Επελαύνει η πανδημία — Μετά από καιρό πάνω από 100 οι θάνατοι από CoViD-19

Για μια ακόμα μέρα η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ κατέδειξε ότι η πανδημία είναι εδώ με τους πιο σκληρούς δείκτες της, εκείνους που αφορούν θανάτους και διασωληνώσεις, να προκαλούν προβληματισμό. Σήμερα μετά από καιρό οι νεκροί ξεπέρασαν τους 100, φτάνοντας τους 105. Η προηγούμενη φορά που οι θάνατοι ξεπέρασαν τους 100 ήταν τον Μάιο οπότε και 134 συνάνθρωποί μας έχασαν τη μάχη για τη ζωή. Οι διασωληνωμένοι είναι 608 ενώ σε όλη τη χώρα εντοπίστηκαν 7.287 κρούσματα.

Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 503 (82,73%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 105 (17,27%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 391 (ημερήσια μεταβολή +1,56%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 437 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη  ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη.

Στην Αττική εντοπίστηκαν 1.711 κρούσματα, στη Θεσσαλονίκη 1.149 και στη Θεσσαλία 637 κρούσματα.

Την ίδια ώρα αφόρητη είναι η πίεση που εξακολουθούν να δέχονται τα νοσοκομεία και τεράστια η εξάντληση του προσωπικού. Οι πρώτοι γιατροί των οποίων οι υπηρεσίες επιτάχθηκαν, ανέλαβαν καθήκοντα.

Περισσότεροι από 6.550.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 62,3% του γενικού πληθυσμού και στο 71,8% επί του ενήλικου. Οι αντίστοιχοι μέσοι όροι στην ΕΕ είναι 66,6% και 76,5%, επεσήμανε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους στην καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία του εμβολιασμού στη χώρα μας. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 3η θέση στον κυλιόμενο μέσο όρο 7 ημερών εμβολιασμών, στην 17η θέση στους ολοκληρωμένους εμβολιασμούς και στην 18η σε εμβολιασμούς 1ης δόσης, πρόσθεσε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Θεοδωρίδου για τρίτη δόση: Τα αντισώματα αυξάνονται μετά από 2-3 μέρες

Για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος στη χώρα μας ενημέρωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, τονίζοντας ότι η αύξηση των αντισωμάτων μετά την τρίτη δόση του εμβολίου είναι ταχεία και συγκεκριμένα μέσα σε δύο με τρεις ημέρες.

«Η ενίσχυση της ανοσίας με την χορήγηση τρίτης δόσης θα συμβάλει καθοριστικά στην πρόληψη της μόλυνσης και τη διασπορά του ιού στο περιβάλλον», είπε και πρόσθεσε ότι η μετάλλαξη Δέλτα αύξησε τις περιπτώσεις επαναλοίμωξης.

Αρχικά έκανε αναφορά στο μήνυμα για τον εμβολιασμό από το Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων των ΗΠΑ που είναι «εμβολιαστείτε άμεσα οι άνω των 12 ετών». Στη συνέχεια η κα Θεοδωρίδου εξήγησε ότι η έγκριση του FDA για την τρίτη δόση του εμβολίου στηρίχθηκε σε μελέτη της Pfizer, η οποία έγινε σε 5.000 άτομα.

Συγκεκριμένα είπε ότι μόνο 6 άτομα νόσησαν από αυτούς που είχαν λάβει την τρίτη δόση του εμβολίου, ενώ από την ομάδα αυτών που δεν είχαν κάνει καμία δόση εμβολίου νόσησαν 123 άτομα. Όπως πρόσθεσε, όσον αφορά την πιο σοβαρή παρενέργεια της περικαρδίτιδας – μυοκαρδίτιδας αυτή εμφανίστηκε σύμφωνα με άλλα στοιχεία σε δύο άτομα ανάμεσα σε ένα εκατομμύριο εμβολιασμένους.

«O εμβολιασμός κατά της covid-19 προστατεύει και από την λοίμωξη και από την σοβαρή νόσο, η οποία είναι τρεις φορές συχνότερη σε ανεμβολίαστους, η εισαγωγή δύο φορές και ο θάνατος επτά φορές» είπε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε στη σημασία της τρίτης δόσης ειδικά σε ευάλωτους πληθυσμούς που κινδυνεύουν περισσότερο.

Υπενθύμισε ακόμα τη σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού, λέγοντας ότι ο χειμώνας θα είναι δύσκολος. Ήδη έχουν εμβολιαστεί 2.300.000 πολίτες, είπε και κατέληξε: «Εμβολιασμός για τον covid-19, εμβολιασμός και για την γρίπη».

Σε εφαρμογή τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους 

 

Ψυχαγωγία και διασκέδαση περιορίζονται από σήμερα για τους ανεμβολίαστους, καθώς δεν μπορούν να εισέρχονται σε κλειστούς χώρους εστίασης, θέατρα, κινηματογράφους, μουσεία, γήπεδα, αλλά και σε γυμναστήρια.

Ελεύθερη πρόσβαση θα έχουν οι ανεμβολίαστοι σε αγορές τροφίμων, φαρμακεία και μέσα μαζικής μεταφοράς για τις αστικές μετακινήσεις.

Αντίθετα, στην εργασία τους, στο λιανεμπόριο, στους χώρους λατρείας, στα κομμωτήρια, στους ανοικτούς χώρους εστίασης, στα μέσα μαζικής μεταφοράς για υπεραστικές μετακινήσεις και στην εκπαίδευση θα απαιτείται αρνητικό rapid ή PCR τεστ και χρήση μάσκας.

Τα παιδιά ηλικίας από 4 έως 17 ετών έχουν δυνατότητα πρόσβασης στους χώρους με αυτοδιαγνωστικό έλεγχο 24 ωρών.

Οι έλεγχοι για τα μέτρα που ξεκίνησαν από σήμερα θα γίνονται με αυστηρότητα και θα είναι συνεχείς.

Τα καταστήματα λιανικού εμπορίου στα αστικά κέντρα θα είναι ανοικτά τις καθημερινές από τις 10 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ. Στους χώρους εργασίας θα ακολουθηθεί κυλιόμενο ωράριο.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος σημειώνει πως αντιμετωπίζει με σεβασμό τις αποφάσεις του κράτους και καταδικάζει τους αντιεμβολιαστές ιερείς, επισημαίνει ωστόσο ότι πρακτικά δεν μπορεί να εφαρμόσει τον έλεγχο εισόδου πιστών σε ναούς με εργαστηριακό τεστ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος