο σημείο έπνεαν δυνατοί άνεμοι 6 μποφόρ και η φωτιά δεν άργησε να πάρει διαστάσεις. Πόρτα πόρτα αστυνομικοί και πυροσβέστες, ειδοποιούσαν τους μόνιμους κατοίκους, να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Εκκένωσαν 6 οικισμούς. Το πρώτο φως της ημέρας έδειξε το μέγεθος της καταστροφής. Εκατοντάδες στρέμματα πυκνού δάσους κάηκαν ολοσχερώς. Τα Γεράνεια όρη γεμάτα από πυκνούς καπνούς, εστίες διάσπαρτες σε πολλά σημεία. Στάχτη και αποκαΐδια μέχρι την θάλασσα.

Στην Μαυρολίμνη η φωτιά έκαιγε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες στο λιμάνι. Εκεί που οι φλόγες δεν έσβηναν ακόμα και μέσα στο νερό, κάνοντας στάχτη βάρκες και καΐκια. Στις Βαμβακιές καμένα σπίτια, καπνίζουν ακόμα.

Χαρδαλιάς: Στάχτη 20 χιλιάδες στρέμματα δάσους – Αναμένεται δύσκολη βραδιά
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Χαρδαλιάς: Στάχτη 20 χιλιάδες στρέμματα δάσους – Αναμένεται δύσκολη βραδιά
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ισχυροί άνεμοι από το απόγευμα – Το βράδυ 7 μποφόρ

Ο μετεωρολόγος  της ΕΡΤ Παναγιώτης Γιαννόπουλος ενημερώνει αναλυτικά για τις καιρικές συνθήκες στην περιοχή της πυρκαγιάς.

Έως τις Κυκλάδες και την Ικαρία έφθασε ο καπνός από τη δασική πυρκαγιά στην Κορινθία

Ο καπνός και η στάχτη από τη δασική πυρκαγιά του Σχίνου Κορινθίας έχουν μεταφερθεί πάνω από το λεκανοπέδιο της Αθήνας έως τις Κυκλάδες και την Ικαρία, εξαιτίας των ισχυρών δυτικών-βορειοδυτικών ανέμων, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).

Από τις μετρήσεις του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του meteo προκύπτει ότι κατά την ώρα έναρξης της πυρκαγιάς, στην ευρύτερη περιοχή έπνεαν ΔΒΔ άνεμοι με ένταση 5-6 μποφόρ και ριπές έως τα 61 χιλιόμετρα την ώρα. Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο πλησιέστερος στην πυρκαγιά αυτόματος μετεωρολογικός σταθμός βρίσκεται στον Ισθμό, σύμφωνα με τους επιστήμονες του ΕΑΑ-meteo, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η παρουσία ακόμη ισχυρότερων ανέμων στην περιοχή της πυρκαγιάς, εξαιτίας και της ίδιας της παρουσίας αυτής («η φωτιά δημιουργεί το δικό της καιρό»).

Χαρδαλιάς: Στάχτη 20 χιλιάδες στρέμματα δάσους – Αναμένεται δύσκολη βραδιά
Eurokinissi

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Νίκος Καπόγλης, Πέγκη Μπρούσαλη, Μάριος Κωνσταντινίδης, Κάτια Νιάκαρη, Κώστας Παπαδόπουλος – Επιμέλεια: Νόρα Μολυβιάτη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος