Ψηφιακό πιστοποιητικό από 1η Ιουλίου – Κ. Μητσοτάκης: Εργαλείο γρήγορων ταξιδιών

Το ψηφιακό πιστοποιητικό EU Digital COVID Certificate, που θα εφαρμόσει η Ε.Ε. από την 1η Ιουλίου και το οποίο θα διευκολύνει τα ταξίδια για τους Ευρωπαίους πολίτες παρουσιάστηκε το πρωί της Παρασκευής 28 Μαΐου, από τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και του αντιπρόεδρου της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά.
Η παρουσίαση γίνεται στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας και μεταδόθηκε απευθείας από το ERTnews.gr

Ξεκινώντας την παρουσίαση ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης δήλωσε πως βασικό ερώτημα ήταν πώς το ελληνικό πιστοποιητικό εμβολιασμού το οποίο ήταν κατ’ αρχήν ένα ιατρικό έγγραφο θα μπορούσε να μετατραπεί σε ένα πανευρωπαϊκό έγγραφο που θα διασφάλιζε την ελευθερία των μετακινήσεων. Για να καταλήξουμε σε συμφωνία για το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό, το οποίο θα έπρεπε να είναι κοινό εντός της ΕΕ υπήρξε συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών.
Ο κ. Πιερρακάκης έδειξε πώς ακριβώς λειτουργεί το ψηφιακό πιστοποιητικό μέσω του gov.gr, χρησιμοποιώντας το κινητό του τηλέφωνο κι ανέφερε πως οι πολίτες θα μπορούν να μπουν στην Ενιαία Ψηφιακή Πλατφόρμα, και να εκδίδουν αυτό το ψηφιακό πιστοποιητικό, χρησιμοποιώντας είτε τους προσωπικούς τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet, είτε τον ΑΜΚΑ τους. «Όταν το έγγραφο έχει εκδοθεί, θα υπάρχει πλατφόρμα εξακρίβωσης, το οποίο μας το παρείχε η Ε.Ε. Επομένως θα υπάρχει QR code που θα δείχνει πως το έγγραφο είναι αυθεντικό και σωστό», εξήγησε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Διευκρίνισε ότι υπάρχει ένα κοινό πλαίσιο της Ε.Ε. που θα επιτρέπει στα κράτη-μέλη να εκδίδουν πιστοποιητικά που θα είναι διαλειτουργικά, συμβατά, ασφαλή και επαληθεύσιμα σε ολόκληρη την Ένωση. Πρόσθεσε ότι έχουν δυνατότητα και οι τουρίστες μέσα από την πλατφόρμα του Plf, εφόσον κάνουν τεστ στην Ελλάδα, να παίρνουν το πιστοποιητικό.
«Αποτελούν πρόκληση εκείνοι που έχουν ήδη κάνει μοριακό τεστ και δεν έχουν εμβολιαστεί ούτε νοσήσει», διευκρίνισε και συμπλήρωσε πως προβλέπεται έκδοση ειδικού πιστοποιητικού στους τουρίστες αν κάνουν το τεστ στην Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρουσίαση χαρακτήρισε το ψηφιακό πιστοποιητικό ως “ταχεία λωρίδα κυκλοφορίας για τους ταξιδιώτες”, “ένα εργαλείο γρήγορων ταξιδιών” για τη διευκόλυνση των ταξιδιών, που είναι ιδιαίτερα σημαντικό και για τη χώρα μας, εν μέσω τουριστικής περιόδου και ευχαρίστησε τόσο τον κ. Μισέλ όσο και τον κ. Σχοινά για την αγαστή συνεργασία που υπήρξε μεταξύ Ε.Ε. και Ελλάδας. Ανέφερε ότι ως Ελλάδα “είμαστε έτοιμοι να ενεργοποιήσουμε το ψηφιακό πιστοποιητικό νωρίτερα από την 1η Ιουλίου και ενθαρρύνουμε και τις υπόλοιπες χώρες να κάνουν το ίδιο για να αποφύγουμε την περιπλοκότητα των διμερών συνεννοήσεων. Επιμένω πως πρόθεση μας δεν είναι να διχάσουμε, αλλά το ψηφιακό πιστοποιητικό θα συμβάλει καθοριστικά στη διευκόλυνση των ταξιδιών, ιδίως το καλοκαίρι, που είναι τουριστική περίοδος, επανέλαβε ο πρωθυπουργός.

Ψηφιακό πιστοποιητικό από 1η Ιουλίου – Κ. Μητσοτάκης: Εργαλείο γρήγορων ταξιδιών
Από την παρουσίαση του ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού EU Digital Covid Certificate (EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ)

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, εξήρε τις πρωτοβουλίες του Κυριάκου Μητσοτάκη για την υιοθέτηση του ψηφιακού πιστοποιητικού λέγοντας πως μετά από τις διαπραγματεύσεις θα μπορέσει η Ε.Ε. να το εφαρμόσει τις επόμενες εβδομάδες, ενώ τόνισε με έμφαση πως το ψηφιακό πιστοποιητικό αποτελεί ένα μεγάλο επίτευγμα της Ευρώπης και εγγυάται την ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών.

Η ελληνική πλατφόρμα για το ψηφιακό πιστοποιητικό είναι μία από τις πρώτες που είναι λειτουργικά έτοιμες, στο φόντο της πρωτοβουλίας του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις αρχές Ιανουαρίου, όπως και το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης για το Ταμείο Ανάκαμψης ήταν από τα πρώτα, που υποβλήθηκαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτό δείχνει ότι τα πράγματα πηγαίνουν καλά στην Ελλάδα σημείωσε, από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Στο ευρωπαϊκό πιστοποιητικό αναφέρθηκε και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν. Σημείωσε πως για το πιστοποιητικό αυτό η Ελλάδα και η ΕΕ εργάστηκαν χέρι-χέρι. “Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ένας από τους πρώτους που προώθησαν την ιδέα να διευκολυνθούν οι μετακινήσεις, μεταξύ άλλων, για τους εμβολιασμένους πολίτες. Και μπορώ με περηφάνια να πω ότι το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό θα μπορεί να τεθεί σε ισχύ ήδη από τον Ιούνιο” ανέφερε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξή του στην «Bild» ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τους Γερμανούς τουρίστες να επισκεφθούν την Ελλάδα ως έναν από τους ασφαλέστερους προορισμούς. Επίσης αναφέρθηκε στη σημασία του ψηφιακού πιστοποιητικού της Ε.Ε..

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος