Θεοδωρίδου για τρίτη δόση: Τα αντισώματα αυξάνονται μετά από 2-3 μέρες

Για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος στη χώρα μας ενημέρωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, τονίζοντας ότι η αύξηση των αντισωμάτων μετά την τρίτη δόση του εμβολίου είναι ταχεία και συγκεκριμένα μέσα σε δύο με τρεις ημέρες.

Η ενίσχυση της ανοσίας με την χορήγηση τρίτης δόσης θα συμβάλει καθοριστικά στην πρόληψη της μόλυνσης και την διασπορά του ιού στο περιβάλλον“, είπε και πρόσθεσε ότι η μετάλλαξη Δέλτα αύξησε τις περιπτώσεις επαναλοίμωξης.

Αρχικά έκανε αναφορά στο μήνυμα για τον εμβολιασμό από το Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων των ΗΠΑ που είναι «εμβολιαστείτε άμεσα οι άνω των 12 ετών». Στη συνέχεια η κα Θεοδωρίδου εξήγησε ότι η έγκριση του FDA για την τρίτη δόση του εμβολίου στηρίχθηκε σε μελέτη της Pfizer, η οποία έγινε σε 5.000 άτομα.

Συγκεκριμένα είπε ότι μόνο 6 άτομα νόσησαν από αυτούς που είχαν λάβει την τρίτη δόση του εμβολίου, ενώ από την ομάδα αυτών που δεν είχαν κάνει καμία δόση εμβολίου νόσησαν 123 άτομα. Όπως πρόσθεσε, όσον αφορά την πιο σοβαρή παρενέργεια της περικαρδίτιδας – μυοκαρδίτιδας αυτή εμφανίστηκε σύμφωνα με άλλα στοιχεία σε δύο άτομα ανάμεσα σε ένα εκατομμύριο εμβολιασμένους.

O εμβολιασμός κατά της covid-19 προστατεύει και από την λοίμωξη και από την σοβαρή νόσο, η οποία είναι τρεις φορές συχνότερη σε ανεμβολίαστους, η εισαγωγή δύο φορές και ο θάνατος επτά φορές” είπε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε στη σημασία της τρίτης δόσης ειδικά σε ευάλωτους πληθυσμούς που κινδυνεύουν περισσότερο.

Υπενθύμισε ακόμα τη σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού, λέγοντας ότι ο χειμώνας θα είναι δύσκολος. Ήδη έχουν εμβολιαστεί 2.300.000 πολίτες, είπε και κατέληξε: «Εμβολιασμός για τον covid-19, εμβολιασμός και για την γρίπη».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος