Εύα Καϊλή: Έρευνα και στην Ελλάδα για δωροληψία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Array

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις για το σκάνδαλο Qatargate στο Ευρωκοινοβούλιο. Νωρίτερα, η Οικονομική Εισαγγελία διέταξε έρευνα για την υπόθεση της Εύας Καϊλή για δωροληψία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Την επείγουσα παραγγελία για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης έδωσε ο οικονομικός Εισαγγελέας, κ. Χρήστος Μπαρδάκης, ο οποίος ανέθεσε σε 2 επίκουρους εισαγγελείς του να ερευνήσουν για την διακρίβωση τέλεσης από την Εύα Καϊλή των αξιόποινων πράξεων της δωροληψίας πολιτικού προσώπου και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, σε συνδυασμό με το άρθρο 57, παράγραφος 4 του ΚΠΔ (περί κωλύματος άσκησης νέας ποινικής δίωξης), καθώς και τη διερεύνηση κάθε άλλου αυτεπαγγέλτως διωκόμενου αδικήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μπαρδάκης παρήγγειλε να ζητηθούν άμεσα από τις βελγικές δικαστικές αρχές, μέσω δικαστικής συνδρομής, σε συνεργασία με το εθνικό μέλος της Εurojust για την Ελλάδα, αντίγραφα της δικογραφίας που μέχρι τώρα έχει σχηματιστεί για την ευρωβουλευτή. Επίσης, θα ζητηθεί πιστοποιητικό για τη δικονομικής πορείας της έρευνας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε σήμερα (15/12) να κλείσει προσωρινά η πόρτα σε κάθε αντιπρόσωπο των συμφερόντων του Κατάρ και αποφάσισε να αναστείλει κάθε νομοθετικό έργο που σχετίζεται με το εμιράτο, στο τέλος μιας πολυτάραχης εβδομάδας εξαιτίας του σκανδάλου διαφθοράς που πλήττει αυτό τον ευρωπαϊκό θεσμό.

Σχεδόν ομόφωνα (541 ψήφοι υπέρ, δύο ψήφοι κατά και τρεις αποχές), οι ευρωβουλευτές, «με βαθιά θλίψη» γι’ αυτές τις καταγγελλόμενες πράξεις διαφθοράς, ζητούν «επιμόνως την αναστολή των τίτλων πρόσβασης αντιπροσώπων συμφερόντων του Κατάρ» για όσο διαρκούν οι δικαστικές έρευνες. Η απόφαση πρέπει στη συνέχεια να ληφθεί από την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα.

Σημειώνεται ακόμη ότι σήμερα ομολόγησε την εμπλοκή του στο σκάνδαλο του Ευρωκοινοβουλίου ο σύντροφος της Καϊλή σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό τύπο. Ζητά να αφήσουν ελεύθερη την ευρωβουλευτή. Στις 22 του μήνα η απόφαση για την προφυλάκισή της ή μη.

«Τα έκανα όλα για χρήματα που δεν χρειαζόμουν» φέρεται να έχει ομολογήσει ο Φραντσέσκο Τζόρτζι στις βελγικές Αρχές, όπως αποκαλύπτουν τα δικαστικά έγγραφα που έχουν στην κατοχή τους οι εφημερίδες “Le Soir” και “La Repubblica”. Διευκρίνισε ότι η Εύα Καϊλή δεν ήταν παραλήπτρια των χρημάτων.

Την αθωότητά της επεσήμανε για άλλη μια φορά και ο δικηγόρος της Μιχάλης Δημητρακόπουλος.

Ρεπορτάζ: Ντίνα Τσουκαλά | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος