Νέα στοιχεία του ΣΕΗ στον εισαγγελέα – 18 καταγγελίες που αφορούν και κακουργηματικές πράξεις

Νέα στοιχεία για υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης, που έλαβε το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών παρέδωσε σήμερα Τρίτη 2 Μαρτίου 2021, ο πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβουλίου του Σωματείου, Πασχάλης Τσαρούχας, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας.

Ο κ. Τσαρούχας παρέδωσε στον Εισαγγελέα Κώστα Σπυρόπουλο, 18 νέες καταγγελίες, στις οποίες περιλαμβάνονται τα ονόματα τουλάχιστον τριών προσώπων, που έχουν απασχολήσει τη δημοσιότητα. Ανάμεσα στις καταγγελίες φαίνεται να υπάρχουν υποθέσεις που αφορούν σχετίζονται με κακουργηματικές πράξεις, ενώ φαίνεται πως κάποιες δεν έχουν παραγραφεί.

Σε δηλώσεις του αμέσως μετά ανέφερε ότι έφερε νέους φακέλους, ακολουθώντας την διαδικασία παρά πολύ αυστηρά. Σημείωσε ότι δεν μπορεί να πει κάτι παραπάνω και πρόσθεσε: “Όσο λιγοτερο μιλάμε τόσο πιο σωστά προσπαθούμε να κάνουμε τη δουλειά μας. Ότι καινούργιο έχουμε θα το φέρουμε”.

Την περασμένη εβδομάδα τόσο ο ίδιος, όσο και ο Πρόεδρος του ΣΕΗ Σπύρος Μπιμπίλας, είχαν προσκομίσει τους πρώτους φακέλους με διψήφιο αριθμό καταγγελιών στο Σωματείο, που περιλάμβαναν επιπλέον στοιχεία εναντίον και του Δημήτρη Λιγνάδη, ήδη προφυλακισμένου για βιασμό κατά συρροή.

Εντός των επόμενων ημερών η Εισαγγελία αναμένεται να αποφανθεί και για την δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος γνωστού από τηλεοπτικά σήριαλ ηθοποιού, μετά από καταγγελία βιασμού πρώην συμφοιτητή του. Την υπόθεση χειρίστηκε με εντολή του εισαγγελέα η Αστυνομία, η οποία διενήργησε προανάκριση στο πλαίσιο της οποίας ο καταγγελόμενος καλλιτέχνης, που αρνείται όσα του αποδίδει ο καταγγέλων, κλήθηκε να καταθέσει με την ιδιότητα του υπόπτου.
Για την υπόθεση η Εισαγγελία κινείται τάχιστα, καθώς ο χρόνος παραγραφής του καταγγελόμενου αδικήματος λήγει τον ερχόμενο Μάιο.

Εν τω μεταξύ, σήμερα το πρωί υπέβαλε την παραίτησή του από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου ο Στάθης Λιβαθινός. Αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση από το Εθνικό Θέατρο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ίδιος φέρεται να κατονομάζεται από φοιτητές ως ένας από τους καθηγητές που είχαν άσχημη συμπεριφορά απέναντί τους.

Στη σκιά των αποκαλύψεων για τον Δημήτρη Λιγνάδη εκδόθηκε μία επιστολή από σπουδαστές του Εθνικού στην οποία καταγγέλλονταν διάφορες συμπεριφορές. Η επιστολή στάθηκε αφορμή για να ξεκινήσει ένας διάλογος των σπουδαστών με την διευθύντρια, Δηώ Καγγελάρη, που κατέληξε σε μία κοινή ανακοίνωση. Οι σπουδαστές έκαναν λόγο στην ανακοίνωση για αυταρχικές συμπεριφορές και ομοφοβικά σχόλια, που τραυμάτιζαν την προσωπικότητά τους και δημιουργούσαν κλίμα φόβου.
Όπως αποδείχθηκε, κάποιες από τις καταγγελίες αφορούσαν τον κ. Λιβαθινό, ο οποίος διετέλεσε και καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού, πριν από τον Δημήτρη Λιγνάδη. Ο ίδιος θέλησε αρχικά να λύσει το ζήτημα μέσω διαλόγου και να συνεχίσει το διδακτικό του έργο, ωστόσο αυτό κατέστη αδύνατο και παραιτήθηκε.

Οι καταγγελίες

Όπως προκύπτει από τις εξελίξεις, κάποιες από τις καταγγελίες για αυταρχική συμπεριφορά σχετίζονταν με το πρόσωπο του Στάθη Λιβαθινού που έχει υπηρετήσει επί σειρά ετών το Εθνικό Θέατρο τόσο ως ηθοποιός – σκηνοθέτης όσο και ως καλλιτεχνικός διευθυντής του και δάσκαλος της δραματικής του σχολής.

Σημειώνεται ότι ο Στάθης Λιβαθινός είχε μπει στο κάδρο μετά την καταγγελία του ηθοποιού Παναγιώτη Μπουγιούρη, μέσω των social media, που κατηγόρησε τον γνωστό σκηνοθέτη για σκληρές και προσβλητικές συμπεριφορές κατά τη διάρκεια των μαθημάτων στην πειραματική σκηνή του Εθνικού. Στις κατηγορίες του Παναγιώτη Μπουγιούρη για «χυδαία, προσβλητική, ακρωτηριαστική, ευνουχιστική, ταπεινωτική και απόλυτως χειριστική συμπεριφορά» ο κ. Λιβαθινός δεν απάντησε, λέγοντας πως δεν σχολιάζει πότε δηλώσεις και δη μαθητών του.

Την στάση του κ. Λιβαθινού για το σκάνδαλο αποκαλύψεων στο θέατρο στηλίτευσε και ο ηθοποιός Αλέξανδρος Μπουρδούμης.

Ειδικότερα, η τοποθέτηση του κ. Λιβαθινού σε συνέντευξή του σχετικά με το άρρωστο και δυσάρεστο κλίμα που έχει δημιουργηθεί στο θέατρο μετά τις καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση, λεκτική και σωματική βία προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κ. Μπουρδούμη.

Ο κ. Λιβαθινός εξέφρασε το φόβο του ότι το μεγάλο θύμα όλης αυτής της κατάστασης μπορεί να το ίδιο το θέατρο, προκαλώντας την οργή του κ. Μπουρδούμη. «Όχι κ. Λιβαθινέ το Εθνικό οφείλει να βροντοφωνάζει και να προστατεύει τους νέους ειδικά ηθοποιούς! Η αλήθεια και η τόλμη δεν είναι κυνισμός! Κανείς δε θα κάτσει φρόνιμα πια κι αν κάποιος δεν το αντέχει, ας κάτσει αυτός φρόνιμα», έγραψε ο ηθοποιός.

Πηγή: ΕΡΤ1, Πρώτο Πρόγραμμα
Ρεπορτάζ: Ειρήνη Βασάλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος