Ένα χρόνο μετά από την τραγωδία στα Τέμπη – Πλήθος κόσμου στο μνημόσυνο, πορείες μνήμης, ενός λεπτού σιγή στη Βουλή

Σύνοψη
  • Θλίψη και αναπάντητα ερωτήματα, ένα χρόνο μετά το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα της 28ης Φεβρουαρίου 2023
  • Πλήθος κόσμου στο μνημόσυνο - Ρίγη συγκίνησης στο σημείο της τραγωδίας
  • Ραγίζουν καρδιές οι οικογένειες των θυμάτων
  • Το πρωί της Τετάρτης οι καμπάνες των εκκλησιών σε όλη τη χώρα χτύπησαν πένθιμα 57 φορές
  • Στη Βουλή η δικογραφία - Ενός λεπτού σιγή
  • Ανήμερα της τραγικής επετείου, ο πολιτικός κόσμος της χώρας αποτείνει φόρο τιμής στα 57 θύματα
  • Το «ποτέ ξανά» από σύνθημα να γίνει, επιτέλους, πραγματικότητα, σημειώνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης
  • Η κυβέρνηση βρίσκεται στο στόχαστρο των κομμάτων της αντιπολίτευσης

Σπαρακτικές στιγμές εκτυλίχθηκαν στο σημείο του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη για τις οικογένειες των θυμάτων, ένα χρόνο μετά από το σιδηροδρομικό δυστύχημα με τη σύγκρουση των τρένων, το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου 2023.

Οι συγγενείς απαιτούν δικαιοσύνη. Οι γονείς που ένα χρόνο μετά βρέθηκαν στο μνημόσυνο των παιδιών τους, στέκονταν αγκαλιασμένοι μπροστά στις φωτογραφίες τους.

Στο μνημόσυνο, ο ιερές διάβασε ένα προς ένα τα ονόματα των θυμάτων.

«Ήταν σαν να μυρίζεις το θάνατο»

«Τι συγγνώμη να ζητήσουν.. και ποιον να συγχωρέσω, δεν μπορώ να συγχωρέσω κανέναν ιδίως αυτούς που ξέρανε. Αυτούς δεν πρόκειται να τους συγχωρήσω ποτέ. Κρίμα σε εμάς δεν ταιριάζει και ότι έχουμε δίκιο, ένας πατέρας που έχασε δυο παιδιά και την ανιψιά του, τρία παιδιά, δεν το δέχομαι» είπε ο Νίκος Πλακιάς, πατέρας δίδυμων αδελφών, θυμάτων της τραγωδίας.

Πριν τη σύγκρουση υπήρξε ένα έντονο φρενάρισμα, μετά τη σύγκρουση καταλάβαμε ότι δεν θα βγούμε ζωντανοί, αυτό που μυρίζαμε ήταν σαν να μυρίζεις τον θάνατο, σαν να μυρίζεις την κόλαση. Εγώ βγήκα από το παράθυρο που έσπασα – εγω τραυματίστηκα από τη σύγκρουση. Οι δυνάμεις ήταν τεράστιες. Ζητάω δικαίωση για όλους αυτούς που χάσανε ένα δικό τους άτομο» είπε ο Γεώργιος Κοτταρίδης, επιζών της τραγωδίας.

«Ήμασταν στο τρίτο βαγόνι. Εγώ βγηκα μεσα στα χαλάσματα και στην αρχή έλεγα ότι δεν υπάρχει περίπτωση να σωθώ βγήκα από μια χαραμάδα κα πηρα το 166. Είναι η πρωτη φορά που ερχομαι μετα από ένα χρόνο. Είναι κρίμα για όλους τους ανθρωπους που χαθηκαν» είπε ο Αναστάσιος Κουμπούρης, επιζών του σιδηροδρομικου δυστυχήματος.

Από την Κεντρική πλατεία Λάρισας ξεκίνησε με τη συμμετοχή εκατοντάδες κόσμου η πορεία που κατέληξε στην πλατεία του ΟΣΕ. Εκεί πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου, μια πλακέτα αφιερωμένη στα 57 θύματα με την επιγραφή «Υπερασπίσου το παιδί».

Στις 10:00 της Τετάρτης, σε όλες τις εκκλησίες της χώρας οι καμπάνες ήχησαν πένθιμα στη μνήμη των 57 νεκρών μετά  από σχετικό αίτημα της προέδρου του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων Τεμπών, Μαρίας Καρυστιανού.

Αντιπροσωπεία της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας με επικεφαλής τον πρόεδρό της Δημήτρη Βερβεσό βρέθηκε στη Λάρισα παραδίδοντας νέα τεχνική πραγματογνωμοσύνη από ειδικό εμπειρογνώμονα προκειμένου να διευκολυνθούν και άλλες πιθανών πτυχές του δυστυχήματος.

«Εδώ και πολύ καιρό έπρεπε να είχαν κληθεί και να είχαν αναζητηθεί ευθύνες στους μηχανοδηγούς του τρένου των ευθυνών γιατί μέχρι τώρα οι μόνοι που είχανε κληθεί να απολογηθούν και έχουν τύχει τη δικαστική οδό είναι ο τελευταίος τροχός των ευθυνών δηλαδή ο σταθμάρχης και οι άνθρωποι που ήταν την ημέρα εκείνη στη Λάρισα» ανέφερε ο Δημήτρης Βερβεσός, Πρόεδρος της Ολομέλειας Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας.

Το παρών στο μνημόσυνο έδωσαν και οι διασώστες που έφτασαν πρώτοι στο σημείο του δυστυχήματος αντικρίζοντας την απόκοσμη εικόνα με τις καμένες σάρκες.

Διαβάστε ακόμα:

Τέμπη: Ένας χρόνος από το τραγικό δυστύχημα – Της είπε «μαμά κοιμήσου, θα αργήσω» και αμέσως κόπηκε η γραμμή

Μνημόσυνο Τέμπη: Ξέσπασε σε κλάματα ο ιερέας που διάβασε τα ονόματα των 57 θυμάτων – «Αθάνατοι» φώναξαν οι συγγενείς

Επεισόδια στις συγκεντρώσεις για τα Τέμπη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη – Έξι συλλήψεις για μολότοφ

“Βαγόνι 3, θέση 74”: Η συγκλονιστική μαρτυρία της επιζήσασας για τα Τέμπη

Ένας χρόνος από την ανείπωτη τραγωδία των Τεμπών- Ο Κ. Καντούρης θυμάται τις στιγμές της φρίκης

Διαβάστε εδώ όλες τις σχετικές ειδήσεις

Ενός λεπτού σιγή στη Βουλή

Στη Βουλή, πριν από την έναρξη των σημερινών εργασιών της Ολομέλειας, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου σε γραπτή δήλωσή της αναφέρει: «Τα λόγια δεν μπορούν να επουλώσουν το τραύμα. Χρέος της Πολιτείας είναι η απόδοση της ευθύνης και η μέριμνα για να μη ζήσει ποτέ ξανά η χώρα μας ένα τέτοιο πλήγμα στην ασφάλεια και την εμπιστοσύνη των πολιτών».

Καθολικό είναι το αίτημα του πολιτικού κόσμου για απόδοση στην τραγωδία των Τεμπών.

«Αποστολή μας είναι ο πόνος να μετουσιωθεί σε πράξεις» ανέφερε στο μήνυμα του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας ότι η δικαιοσύνη θα ρίξει φως στην υπόθεση και οι ένοιχοι θα τιμωρηθούν.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης βρέθηκε στην πορεία στην Αθήνα με βουλευτές του κόμματος, μεταξύ των οποίων και η Όλγα Γεροβασίλη, όπου κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι ουσιαστικά ανακοίνωσε το πόρισμα της επιτροπής για τα Τέμπη, πριν αυτό βγει.

«Μία μέρα πένθους. Εμείς έχουμε προσπαθήσει πάρα πολύ να αναδείξουμε τις ελλείψεις του κράτους δικαίους για όλες τις οικογένειες. Μόλις πριν έρθω εδώ, είδα στα γρήγορα ότι ο πρωθυπουργός έβγαλε ένα πρόχειρο πόρισμα ο ίδιος, το οποίο είναι σοκαριστικό. Τουλάχιστον, εφόσον κρύβει την πολιτική ευθύνη του κύριο Καραμανλή, τουλάχιστον ας έχει την ευθιξία να μην λέει πολλά την σημερινή ημέρα» είπε.

Σφοδρές ήταν οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που κάνουν λόγο για επιχείρηση συγκάλυψης των ευθυνών από την κυβέρνηση.

«Ένας χρόνος είναι μεγάλο διάστημα για να μην έχει γίνει τίποτα απ’ όσα οφείλουμε να κάνουμε ως Πολιτεία», αναφέρει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης.

«Τα γιατί και τα πως αυτής της τραγωδίας παραμένουν αναπάντητα. Οι ένοχοι και οι υπαίτιοι παραμένουν για κάποιους αόρατοι. Τα αντανακλαστικά ενός Κράτους που κανονικά ερευνά, εντοπίζει, τιμωρεί και τελικά διορθώνεται, παραμένουν απογοητευτικά» σημείωσε.

Στο σημείο μηδέν της σιδηροδρομικής τραγωδίας βρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Δεν θα αφήσουμε να συγκαλυφθεί αυτή η τραγωδία. Η κυβέρνηση προσπαθεί να κλείσει άρον-άρον την εξεταστική επιτροπή, τη διερεύνηση αυτού του εγκλήματος, την ίδια ώρα που προκύπτουν συνεχώς νέα στοιχεία γι’ αυτό το έγκλημα, για αυτή την τραγωδία στην οποία χάθηκαν 57 αθώες ψυχές, τα περισσότερα παιδιά μας» τόνισε.

«Όταν η κυβέρνηση έχει βαμμένα τα χέρια της με αίμα από μια εγκληματική αμέλεια, δεν μπορείς να μιλάς για χρώμα και για αίμα. Έχει καταλάβει ο πρωθυπουργός τι έχει κάνει; Σας κατηγορώ ότι είστε οι αυτουργοί της συγκάλυψης του εγκλήματος του ολιγάρχες και τους κολλητούς σας» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

«Το έγκλημα στα Τέμπη δεν θα ξεχαστεί, τελικά θα αποδοθεί δικαιοσύνη» είπε ο επικεφαλής της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης.

«Θα περίμενε κανείς κάτι να αλλάζει. Μια δικαίωση των παιδιών και των συγγενών τους. Ένα χρόνο μετά τίποτα απ’ όλα αυτά δεν έχει γίνει» είπε ο βουλευτής των Σπαρτιατών, Αθανάσιος Χαλκιάς.

«Θέλουμε να λάμψει η αλήθεια και οι υπέυθυνοι να τιμωρηθούν» είπε ο βουλευτής της Νίκης, Ανδρέας Βορίλας.

«Όσο εξακολουθεί να μαίνεται αυτή η πρωτοφανής  προσπάθεια συγκάλυψης και οργιώδους παρέμβασης στην δικαιοσύνη, τόσο οι πολίτες πείθονται ότι το πολιτικό σύστημα πάσχει, βρίσκεται σε πολύ σοβαρή κρίση και βεβαίως πρέπει και το πολιτικό σύστημα να λογοδοτήσει» τόνισε η πρόεδος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Κώστας Καραμανλής για Τέμπη

Δήλωση με αφορμή τη σημερινή τραγική επέτειο, έκανε ο Κώστας Καραμανλής, ο οποίος ήταν Υπουργός Μεταφορών την περίοδο του δυστυχήματος.

Ο κ. Καραμανλής αναφέρει: «Ένα χρόνο μετά, η σκέψη όλων μας δεν μπορεί να φύγει από την ανείπωτη τραγωδία στα Τέμπη. Η προσωπική μου οδύνη και η συναίσθηση της πολιτικής ευθύνης, με οδήγησαν εκείνη την ημέρα στην άμεση παραίτηση.Όμως, η σκέψη μου δεν θα φύγει ποτέ από τους 57 συνανθρώπους μας που έχασαν τη ζωή τους, τους τραυματίες και τους επιβάτες που βίωσαν την τραγωδία, και βέβαια τους συγγενείς των θυμάτων. Κανένας δεν μπορεί να νιώσει τον πόνο που βιώνουν, έχουν και θα έχουν πάντα τον σεβασμό μας».

Στις 11 Μαρτίου θα συζητηθούν τα πορίσματα των κομμάτων στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τη σιδηροδρομική τραγωδία της κοιλάδας των Τεμπών.

Διαβάστε ακόμα:

Κατ. Σακελλαροπούλου: Χρέος της Πολιτείας η απόδοση ευθύνης για τα Τέμπη

Κ. Μητσοτάκης για Τέμπη: Οι ένοχοι θα τιμωρηθούν – Σκύβουμε το κεφάλι στη μνήμη των 57 αθώων

Στ. Κασσελάκης: Ο πρωθυπουργός όφειλε τουλάχιστον σήμερα να σεβαστεί τη μνήμη των νεκρών

Κ. Καραμανλής για Τέμπη: Η σκέψη όλων μας δεν μπορεί να φύγει από την ανείπωτη τραγωδία

Διαβάστε εδώ όλες τις σχετικές ειδήσεις

Ρεπορτάζ – ΕΡΤNews: Κατερίνα Φάκα, Ελπίδα Κουτσογιάννη, Μίνα Μαυρογιάννη – Κώστας Κωσταντόπουλος, Δημήτρης Γκάτσιος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος