Εθνικό Θέατρο για την παραίτηση Λιβαθινού: Δυσαρμονία κατά τη διδακτική διαδικασία

Το Εθνικό Θέατρο σε ανακοίνωσή του σχετικά με την παραίτηση του Στάθη Λιβαθινού από τη Δραματική Σχολή του, δηλώνει ότι «παρά τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε η διευθύντρια της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, δυστυχώς δεν κατέστη εφικτό να θεραπευθεί η δυσαρμονία που ανέκυψε κατά τη διδακτική διαδικασία και να επανέλθει κλίμα συνεργασίας και συναντίληψης μεταξύ του καθηγητή κ. Στάθη Λιβαθινού και των σπουδαστών της Σχολής».

Όπως επισημαίνει η ανακοίνωση, «ο κ. Λιβαθινός, έχοντας τη διάθεση να διευκολύνει τη λειτουργία και το εκπαιδευτικό έργο της Δραματικής Σχολής αλλά και να αποφορτίσει την κατάσταση, έλαβε την απόφαση να αναστείλει επ’ αόριστον τα διδακτικά καθήκοντά του».

Και καταλήγει η ανακοίνωση του Εθνικού Θεάτρου: «Η Δραματική Σχολή σέβεται την απόφασή του αυτή και τον ευχαριστεί για τις υπηρεσίες του, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται, κατά τη θητεία του ως Καλλιτεχνικού Διευθυντή, η ίδρυση του Τμήματος Σκηνοθεσίας της Δραματικής Σχολής και η μεταστέγασή του στις εγκαταστάσεις του “Σχολείον της Αθήνας-Ειρήνη Παπά”».

Νωρίτερα ο Στάθης Λιβαθιανός κοινοποίησε επιστολή την οποία τιτλοφορεί “Επίλογο προς αγαπημένες μαθήτριες και αγαπημένους μαθητές” και αναφέρει:

“Μετά και την τελευταία σας άρνηση να συνεργαστείτε μαζί μου έστω για 2 ώρες την βδομάδα, ώστε να ολοκληρώσετε τον κύκλο των σπουδών σας, μέσα στις δύσκολες εποχές που διανύουμε, δεν μου μένει τίποτα άλλο από το να σας αποχαιρετήσω. Ζητώ και πάλι συγγνώμη αν τυχόν πλήγωσα κάποια ή κάποιον από σας – η όποια αυστηρότητά μου δεν έκρυβε τίποτα περισσότερο από έγνοια και αγωνία, ώστε να αποκτήσετε τα απαραίτητα εφόδια για τη μελλοντική σας πορεία στο θέατρο.

Χρειάστηκε πολύς κόπος και επιμονή χρόνων για να μπορέσω επιτέλους να δημιουργήσω αυτό το Τμήμα Σκηνοθεσίας στο οποίο βρίσκεστε σήμερα, αλλά και να διαθέτει η Σχολή του Εθνικού Θεάτρου τις υποδομές που διαθέτει. Κρατήστε μόνο τα καλά κι αλλάξτε το θέατρο. Σας ευχαριστώ για όλα, όπως και τη διευθύντρια της Σχολής, αλλά και όσους συναδέλφους με στήριξαν”.

Στη σκιά των αποκαλύψεων για τον Δημήτρη Λιγνάδη  σπουδαστές του Εθνικού συνέταξαν επιστολή καταγγέλλοντας αυταρχικές συμπεριφορές και ομοφοβικά σχόλια, που τραυμάτιζαν την προσωπικότητά τους και δημιουργούσαν κλίμα φόβου.

Όπως αποδείχθηκε, κάποιες από τις καταγγελίες αφορούσαν τον κ. Λιβαθινό, ο οποίος διετέλεσε και καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού, πριν από τον Δημήτρη Λιγνάδη.

Ο ίδιος θέλησε αρχικά να λύσει το ζήτημα μέσω διαλόγου και να συνεχίσει το διδακτικό του έργο, ωστόσο αυτό κατέστη αδύνατο και παραιτήθηκε.

Ο Στάθης Λιβαθινός είχε μπει στο κάδρο μετά την καταγγελία του ηθοποιού Παναγιώτη Μπουγιούρη, μέσω των social media, που κατηγόρησε τον γνωστό σκηνοθέτη για σκληρές και προσβλητικές συμπεριφορές κατά τη διάρκεια των μαθημάτων στην πειραματική σκηνή του Εθνικού. Στις κατηγορίες του Παναγιώτη Μπουγιούρη για «χυδαία, προσβλητική, ακρωτηριαστική, ευνουχιστική, ταπεινωτική και απόλυτως χειριστική συμπεριφορά» ο κ. Λιβαθινός δεν απάντησε, λέγοντας πως δεν σχολιάζει πότε δηλώσεις και δη μαθητών του.

Εξέφρασε πάντως το φόβο του ότι το μεγάλο θύμα όλης αυτής της κατάστασης μπορεί να το ίδιο το θέατρο, ενώ ακολούθησε το σχόλιο του κ. Μπουρδούμη:

«Όχι κ. Λιβαθινέ το Εθνικό οφείλει να βροντοφωνάζει και να προστατεύει τους νέους ειδικά ηθοποιούς! Η αλήθεια και η τόλμη δεν είναι κυνισμός! Κανείς δε θα κάτσει φρόνιμα πια κι αν κάποιος δεν το αντέχει, ας κάτσει αυτός φρόνιμα», έγραψε ο ηθοποιός.

ΕΡΤ1-Ρεπορτάζ: Ειρήνη Βασάλου

Διαβάστε επίσης:Νέα στοιχεία του ΣΕΗ στον εισαγγελέα – Παραιτήθηκε ο Στάθης Λιβαθινός

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος