Επεισοδιακές διαμαρτυρίες Ρομά για τον τραυματισμό του 16χρονου από αστυνομικό (video)

Array

Επεισόδια σημειώθηκαν όλη την ημέρα από τη Θεσσαλονίκη μέχρι τα Μέγαρα, το Ζευγολατιό και την Αθήνα. Στα Διαβατά, έστησαν οδοφράγματα και άναψαν φωτιές, ενώ το ίδιο έκαναν στη λεωφόρο Μεσογείων, στο Νομισματοκοπείο, όπου πυρπόλησαν κάδους απορριμμάτων καταμεσής του δρόμου.

Ηρεμία επικρατoύσε το βράδυ της Τρίτης, σύμφωνα με την αστυνομία, στην Αυλίζα Αχαρνών όπου νωρίτερα σημειώθηκαν επεισόδια με Ρομά που είχαν συγκεντρωθεί στην περιοχή.

Όπως έγινε γνωστό από την ΕΛ.ΑΣ. κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίσθηκαν 2 αστυνομικοί από αντικείμενα που δέχθηκαν και διακομίσθηκαν για τις πρώτες βοήθειες στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο.

Νωρίτερα επίσης άνοιξε και η περιφερειακή Αιγάλεω την οποία είχαν κλείσει Ρομά που είχαν συγκεντρωθεί στο σημείο.

Το πρωί της Τρίτης, Ρομά έστησαν οδοφράγματα κι άναψαν φωτιές έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, όπου οδηγήθηκε ο 34χρονος αστυνομικός, ενώπιον του ανακριτή. Του ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, όταν μετά από καταδίωξη πυροβόλησε τον 16χρονο, πατέρα ενός βρέφους. Ο αστυνομικός θα απολογηθεί την Παρασκευή, ενώ ο 16χρονος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Στα επεισόδια με τους αστυνομικούς των ΜΑΤ ενεπλάκη και ο πατέρας του, ο οποίος φώναζε ότι σκοτώσανε τον γιο του.

«Μία εν ψυχρώ επίθεση εις βάρος ενός ανήλικου, γιατί δεν πλήρωσε το τίμημα των 20 ευρώ,  πρόκειται για ευθεία βολή», δηλώνει ο Θεόφιλος Αλεξόπουλος, δικηγόρος της οικογένειας του ανηλίκου.

Εικόνες χάους στη δυτική Θεσσαλονίκη, με αγανακτισμένους Ρομά, να καίνε λάστιχα και δύο σκαπτικά οχήματα, ενώ έξω από το Νομισματοκοπείο στην Αθήνα, έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων, με αποτέλεσμα να κλείσουν κάποιες λωρίδες κυκλοφορίας στο ρεύμα καθόδου της Λεωφόρου Μεσογείων.

Ο κατηγορούμενος φέρεται να υποστήριξε ότι πυροβόλησε, λόγω του κινδύνου που διέτρεχαν οι συνάδελφοί του στην προπορευόμενη μηχανή. Ισχυρίζεται πως: «Πήγε να εμβολίσει τη μηχανή που ήταν μπροστά. Πυροβόλησα μία φορά στον αέρα και μία προς το αυτοκίνητο. Κινδύνευε η ζωή των συναδέλφων».

Ο 16χρονος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης.

«Εμείς δεν θέλουμε ο Κώστας να γίνει άλλος ένας μάρτυρας, όπως ο Γρηγορόπουλος, θέλουμε να γίνει η αφορμή για να ξαναθέσουμε επί τάπητος τα θέματα των Ρομά», επισημαίνει ο Θεόφιλος Αλεξόπουλος, δικηγόρος της οικογένειας του ανηλίκου.

Από κάμερα φαίνεται το όχημα του ανήλικου στο βενζινάδικο και στη συνέχεια φαίνεται ο υπάλληλος που ενημερώνει τους αστυνομικούς ότι ο νεαρός δεν πλήρωσε τη βενζίνη.

Πολιτική αντιπαράθεση

«Υπάρχουν συντεταγμένα όργανα που θα κάνουν τη δουλειά τους…αν κάτι δεν έγινε σωστά, αφήστε να δούμε τι θα δείξει η έρευνα», δήλωσε στα «Παραπολιτικά» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

«Οι ανισότητες, η αδικία, η αστυνομική αυθαιρεσία, η στοχοποίηση της νεολαίας ως “εσωτερικού εχθρού”, είναι κρίκοι μιας αλυσίδας που απολήγει στην πολιτική ηγεσία της χώρας», επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Καμία ανοχή στην κρατική βία και την καταστολή. Να αποδοθούν οι ευθύνες, να αποδοθεί η δικαιοσύνη», τονίζει ο βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, Λεωνίδας Στολτίδης.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ 25, Μιχάλης Κριθαρίδης, δήλωσε: «Καταδικάζουμε αυτές τις πρακτικές και ζητάμε να αποστρατικοποιηθεί η ΕΛΑΣ».

Ο αστυνομικός που πήρε προθεσμία για να απολογηθεί την Παρασκευή κατηγορείται για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο.

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Καλαφάτης, Λία Χριστάρα, Άντζελα Ζούγρα, Νίκος Καντούρης, Γιώργος Σαρόγλου

Επιμέλεια: Ειρήνη Βασάλου

Πηγή: EΡΤ

Σχετικές ειδήσεις

Πυροβολισμός 16χρονου: Άνοιξε η Κορίνθου – Πατρών στο ύψος του Ζευγολατιού

Ένταση στο Μενίδι για τον πυροβολισμό του 16χρονου στη Θεσσαλονίκη (video)

Θεσσαλονίκη: Σκηνικό χάους στην οδό Πόντου – Άτομο φέρεται να πυροβόλησε κατά των ΜΑΤ

Θεσσαλονίκη: Σοβαρά επεισόδια επί της οδού Πόντου – Ρομά εναντίον ΜΑΤ

Κλειστή η περιφερειακή Αιγάλεω στον Ασπρόπυργο από Ρομά, μετά τον πυροβολισμό του 16χρονου στη Θεσσαλονίκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος