Πότε ανοίγουν τα ραντεβού για 65-69 ετών – Nέος μηχανισμός αναπλήρωσης εμβολίων

Την επόμενη Παρασκευή, ανοίγει η πλατφόρμα για ραντεβού εμβολιασμών για την επόμενη ηλικιακή ομάδα 65 με 69 ετών, ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, στην τακτική ενημέρωση για το Εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης, που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας. Επίσης ενημέρωσε ότι δημιουργείται ένας νέος μηχανισμός αναπλήρωσης για τις αδιάθετες δόσεις με λίστα αναμονής, που σύντομα θα γίνει καθολική η εφαρμογή του και εξήγησε πως θα λειτουργεί. Σε περίπτωση αδιάθετων δόσεων εντός της εβδομάδος εντάσσονται και οι εκπαιδευτικοί στην λίστα αναπλήρωσης των εμβολίων είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, ενώ παραμένει σε ισχύ ο μηχανισμός αναπλήρωσης από σώματα ασφαλείας και ένοπλες δυνάμεις. Αναφέρθηκε και στη δυνατότητα εμβολιασμού σε νοσοκομείο για τους πολίτες που πάσχουν από αλλεργίες.

Πώς θα μπαίνουν οι πολίτες στη λίστα αναμονής

Όπως εξήγησε ο κ. Θεμιστοκλέους, κατά τη διάρκεια που ο πολίτης κλείνει το ραντεβού του στην πλατφόρμα, θα μπορεί να επιλέξει ο ίδιος εάν θέλει να μπει στη λίστα αναμονής. Για όσους πολίτες έχουν κλείσει το ραντεβού τους σε ΚΕΠ, φαρμακεία είτε με την άυλη συνταγογράφηση, θα μπορούν μπαίνοντας στην πλατφόρμα και με τη χρήση του ΑΜΚΑ τους να επιλέξουν την επιλογή, έτσι ώστε να μπουν στη λίστα αναμονής.

Όταν υπάρχουν αδιάθετες δόσεις, το σύστημα αυτόματα θα επιλέγει από τα επόμενα ραντεβού, συνήθως μετά από 15 ημέρες, έτσι ώστε να μπορούν να εμβολιαστούν νωρίτερα εάν το επιθυμούν. Οι πολίτες θα λαμβάνουν sms στο κινητό τους που θα τους λέει για το νέο ραντεβού τους και θα μπορούν να το επιβεβαιώσουν ή όχι.

Στην περίπτωση που παρά την ενεργοποίηση της λίστας αναμονής εξακολουθούν να υπάρχουν αδιάθετες δόσεις, τότε “παραμένει σε ισχύ ο μηχανισμός αναπλήρωσης που έχουμε από τα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις και ενεργοποιούμε επιπλέον σε αυτή τη διαδικασία και τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι θα ενταχθούν στην λίστα αναπλήρωσης εντός της εβδομάδος”.

Επίσης, ενημέρωσε πως σήμερα έγιναν ήδη 26.000 εμβολιασμοί και συνολικά έχουν γίνει 1.630.000. Πιο συγκεκριμένα, 1.065.000 συμπολίτες μας έχουν κάνει τουλάχιστον την πρώτη δόση (ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 10,14%), ενώ 565.000 συμπολίτες μας έχουν κάνει και τις δύο δόσεις.

Εκπληκτική επισήμανε ότι ήταν η συμμετοχή στους εμβολιασμούς της ηλικιακής ομάδας 70-74 ετών καθώς ενώ η πλατφόρμα άνοιξε στις 26/3 ήδη έχουν κλείσει ραντεβού 230.000 πολίτες.

Μ. Θεοδωρίδου: Σπάνιες οι περιπτώσεις θρομβώσεων, περίπου 28 σε 17 εκατ. δόσεις

H ασφάλεια των εμβολίων είναι πρωταρχικός στόχος στην εφαρμογή και κυρίως τους μαζικούς εμβολιασμούς ανέφερε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών κ. Μαρία Θεοδωρίδου στο πλαίσιο της σημερινής ενημέρωσης στην οποία έκανε εκτεταμένη αναφορά στο εμβόλιο της AstraZeneca και τα νέα στοιχεία που έχουν προκύψει για αυτό.

Οπως είπε τα επιστημονικά κέντρα σε όλη την Ευρώπη ασχολούνται με τη διερεύνηση μιας κλινικής οντότητας η οποία έχει τον σπάνιο συνδυασμό να εκδηλώνεται με θρομβώσεις και θρομβοπενία δηλαδή κι ελαττωμένα αιμοπετάλια και μάλιστα να συσχετίζεται ενδεχόμενα με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Στο συγκεκριμένο εμβόλιο έχουμε στηρίξει πολλές ελπίδες για την αντιμετώπιση της πανδημίας σημείωσε η κ. Θεοδωρίδου με αποτέλεσμα αυτού του τύπου οι αναφορές να κλονίζουν την εμπιστοσύνη. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός έχει τοποθετηθεί υπέρ της συνέχισης του εμβολιασμού παραδεχόμενος ότι τα οφέλη από το εμβόλιο υπερτερούν σαφώς από την πιθανή ύπαρξη μιας σπάνιας, ανεπιθύμητης ενέργειας. Παράλληλα όμως συνεχίζει μια ενδελεχή έρευνα προσπαθώντας να διευκρινίσει εάν υπάρχει η αιτιώδης συσχέτιση μεταξύ του εμβολίου και αυτής της σπάνιας κατάστασης η οποία αριθμητικά έχει εμφανιστεί σε 28 περιπτώσεις σε σύνολο 17 εκατ. δόσεων.

Στο διάστημα όμως αυτό το βραχύ, μέσα στον Μάρτιο έχουν γίνει αξιόλογα βήματα προόδου για τη διευκρίνιση της αιτιοπαθογένειας αυτής της παθολογικής κατάστασης, της έγκαιρης διάγνωσής της ακόμα και της θεραπευτικής της αντιμετώπισης είπε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Όπως τόνισε η κ. Θεοδωρίδου ο Εθνικός Οργανισμός Υγείας και οι εκπρόσωποι της εταιρείας έχουν προσθέσει στο φύλλο οδηγιών μια ιδιαίτερη επισήμανση για το συμβάν και παράλληλα αναγράφονται λεπτομερείς οδηγίες προς τους επαγγελματίες υγείας για τα σημεία και τα συμπτώματα τα οποία πρέπει να τους ευαισθητοποιήσουν για την περίπτωση μιας κατάστασης που θυμίζει ένα τέτοιο συμβάν.

“Αυτό το σύνδρομο εκδηλώνεται μετά από περίπου 7 με 14 μέρες σε σχέση με τον εμβολιασμό. Τα συμπτώματα τα οποία μπορούν να είναι ύποπτα και να χρειάζονται προσοχή είναι ασυνήθη σε σχέση με ανεπιθύμητες ενέργειες των εμβολίων ,δηλαδή έντονο θωρακικό ή κοιλιακό άλγος, κεφαλαλγία. Επομένως πλέον αυτά τα έχουν κατά νου οι γιατροί, εάν υπάρξει κάποιος εμβολιαζόμενος που αναφέρει ανάλογη συμπτωματολογία”.

Η Μαρία Θεοδωρίδου συνέχισε λέγοντας ότι “στον επιστημονικό τομέα έχουν γίνει σημαντικά βήματα διερεύνησης του παθογενετικού μηχανισμού δεδομένου και ότι και από τη Γερμανία και τη Νορβηγία διατυπώνεται η θεωρία ενός μηχανισμού με βάση την αυτοανοσία, δηλαδή ότι αντισώματα επιτίθενται κατά κάποιον τρόπο σε αντιγονικές θέσεις των αιμοπεταλίων με αποτέλεσμα αυτά να δραστηριοποιούνται και αυτή η ενεργοποίηση να έχει ως απότοκο τη δημιουργία των θρόμβων και της θρομβοπενίας. Επομένως υπάρχει ένας βασικός μηχανισμός στον οποίο μπορεί κανείς να σκεφτεί πώς μπορεί και να τον διαγνώσει και αναστείλει δεδομένου ότι ακόμα και η εμφάνιση θρομβοπενικών στοιχείων στο δέρμα μπορεί να είναι μια εκδήλωση που να βάλει την υποψία για περισσότερη διερεύνηση”.

Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι ιστορικό θρομβώσεων δεν αποτελεί αντένδειξη εμβολιασμού. Η μόνη περίπτωση που αντενδείκνυται ο εμβολιασμός, είναι η εκδήλωση σοβαρής αναφυλαξίας ανέφερε εξηγώντας ότι οι κοινές αλλεργίες δεν αντενδείκνυνται για τον εμβολιασμό. Υπάρχει μία υπερεκτίμηση των αλλεργιών, είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης, εξέφρασε την ελπίδα, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να μπορέσουν να δώσουν τις σωστές απαντήσεις για να επανέλθει η εμπιστοσύνη στο εμβόλιο, το οποίο είναι ισχυρό όπλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος