Υπόθεση Καϊλή: Έρευνα για δωροληψία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος και στην Ελλάδα

Array

Παρενέβη η Οικονομική Εισαγγελία διατάσσοντας έρευνα για την υπόθεση της Εύας Καϊλή προκειμένου να διερευνηθεί εαν έχουν διαπραχθεί τα αδικήματα της δωροληψίας και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, εφόσον δεν διώκεται για τα ίδια πραγματικά περιστατικά στο Βέλγιο.

Ενώ το Qatargate συνεχίζει να βρίσκεται στο μικροσκόπιο των βελγικών αρχών την επείγουσα παραγγελία για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης έδωσε ο Οικονομικός Εισαγγελέας Χρήστος Μπαρδάκης ο οποίος ανέθεσε σε 2 επίκουρους εισαγγελείς του να ερευνήσουν για την διακρίβωση τέλεσης από την Εύα Καϊλή των αξιόποινων πράξεων της δωροληψίας πολιτικού προσώπου και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, σε συνδυασμό με το άρθρο 57, παράγραφος 4
του ΚΠΔ (περί κωλύματος άσκησης νέας ποινικής δίωξης) καθώς και τη διερεύνηση κάθε άλλου αυτεπαγγέλτως διωκόμενου αδικήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ.Μπαρδάκης παρήγγειλε να ζητηθούν άμεσα από τις βελγικές δικαστικές αρχές, μέσω δικαστικής συνδρομής, σε συνεργασία με το εθνικό μέλος της Εurojust για την Ελλάδα, αντίγραφα της δικογραφίας που μέχρι τώρα έχει σχηματιστεί για την ευρωβουλευτή. Θα ζητηθεί επίσης πιστοποιητικό για τη δικονομικής πορείας της έρευνας.

Σημειώνεται ότι σήμερα ομολόγησε την εμπλοκή του στο σκάνδαλο του Ευρωκοινοβουλίου ο σύντροφος της Καϊλή σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό τύπο. Ζητά να αφήσουν ελεύθερη την ευρωβουλευτή. Στις 22 του μήνα η απόφαση για την προφυλάκισή της ή μη.

Την αθωότητα της Εύας Καϊλή επεσήμανε για άλλη μια φορά και ο δικηγόρος της Μιχάλης Δημητρακόπουλος.

«Σαν σκάνδαλο βγαλμένο από αστυνομικά μυθιστορήματα»

Σε ρεπορτάζ του BBC λέγεται ότι «μοιάζει με σκάνδαλο βγαλμένο από αστυνομικά μυθιστορήματα. Ό,τι και να γίνει, σίγουρα θα εγείρει ερωτήματα για το πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις στο Ευρωκοινοβούλιο».

Καμία ατιμωρησία για το σκάνδαλο της διαφθοράς ανέφερε η Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και υπογράμμισε ότι «Χρειάζονται χρόνια, για να οικοδομηθεί η εμπιστοσύνη, αλλά μόνο μία στιγμή, για να την γκρεμίσεις. Το μήνυμά μου θα είναι, ότι δε θα υπάρξει ατιμωρησία, δε θα μπει τίποτα κάτω από το χαλί, δε θα είναι δουλειά όπως συνήθως».

Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε ότι πρέπει να αναμένουμε τα αποτελέσματα των ερευνών: «Η δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλειά της. Πρέπει να βασιστούμε στα γεγονότα. Το Ευρωκοινοβούλιο κάνει αυτά που πρέπει.  Και αυτό είναι καλό για τη διαφάνεια και για να δίνει το καλό παράδειγμα».

Τα πολλά νομικά παραθυράκια επεσήμανε ο διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ασφάλειας, Μισέλ Βαν Χάλντεν, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «υπάρχουν πολλά παραθυράκια και πιστεύουμε ότι υπάρχουν πολλές χώρες, που επιχειρούν τέτοιου είδους ενέργειες, ουσιαστικά να “εξαγοράζουν” τη στήριξη βουλευτών».

Ρεπορτάζ: Ντίνα Τσουκαλά

Σχετικά Άρθρα: Φέρεται να ομολόγησε στις αρχές ο σύντροφος της Καϊλή – Ζητά να αφήσουν ελεύθερη την ευρωβουλευτή

Μ. Δημητρακόπουλος: Τα χρήματα δεν ήρθαν με αλεξίπτωτο, τα έφερε ο σύντροφος της Εύας Καϊλή

Ρ. Μέτσολα για QatarGate: Δεν θα υπάρξει ατιμωρησία και τίποτα δεν θα μπει κάτω από το χαλί

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος