Eμβολιασμοί και self test «σύμμαχοι» στο άνοιγμα της κοινωνίας (video)

Αποφασιστικής σημασίας θεωρούνται οι επόμενες ημέρες για την εξέλιξη της πανδημίας. Την Τετάρτη ή την Πέμπτη αναμένονται οι εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων για σταδιακό άνοιγμα σε λιανεμπόριο, σχολεία και εστίαση με δίχτυ ασφαλείας 10 εκατομμύρια self test. Οι υγειονομικές αρχές πάντως βρίσκονται σε επιφυλακή, μετά και τη νέα έκρηξη στους διασωληνωμένους ασθενείς που προκαλεί ασφυξία στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Σήμερα ανακοινώθηκαν μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων και για τον Απρίλιο. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν αποζημίωση ειδικού σκοπού 534 ευρώ, αναστολή πληρωμής δόσης ρυθμισμένων οφειλών, μείωση ενοικίου για εργαζομένους και επιχειρήσεις και διπλή αποζημίωση για ιδιοκτήτες ακινήτων.

Με όπλα τα τεστ αυτό-διάγνωσης και την πραγματοποίηση 1, 5 εκατ εμβολιασμών μέσα στον Απρίλιο, σχεδιάζονται τα επόμενα βήματα για το άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας και της κοινωνίας.

Οι λοιμωξιολόγοι θα συνεδριάσουν εκτάκτως την Τετάρτη για το σταδιακό άνοιγμα με τις ανακοινώσεις να γίνονται το πιθανότερο την Πέμπτη.Προτεραιότητα δίνεται στο λιανεμπόριο, στις διαδημοτικές μετακινήσεις αλλά και στο άνοιγμα των σχολείων . Εργαζόμενοι, εκπαιδευτικοί και μαθητές θα πρέπει να κάνουν υποχρεωτικα τα ατομικά τεστ.

“Παρακολουθούμε με αγωνία την εβδομάδα που διανύουμε για το αν μπορούμε να κάνουμε το επόμενο μας βήμα” τόνισε μιλώντας στην εκπομπή “Από τις 6” ο ΓΓ Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Πάνος Σταμπουλίδης.

Η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως μιλώντας στο MEGA ανέφερε ότι: “Προσπαθούμε την επόμενη εβδομάδα εφόσον δώσουν το πράσινο φως οι ειδικοί, να δούμε ένα ενδεχόμενο άνοιγμα κατά προτεραιότητα Λύκεια και Γυμνάσια και εν συνεχεία θα συζητήσουμε και για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, δηλαδή δημοτικά και νηπιαγωγεία”.

Η επιδημιολογική εικόνα θα παίξει καταλυτικό ρόλο στο σταδιακό άνοιγμα. Με δεδομένα τα λιγότερα τεστ μέσα στο σαββατοκύριακο ανακοινώθηκαν 1724 νέα κρούσματα. Προβληματισμό προκαλούν οι νέοι θάνατοι, 65 αλλά και ο αριθμός των διασωληνωμένων που έφτασε τους 738.

Η κατάσταση στις ΜΕΘ παραμένει ασφυκτική. Χαραμάδα αισιοδοξίας ωστόσο αφήνει και η μείωση των εισαγωγών στα νοσοκομεία για τέταρτη ημέρα.

“Υπάρχουν ασθενείς στα επείγοντα που περιμένουν να βρεθεί κρεβάτι. Ήδη υπάρχουν και ράντζα και φαντάζομαι θα αναπτύξουν και άλλα ράντζα” ανέφερε η νοσηλεύτρια Μαρία Χαρχαρίδου.

“Να σας θυμίσω ότι έχουμε υπερδιπλασιάσει τις μονάδες εντατικής θεραπείας, αντιλαμβάνεστε τι θα συνέβαινε στην χώρα αν δεν είχαμε δημιουργήσει αυτές τις κρίσιμες δομές προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα περιστατικά” τόνισε ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Η οριακή επιδημιολογική κατάσταση στην Αχαία ανησυχεί τις αρχές με τον Νίκο Χαρδαλιά να απευθύνει έκκληση από την Πάτρα για αυστηρή τήρηση των μέτρων.

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τους 65-69

Στις 2 Απριλίου ανοίγει η πλατφόρμα των εμβολιασμών για τις ηλικίες από 65 έως 69. Oπως ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, δημιουργείται ένας νέος μηχανισμός αναπλήρωσης για τις αδιάθετες δόσεις με λίστα αναμονής, που σύντομα θα γίνει καθολική η εφαρμογή του και εξήγησε πως θα λειτουργεί. Σε περίπτωση αδιάθετων δόσεων εντός της εβδομάδος εντάσσονται και οι εκπαιδευτικοί στην λίστα αναπλήρωσης των εμβολίων είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, ενώ παραμένει σε ισχύ ο μηχανισμός αναπλήρωσης από σώματα ασφαλείας και ένοπλες δυνάμεις. Αναφέρθηκε και στη δυνατότητα εμβολιασμού σε νοσοκομείο για τους πολίτες που πάσχουν από αλλεργίες.

Καθησυχαστική όσον αφορά στις αλλεργίες εμφανίστηκε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου τόνισε ότι “οι κοινές αλλεργίες, ειδικά τώρα με την άνοιξη, είτε σε φάρμακα, είτε στο καουτσούκ και το λάτεξ, δεν αποτελούν αντένδειξη για τον εμβολιασμό”.

Σήμερα έγιναν ήδη 26.000 εμβολιασμοί και συνολικά έχουν γίνει 1.630.000.

“Κλειδί” για τη σταδιακή άρση των απαγορεύσεων τα self test

Πέντε από τις 30 εταιρίες που κατέθεσαν προσφορές για την προμήθεια των 10 εκατομμυρίων self test αναδείχθηκαν προσωρινοί ανάδοχοι γιατί πληρούσαν τις προϋποθέσεις και κλήθηκαν να υποβάλουν τα δικαιολογητικά κατακύρωσης για το διαγωνισμό. Μένει να εγκριθούν από το ελεγκτικό συνέδριο κάτι που αναμένεται να γίνει αύριο.

Η παράδοση των τεστ θα πρέπει να γίνει από τις εταιρείες το συντομότερο δυνατόν καθώς στόχος είναι στις 5 Απριλίου να ανοίξουν σε πρώτη φάση λιανεμπόριο και σχολεία. Εάν δεν είναι διαθέσιμα τότε αυτό ίσως καθυστερήσει το άνοιγμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. και ίσως μετατεθεί για μια εβδομάδα αργότερα δηλαδή για τις 12 Απριλίου.

Το ενδιαφέρον στρέφεται στη συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων την Τετάρτη που θα κάνουν αποτίμηση της επιδημιολογικής κατάστασης των τελευταίων ημερών ώστε να προχωρήσουν στις εισηγήσεις τους για το σταδιακό άνοιγμα.

Περίπου 700.000 τεστ χρειάζονται εβδομαδιαίως για μαθητές και εκπαιδευτικούς γυμνασίων – λυκείων. Το τεστ θα προμηθεύονται για τους μαθητές οι γονείς δωρεάν από το φαρμακείο με τον αριθμό μητρώου κοινωνικής ασφάλισης του κάθε παιδιού. Δικαιούται κάθε παιδί όπως και κάθε ενήλικας τέσσερα τεστ τον μήνα.

Νέα μέτρα στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Επεκτείνεται το δίχτυ προστασίας νοικοκυριών και επιχειρήσεων που πλήττονται από το παρατεταμένο lockdown. Τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας ανακοίνωσαν για τον Απρίλιο, πρόσθετο πακέτο μέτρων ύψους 1 δισ. ευρώ, το οποίο προστίθεται στα 11,6 δισ. ευρώ που έχουν ήδη ανακοινωθεί. Παράλληλα, υπάρχει ένα επιπλέον περιθώριο σχεδόν 1,5 δισ. ευρώ για νέα μέτρα τους επόμενους μήνες.

“Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την οικονομία και την κοινωνία, όσο η εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης το επιβάλλει” τόνισε ο υπ. Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Για τον μήνα Απρίλιο οι κλειστές επιχειρήσεις δεν θα καταβάλλουν ενοίκιο, ενώ όσοι εργαζόμενοι βρίσκονται σε αναστολή εργασίας δικαιούνται μείωση 40%. Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων θα λάβουν, πριν το Πάσχα, διπλή αποζημίωση για τα κουρεμένα ενοίκια Φεβρουαρίου – Μαρτίου. Όσοι ανήκουν στους πληττόμενους κλάδους της οικονομίας και έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση φορολογικών οφειλών, έχουν τη δυνατότητα να μην πληρώσουν τη δόση του Απριλίου.

“Αναγκαία τα μέτρα, αλλά στην επανεκκίνηση θα χρειαστούμε ρευστότητα, επιδότηση εισφορών και πιο γενναία ρύθμιση οφειλών” δηλώνει ο πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς.

Επίσης, παρατείνεται κατά 30 ημέρες η προθεσμία πληρωμής των επιταγών Απριλίου που έχουν εκδοθεί από πληττόμενες επιχειρήσεις. Αντίστοιχα, παρατείνονται, βάση κριτηρίων, οι προθεσμίες καταβολής Φ.Π.Α. για τους κομιστές επιταγών.

Στα 695 εκατ. ευρώ κοστολογούνται τα μέτρα του υπουργείου Εργασίας. Μεταξύ αυτών είναι η καταβολή Δώρου Πάσχα με βάση την ειδική αποζημίωση που έλαβαν όσοι τέθηκαν σε αναστολή εργασίας. Επίσης, παρατείνονται κατά δύο μήνες τα επιδόματα ανεργίας που λήγουν έως τις 31 Μαρτίου.

“Η ελληνική Πολιτεία στέκεται στο ύψος των περιστάσεων. Ανταποκρίνεται στις ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας που δημιούργησε η πανδημία” τόνισε ο υπ. Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης.

Προβλέπεται ακόμα η επέκταση του μέτρου τής αναστολής εργασίας, η επιδότηση έως και τον Ιούνιο των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων σε ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας, η καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού σε καλλιτέχνες, ξεναγούς και τουριστικούς συνοδούς και η επέκταση του μέτρου ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ έως και τον Ιούνιο 2021.

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Μάριος Κωνσταντινίδης, Σοφία Πατραμάνης, Ελίνα Κολύβα, Άκης Αθανασόποπουλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος