Εξεταστική Επιτροπή: Νέο σκηνικό σύγκρουσης μετά την κατάθεση Ρουμπάτη

Array

Την άμεση παρακολούθηση του Στέργιου Πιτσιόρλα, επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, εκείνη την περίοδο, αποκάλυψε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιάννης Ρουμπάτης, διοικητής της ΕΥΠ επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κατέθεσε σήμερα στην εξεταστική επιτροπή, σημειώνοντας ότι το γεγονός αυτό ήταν εις γνώση του Αλέξη Τσίπρα. Προσφυγή στη δικαιοσύνη προανήγγειλε ο κ. Πιτσιόρλας. Την ίδια ώρα, ο Αλέξης Τσίπρας κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι μπλοκάρει τη συνεδρίαση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για την υπόθεση παρακολούθησης του Χρήστου Σπίρτζη, μετά την απόρριψη του σχετικού αιτήματος, που είχε υποβάλει.

Περισσότερες από πέντε ώρες κατέθετε ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ρουμπάτης στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής που ερευνά την υπόθεση των παρακολουθήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ρουμπάτης δεν επικαλέστηκε το απόρρητο και φέρεται να υποστήριξε ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε άμεσα και όχι έμμεσα -όπως είχε πει στην επιτροπή Θεσμών και διαφάνειας- τον τότε επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιο Πιτσιόρλα. Σύμφωνα με πληροφορίες, που επιβεβαιώνονται και από κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, είχε ενημερώσει τον Αλέξη Τσίπρα για την παρακολούθηση τεχνοκράτη, με τον πρώην πρωθυπουργό να του απαντά: πράξε τα νόμιμα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η παρακολούθηση συνεχίστηκε και αφού δεν προέκυψαν στοιχεία ολοκληρώθηκε πριν την υπουργοποίησή του ως Υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Ο Γιάννης Ρουμπάτης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σημείωσε ότι για όλα τα σημαντικά ζητήματα ενήμερωνε τον τότε Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, άλλοτε προφορικά και άλλοτε με σημείωμα. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο Γιάννης Ρουμπάτης αιτιολόγησε την παρακολούθηση, καθώς ο κ. Πιτσιόρλας διαπραγματευόταν την πώληση εθνικού εδάφους σε οικογένεια σχετιζόμενη με τις μυστικές υπηρεσίες της Συρίας και την οικογένεια Άσαντ. Μάλιστα έδειξε και σχετικούς χάρτες στα μέλη της Εξεταστικής.

Μετά την κατάρρευση των ψευδών δικαιολογιών για την δήθεν έμμεση παρακολούθησή μου την περίοδο που διετέλεσα Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ σήμερα ο κ. Ρουμπάτης -σύμφωνα με όσα δημοσιεύονται στα ΜΜΕ-παραδέχτηκε για πρώτη φορά ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής την άμεση παρακολούθηση μου και χρησιμοποιώντας ασύστολα ψεύδη προέβη σε μια άθλια επιχείρηση σπίλωσης και ηθικής μου εξόντωσης” αναφέρει ο Στέργιος Πιτσιόρλας σε γραπτή δήλωσή του, τονίζοντας ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη.

Τηρώντας πλήρως την διαδικασία του απορρήτου σε ότι αφορά την υπόθεση των επισυνδέσεων από την ΕΥΠ, αυτό το οποίο μπορούμε σήμερα να δηλώσουμε, με όσα ακούσαμε από τον κ. Ρουμπάτη, τον πρώην διοικητή της ΕΥΠ στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι πραγματικά φρίξαμε! Κάποιοι, από σήμερα θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η υπόθεση έχει πάρει μια εντελώς διαφορετική τροπή” τόνισε ο εισηγητής της ΝΔ στην Εξεταστική Επιτροπή, βουλευτής Δημήτρης Μαρκόπουλος.

Η προσπάθεια της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας της ΝΔ να εκτρέψει τη σημερινή Εξεταστική Επιτροπή σε ζητήματα τα οποία είναι εδώ και χρόνια γνωστά έπεσαν απολύτως στο κενό. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει πολλάκις πει είναι απολύτως ανοικτός στην σύσταση εξεταστικής επιτροπής για οποιοδήποτε ζήτημα που αφορά την περίοδο 2015- 2019. Δεν φοβόμαστε απολύτως τίποτα, ούτε έχουμε λόγο να επικαλεστούμε το απόρρητο. Όσα πράξαμε είναι απολύτως στο φως. Και από ότι έχει προκύψει μετά και από έρευνες και της Δικαιοσύνης που έχουν κρατήσει για τουλάχιστον 6 χρόνια, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να επιβαρύνει τον οποιοδήποτε συμμετείχε στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ” ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στην Εξεταστική Επιτροπή Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιάννης Ρουμπάτης αναφερόμενος στην υπόθεση Ανδρουλάκη, υποστήριξε ότι η παρακολούθηση πολιτικού προσώπου δεν είναι νόμιμη, σημείωσε ότι η εισαγγελέας δεν θα έδινε έγκριση χωρίς τεκμηρίωση, ενώ τόνισε ότι κανένας φάκελος δεν καταστρέφεται χωρίς εντολή.

Αυτό το οποίο επιβεβαιώθηκε σήμερα είναι ότι το απόρρητο δε μπορεί να αντιταχθεί ενώπιον των Επιτροπών της Βουλής, είτε της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, είτε της Εξεταστικής Επιτροπής για την παρακολούθηση πολιτικών προσώπων, και συγκεκριμένα του κ. Ανδρουλάκηπρόσθεσε ο κ. Τζανακόπουλος.

“Επιβεβαιώθηκε και μάλιστα με τρόπο πανηγυρικό ότι η παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη, δεν ήταν νόμιμη. Με κατηγορηματικό τρόπο. Και το δεύτερο, που προέκυψε είναι ότι η έντυπη μορφή ενός φακέλου που τηρείται στην ΕΥΠ δεν έχει καμία σχέση με τον ηλεκτρονικό φάκελο. Δεν πάει μαζί, άρα δεν καταστρέφεται και μαζί” σημείωσε από πλευράς της η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ στην Εξεταστική Επιτροπή, Ευαγγελία Λιακούλη.

Την σφοδρή αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα προκάλεσε η απόφαση της κυβέρνησης να απορρίψει το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για έκτακτη σύγκληση της επιτροπής θεσμών για την παρακολούθηση του πρώην υπουργού Χρήστου Σπίρτζη.

Ο κ. Μητσοτάκης αρνείται πλέον ακόμα και την πιο αυτονόητη κοινοβουλευτική θεσμική διαδικασία. Οτιδήποτε παραπέμπει σε θεσμούς και διαφάνεια του προκαλεί αλλεργία και φόβο. Φοβάται την αλήθεια. Φοβάται την κοινοβουλευτική διαδικασία. Φοβάται ακόμη και τους δικούς του βουλευτές. Που ο ένας μετά τον άλλον, δηλώνουν πλέον δημόσια ότι δεν υπάρχει απόρρητο της ΕΥΠ έναντι της Βουλής. Ας γνωρίζει ότι όσα αρχεία και να καταστρέψει, όσα κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα και να στήσει, τίποτα δε θα μείνει κρυφό. Απλά επιβεβαιώνει την ενοχή του. Και δεν θα γλυτώσει στο τέλος από τις ευθύνες του” δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

Άλλες προσδοκίες έτρεφε ο κ. Τσίπρας από την Εξεταστική και άλλα αποκαλύπτονται. Φαίνεται πως όχι μόνον η ΕΥΠ – επί των ημερών του- παρακολουθούσε τον επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, θεωρώντας ότι επιχειρήθηκε η πώληση εθνικού εδάφους σε εταιρεία συριακών (!) συμφερόντων στην οποία είχε εμπλοκή ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, αλλά στην συνέχεια ο κ. Τσίπρας τον αναβάθμισε και πολιτικά!” τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Η κατάθεση του τέως διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα ξεκίνησε περίπου στις 5:30 το απόγεμα της Τετάρτης και διήρκησε έως τις 9:00 παρά το βράδυ. Η Επιτροπή αποφάσισε η κατάθεση του κ. Κοντολέοντα να συνεχιστεί αύριο το πρωί και στην συνέχεια, όταν ολοκληρωθεί, να κληθεί για εξέταση ο νυν διοικητής της ΕΥΠ Θεμιστοκλής Δεμίρης.

Το «όλα στο φως» του κ. Μητσοτάκη έχει μετατραπεί πλέον σε «όλα στο σκοτάδι» τόνισε από το Βελλίδειο ο Νίκος Ανδρουλάκης λέγοντας ότι δεν αποδέχονται το πισωγύρισμα σε σκοτεινές εποχές. “Ξέραμε για τον «μεγάλο αδελφό» αλλά ούτε μας περνούσε από το νου ότι θα βρεθούμε να μας ακούει ο «μεγάλος Ανιψιός» για λογαριασμό του «μεγάλου Θείου»! Κρίμα που δεν ζει ο Όργουελ να ξαναγράψει το βιβλίο του” σημείωσε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος