Επεισόδια στις συγκεντρώσεις για τα Τέμπη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη – Έξι συλλήψεις για μολότοφ

Επεισόδια σημειώθηκαν στις συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας στο πλαίσιο της εικοσιτετράωρης απεργίας που κήρυξαν η ΑΔΕΔΥ, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, το ΠΑΜΕ, Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, με αφορμή την τραγική επέτειο του δυστυχήματος των Τεμπών, αλλά και οικονομικά και θεσμικά αιτήματα των συνδικάτων.

Μαζική ήταν η συμμετοχή στο κάλεσμα διαμαρτυρίας συνδικάτων και φορέων που ξεκίνησε με ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των 57 νεκρών. Στα γραφεία της hellenic train ολοκληρώθηκαν οι πορείες, με την κυκλοφορία να έχει αποκατασταθεί.

Σύμφωνα με την αστυνομία στη πορεία τα συγκεντρωμένα άτομα ήταν πάνω από 20.000. Από το πρωί έχουν γίνει συνολικά έξι συλλήψεις κατά τη διάρκεια της πορείας. Οι τέσσερεις αφορούν τα άτομα που είχαν αρχικά προσαχθεί για μολότοφ που βρέθηκε στα σακίδια τους και οι άλλες δύο συλλήψεις αφορούν άτομα που έριξαν μολότοφ, ενώ έχουν προσαχθεί ακόμα έξι άτομα.

Σημειώθηκαν μικρής έκτασης επεισόδια στο Σύνταγμα και κοντά στην Ομόνοια,με μολότοφ και χρήση δακρυγόνων από την αστυνομία, ενώ κατά διαστήματα γίνονται μικρής έντασης κ έκτασης επεισόδια έξω από το Πολυτεχνείο.

Δηλώσεις πολιτικών

«Έχει φτάσει ο καιρός επιτέλους να τους δώσουμε τον 13ο και 14ο μισθό, όπως άλλωστε υπάρχει στον ιδιωτικό τομέα, για να υπάρχει κάποια δικαιοσύνη και κάποια ανταμοιβή του κόπου και της ειδίκευσης.

Πρέπει να έχουμε ένα δημόσιο το οποίο να δουλεύει για τον Έλληνα πολίτη, το οποίο να αποδίδει για τον Έλληνα πολίτη, όχι ένα υποστελεχωμένο δημόσιο, το οποίο έχει ύπουλες δικλείδες για να μπορεί να ιδιωτικοποιείται» τόνισε ο Στέφανος Κασσελάκης.

«Αγωνιζόμαστε για αυξήσεις σε μισθούς, μεροκάματα, συντάξεις, για συλλογικές συμβάσεις εργασίας, για εργασιακά δικαιώματα.

Πλήρη δικαιώματα, εργασία πλήρη και σταθερή αορίστου χρόνου για όλους τους εργαζόμενους του δημοσίου αλλά και του ιδιωτικού τομέα» υπογράμμισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Η σημερινή εργατική απεργία δείχνει ότι αυτό το οποίο λέμε ακρίβεια έχει μετατραπεί σε καθημερινή κλοπή του εισοδήματος των εργαζομένων και των συνταξιούχων.

Η νέα Αριστερά θα είναι στο δρόμο, στους αγώνες μαζί με τους πολίτες, να αγωνιστούμε για μια διαφορετική χώρα, για μια διαφορετική πορεία της κοινωνίας» δήλωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Πετροπόλεμος και προσαγωγές στη Θεσσαλονίκη

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν και στη Θεσσαλονίκη με τα συγκεντρωμένα άτομα να φτάνουν τους 10.000. Άτομα που συμμετείχαν στις πορείες, τη στιγμή που έφθασαν έξω από τον ΟΣΕ πέταξαν πέτρες και μολότοφ με τις αστυνομικές δυνάμεις να απαντούν με χρήση χημικών. Ακολούθησε «κυνηγητό» μέσα στην πόλη, ενώ πραγματοποιήθηκαν και προσαγωγές.

Οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις απώθησαν τα άτομα τα οποία χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η μία ομάδα κατευθύνθηκε προς την Εγνατία όπου στο ύψος της Αριστοτέλους συνεχίστηκαν τα επεισόδια με πέτρες και χρήση χημικών και η άλλη κατευθύνθηκε προς τα πανεπιστήμια. Στην Καμάρα η αστυνομία προχώρησε σε προσαγωγές.

Επεισόδια καταγράφηκαν και έξω από το κτήριο του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης, αλλά και έξω από το ΑΠΘ.

Ρεπορτάζ: Ηλίας Κούκος, Αλέξανδρος Μέμος, Παύλος Σαρόγλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος