«Euroferry Olympia»: Ρυμουλκείται σε ασφαλές μέρος – Στους 500°-600° Κελσίου η θερμοκρασία στο πλοίο

Σε εξέλιξη είναι η γιγαντιαία επιχείρηση διάσωσης στο πλοίο «Euroferry Olympia», που εξακολουθεί να φλέγεται από τα ξημερώματα της Παρασκευής. Όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Βασίλης Σιώμος έχει ξεκινήσει η ρυμούλκησή του σε ασφαλές σημείο και αυτή τη στιγμή βρίσκεται 6 ναυτικά μίλια από το Σιδάρι. Παράλληλα, συνεχίζονται αδιάκοπα οι προσπάθειες κατάσβεσης της φωτιάς στο πλοίο, ωστόσο η θερμοκρασία πάνω σε αυτό είναι από 500 βαθμούς Κελσίου, γεγονός που εμποδίζει τα σωστικά συνεργεία να ερευνήσουν και να εντοπίσουν τους 12 αγνοούμενους επιβάτες, μεταξύ των οποίων και 3 Έλληνες.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο της ΕΡΤ, η ένταση του ανέμου στην περιοχή ίσως έχει βοηθήσει στο να υπάρξει αναζωπύρωση της φωτιάς. Υπάρχουν πυκνοί καπνοί, επικρατούν πάρα πολύ υψηλές θερμοκρασίες και οι επίγειες δυνάμεις δεν μπορούν να ανέβουν στο πλοίο για να μπορέσουν να ερευνήσουν και να εντοπίσουν τους 12 αγνοούμενους επιβάτες. Την επιχείρηση διάσωσης αναμένεται να δυσκολέψουν και οι άνεμοι που εκτιμάται ότι θα δυναμώσουν στην περιοχή.

Ο δημοσιογράφος Κώστας Στάμου από το υπουργείο Ναυτιλίας ανέφερε ότι είναι σε πλήρη εξέλιξη η μεγάλη επιχείρηση του Λιμενικού για τον εντοπισμό των αγνοουμένων. Μέχρι στιγμής οι άνδρες του Λιμενικού έχουν περισυλλέξει 280 άτομα από αυτά που επέβαιναν στο πλοίο ενώ αναζητούνται 12 άτομα με τα τρία εξ αυτών να είναι Έλληνες (δύο από την Αθήνα κι ο ένας από την Κρήτη), επτά Βούλγαροι, ένας Τούρκος κι ένας Λιθουανός. Όλοι τους είναι οδηγοί φορτηγών οι οποίοι εκτιμάται ότι έχουν εγκλωβιστεί σε κάποια από τα υπόγεια γκαράζ του φλεγόμενου πλοίου.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση των τραυματιών η επίσημη ενημέρωση κάνει λόγο για 8 τραυματίες καθώς ο ένας διασώστης της ΕΜΑΚ φαίνεται πως πήρε εξιτήριο. Ανάμεσα σε αυτούς βρίσκεται ο Αφγανός τον οποίο έσωσε χθες το ελικόπτερο Super Puma του Πολεμικού Ναυτικού όπως επίσης και τον Βούλγαρο που είχε εγκλωβιστεί στο υπόγειο γκαράζ και νοσηλεύεται διασωληνωμένος σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο της Κέρκυρας.

Στο σημείο υπάρχει ομάδα από 14 ειδικούς διασώστες του Λιμενικού καθώς και άνδρες της ΕΜΑΚ που περιμένουν να κοπάσει η φωτιά για να μπορέσουν να ανέβουν στο καράβι για να κάνουν έρευνες.

Με εντολή του υπουργού Ναυτιλίας οι οικογένειες των Ελλήνων αγνοουμένων έχουν μεταβεί στην Κέρκυρα συνοδευόμενοι από αξιωματικό του Λιμενικού Σώματος αλλά και ειδικό ψυχολόγο και παρακολουθούν τις έρευνες.

Ο Γιάννης Πλακιωτάκης σε δηλώσεις του το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ τόνισε ότι από την πρώτη στιγμή που υπήρξε πληροφόρηση για την πυρκαγιά υπήρξε άμεση και γιγαντιαία επιχείρηση μέσω τη συμμετοχή του Λιμενικού Σώματος, της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού.

Πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή οι έρευνες επικεντρώνονται στον εντοπισμό των 12 αγνοούμενων, μεταξύ των οποίων και τριών Ελλήνων, αναφέροντας ότι «η σκέψη όλων μας είναι κοντά τους και στις οικογένειές τους στις οποίες παρέχεται κάθε δυνατή υποστήριξη σε όλα τα επίπεδα», ενώ «ειδική ψυχολόγος του λιμενικού είναι στη διάθεσή τους».

«Σε κάθε περίπτωση, αυτό που θα συνεχιστεί σήμερα είναι οι έρευνες για τον εντοπισμό τους», συνέχισε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι ήδη εξειδικευμένη ναυαγοσωστική ομάδα βρίσκεται στην περιοχή. Τόνισε ακόμη ότι αφού ολοκληρωθεί η κατάσβεση, με συνεργασία της πλοιοκτήτριας εταιρείας και των αρμόδιων αρχών, το πλοίο αναμένεται να οδηγηθεί σε ασφαλές σημείο, προκειμένου να πραγματοποιηθεί απάντληση των καυσίμων και των υδάτων και να αποφευχθεί οποιαδήποτε θαλάσσια ρύπανση.

Συμπλήρωσε ότι Κλιμάκιο της Ελληνικής Υπηρεσίας Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων και Συμβάντων βρίσκεται στην περιοχή, προκειμένου να κινήσει τις διαδικασίες για τη διερεύνηση του ατυχήματος.

Ο κ. Πλακιωτάκης χαρακτήρισε τον απεγκλωβισμό των δύο ανθρώπων από ομάδα της ΕΜΑΚ χθες βράδυ «ηρωική πράξη», ενώ αναφερόμενος στους ελέγχους που διενεργούνται στα πλοία είπε πως είναι αυστηροί και συστηματικοί και θα ενταθούν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, καθώς θα είναι περισσότερη η ακτοπλοϊκή κίνηση.

Πηγές: ΕΡΤ – Ρεπορτάζ: Βασίλης Σιώμος, Κώστας Στάμου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος