Δριμύ «κατηγορώ» Μενέντεζ στην Άγκυρα – Αναφέρθηκε και στην Κύπρο και στην καταδίκη Ιμάμογλου

Μετά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που καλεί την Άγκυρα να απομακρυνθεί από το δρόμο των προκλήσεων, ήταν η σειρά του επικεφαλής της επιτροπής εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, να καταδικάσει τις πρόσφατες απειλές που διατύπωσε ο Τούρκος πρόεδρος εναντίον της Αθήνας.

Ο Μενέντεζ ξεκαθάρισε για ακόμη μια φορά ότι δεν θα συναινέσει στο αίτημα της Άγκυρας για απόκτηση νέων μαχητικών F-16.

«Απαιτώ από τον Ερντογάν να σταματήσει όλες τις υπερπτήσεις στην Ελλάδα και να αποσύρει και τον τελευταίο Τούρκο στρατιώτη από την Κύπρο. Και νομίζω ότι, δεδομένης της πρόσφατης συμπεριφοράς του, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρέπει να δώσουν μαχητικά αεροσκάφη F-16 στα χέρια του Προέδρου Ερντογάν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, ως Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, δεν θα εγκρίνω καμία πώληση F-16 για την Τουρκία έως ότου σταματήσει την επιθετική εκστρατεία της σε ολόκληρη την περιοχή», δήλωσε ο αμερικανός Γερουσιαστής.

Σαφές μήνυμα στην Άγκυρα έστειλε εκ νέου από την Πρίστινα, όπου βρέθηκε για επαφές με την ομόλογό του, ο Νίκος Δένδιας.

«Ένα μέλλον που κάποιες χώρες οραματίζονται αναθεωρητικές πολιτικές και νεοϊμπεριαλιστικές ιδεολογίες δεν είναι ανεκτό από μας. Αυτή είναι μια ατζέντα του 19ου αιώνα, όχι του 21ου», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Την ίδια ώρα, η Ουάσινγκτον καλωσορίζει την πρόσφατη συνάντηση στις Βρυξέλλες της διπλωματικής συμβούλου του πρωθυπουργού, Άννας Μαρίας Μπούρα με τον εκπρόσωπο του Προέδρου Ερντογάν Ιμπραήν Καλίν.

«Ενθαρρύνουμε τέτοιες συνομιλίες σε όλα τα επίπεδα», σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις.

Η πορεία των εξοπλιστικών προγραμμάτων βρέθηκε στο επίκεντρο της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό. Αν και οι κρίσεις δεν τέθηκαν στη συνεδρίαση, πληροφορίες αναφέρουν ότι θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η ανανέωση της θητείας του σημερινού αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνου Φλώρου.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης συζητήθηκαν ζητήματα ενίσχυσης του εξοπλισμού των Ενόπλων Δυνάμεων και διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών στον Έβρο και το Αιγαίο.

Το 10ο μαχητικό Rafale καταφθάνει αύριο Τετάρτη στην αεροπορική βάση της Τανάγρας.

«Θα έρθει να προστεθεί στα υπόλοιπα εννέα που αυτή τη στιγμή επιχειρούν από την Τανάγρα δίνοντας το ηχηρό μήνυμα ότι η Πολεμική Αεροπορία ενισχύεται, είναι δυνατή, είναι πάντα παρούσα», δήλωσε ο αντιπτέραρχος, Αρχηγός ΓΕΑ Θεμιστοκλής Μπουρολιάς.

Η Άγκυρα συνεχίζει να προκαλεί, με το τουρκικό υπουργείο άμυνας να ισχυρίζεται πως ελληνικά μαχητικά «παρενόχλησαν άσκηση του ΝΑΤΟ» στο Αιγαίο, αναφερόμενο στην άσκηση NEXUS ACE.

Το Πεντάγωνο απαντά ότι δεν πρόκειται για νατοϊκή, αλλά για εθνική άσκηση της Τουρκίας και ότι τουρκικά F-16 πέταξαν γύρω από τη Λέσβο πριν την άσκηση και αναχαιτίστηκαν.

Σε αυτό το πλαίσιο, σε μονάδες και φυλάκια των Ενόπλων Δυνάμεων ακριτικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, επισκέπτεται ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Ρεπορτάζ: Κάτια Αντωνιάδη

Οι απειλές Ερντογάν και η καταδίκη Ιμάμογλου εξόργισαν τον Μενέντεζ

Ο Γερουσιαστής Μενέντεζ ήθελε εδώ και καιρό να κάνει αυτή την ομιλία κυρίως για να ενημερώσει επισήμως το Κογκρέσο αλλά και τον Λευκό Οίκο ότι δεν προτίθεται να κάνει πίσω στο θέμα των F-16.

Τώρα που οι τεχνικές συνομιλίες ολοκληρώθηκαν και το σχετικό αίτημα της Τουρκίας αναμένεται (βάσει της διαδικασίας) να φτάσει από το Στέητ Ντηπάρτμεντ στο γραφείο του κ. Μενέντεζ, ο ίδιος αποφάσισε να επαναλάβει από το πλέον προβεβλημένα βήμα την σταθερή θέση του. Πιο καθαρά δεν γινόταν να το πει. Δεν σκοπεύει να εγκρίνει μια τέτοια πώληση.

Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι οι πρόσφατες απειλές του Ερντογάν πως θα πλήξει με πυραύλους την Αθήνα, αλλά και η καταδίκη του κ. Ιμάμογλου, εξόργισαν τον κ. Μενέντεζ και έπαιξαν επίσης ρόλο στην απόφαση του να μιλήσει από το βήμα της Γερουσίας αποκλειστικά για την Τουρκία και την επιθετικότητα του Ερντογαν στην Ελλάδα, την ευρύτερη περιοχή αλλά και το εσωτερικό της χώρας του.

ανταπόκριση από Ουάσιγκτον: Λένα Αργύρη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος