Στο «κόκκινο» τα νοσοκομεία – Σε εξέλιξη η επιστράτευση ιδιωτών γιατρών

Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας επιστράτευσης ολοκληρώθηκε με την αποστολή των φύλλων πορείας σε 206 γιατρούς, Παθολόγους, Πνευμονολόγους και Γενικούς Ιατρούς στην Αττική. Η επιστράτευσή τους κρίθηκε επιβεβλημένη, καθώς η ανταπόκριση στο κάλεσμα του υπουργού Υγείας να συνδράμουν τις δημόσιες δομές ήταν περιορισμένη. Όπως δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, όσοι γιατροί δεν συμμορφωθούν θα έρθουν αντιμέτωποι με τις κυρώσεις που προβλέπουν το Σύνταγμα και οι νόμοι.

Δραματικά στοιχεία καταγράφονται για τις εισαγωγές ασθενών που είναι πολύ περισσότερες από αυτές που μπορούν να αντέξουν τα νοσοκομεία, την ώρα που οι ΜΕΘ ασφυκτιούν με 681 διασωληνωμένους.

Η εικόνα από την γενική εφημερία του «Ευαγγελισμού» με τα ασθενοφόρα να σχηματίζουν ουρά είναι ενδεικτική.

Για εφημερία «πολέμου» έκανε λόγο ο ειδικευόμενος καρδιολόγος στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» Γιώργος Φερεντίνος. Σημείωσε ότι «σχεδόν σε κάθε εφημερία μπαίνουμε στη διαδικασία να διακομίσουμε περίπου 20 με 25 ασθενείς σε άλλα νοσοκομεία καθώς δεν έχουμε κρεβάτια».

Η επίταξη των ιδιωτών γιατρών είναι σε εξέλιξη καθώς ήταν ελάχιστη η ανταπόκριση στο κάλεσμα για συνδρομή στο ΕΣΥ. Τα φύλλα πορείας για 206 Παθολόγους, Πνευμονολόγους και Γενικούς Ιατρούς στην Αττική παραδόθηκαν στη ΓΑΔΑ το πρωί της Δευτέρας και από εκεί διαβιβάστηκαν στις κατά τόπους αστυνομικές διευθύνσεις και τμήματα και άρχισε η παράδοση.

«Είναι γιατροί συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ. Όσοι είναι κάτω των 60 χρόνων θα επιταχτούν και θα πάρουν το φύλλο πορείας και μέσα σε 24 ώρες θα αναλάβουν υπηρεσία» ανέφερε ο γενικός γραμματέας Υπηρεσίας Υγείας, Γιάννης Κοτσιόπουλος.

Οι γιατροί θα ενταχθούν για ένα μήνα στο ΕΣΥ. Θα δικαιούνται αμοιβής ανάλογης των καθηκόντων τους, θα καλύπτονται νομικά από τις ισχύουσες διατάξεις για τους ιατρούς του ΕΣΥ και θα μπορούν να διατηρούν τα ιδιωτικά τους ιατρεία, πέραν του ωραρίου τους στα νοσοκομεία. Σε όσους δεν ανταποκριθούν θα επιβληθούν τα προβλεπόμενα από το Σύνταγμα και το νόμο, προειδοποίησε η κυβέρνηση.

«Η επίταξη θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί αν υπήρχε έγκαιρα η άρση των αντικειμενικών προβλημάτων. Εδώ που είμαστε όλοι πρέπει να πράξουμε αυτονοήτως και χωρίς δεύτερη σκέψη το καθήκον μας» δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Δραματική κατάσταση στα νοσοκομεία – «Μαύρο» ρεκόρ διασωληνωμένων

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε τη Δευτέρα 1.707 νέα κρούσματα κορονοϊού, 69 θανάτους, ενώ ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ανήλθε σε 681.

Μέσα σε 48 ώρες έγιναν 1.000 εισαγωγές σε όλη τη χώρα. Στα εφημερεύοντα νοσοκομεία της Αττικής στην εφημερία της Κυριακής έγιναν 280 διακομιδές επιβεβαιωμένων και ύποπτων περιστατικών και 240 εισαγωγές.

«Θα υπάρχει μία συνέχιση της αύξησης για διασωλήνωση στις ΜΕΘ, εμείς υπολογίζουμε ότι θα φτάσουν και μέχρι τις 780 μέχρι το τέλος του μήνα» είπε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Για «εικόνα κατάστασης πολέμου» στα δημόσια Νοσοκομεία της Αττικής έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας από τον Ερυθρό Σταυρό.

«Τα νοσοκομεία μας βρίσκονται δυστυχώς πάνω από τον κόκκινο συναγερμό (…) Tι άλλο πρέπει να γίνει προκειμένου η κυβέρνηση να συνειδητοποιήσει την ανάγκη να ενισχύσει το ΕΣΥ με μόνιμες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών και να επιτάξει τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια. Ανακοίνωσε στο και πέντε την επίταξη ιδιωτικών γιατρών η κυβέρνηση και πάλι όμως χωρίς σχέδιο» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

«Φοβάμαι ότι ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε τι που κάνει η κυβέρνηση και σε κάθε πρωτοβουλία έχει απέναντι ένα όχι (…) Έχουμε ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας. Σε αυτό έχουν ενταχθεί τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, τα στρατιωτικά νοσοκομεία, ιδιωτικές κλινικές και πολυδύναμες ΜΕΘ» σημείωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

«Κάλλιο αργά παρά ποτέ! Όμως δεν αρκεί. Επιβάλλεται να προχωρήσει και στην επίταξη των ιδιωτικών κλινικών και ιδιαίτερα των μεγάλων που έχουν πλήρεις δομές» υπογράμμισε το Κίνημα Αλλαγής.

«Η κυβέρνηση εμφανίζει ως “λύση” την επιστράτευση 200 αυτοαπασχολούμενων γιατρών. Εξαπατά τους ασθενείς και τους υγειονομικούς ότι έτσι θα αντιμετωπιστούν οι χιλιάδες ελλείψεις σε γιατρούς και νοσηλευτές» σχολίασε το ΚΚΕ.

«Οι υγειονομικοί λειτουργοί θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Οι κυβερνητικές ευθύνες όμως για την καταστροφική διαχείριση, θα αποδοθούν στο ακέραιο» τόνισε η Ελληνική Λύση.

«Η απόφαση του κ. Κικίλια να επιστρατεύσει ορισμένους μόνο ιδιώτες γιατρούς, ήρθε πολύ αργά και είναι πολύ λίγη», είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25, Μιχάλης Κριθαρίδης.

Πώς οδηγηθήκαμε στην επίταξη

Tο Εθνικό Σύστημα υγείας βρίσκεται σε πόλεμο και στέκεται όρθιο αλλά ταυτόχρονα είναι ξεκάθαρο ότι με την πίεση που δέχεται οι ενισχύσεις είναι απαραίτητες για να αντιμετωπιστούν οι 500 εισαγωγές περιστατικών Covid σε ημερήσια βάση. Οι 200 εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό καθημερινά στα νοσοκομεία της Αττικής σημαίνουν ότι μέσα σε μια εφημερία γεμίζει ένα περιφερειακό νοσοκομείο.

Επί σχεδόν ένα μήνα το υπουργείο Υγείας απηύθυνε αλλεπάλληλες εκκλήσεις προς τους ιδιώτες γιατρούς, έχει συζητήσει με τα θεσμικά τους όργανα και έχει δώσει κίνητρα. Ωστόσο, η ανταπόκριση ήταν απογοητευτικά μικρή, μόλις 69 συμμετοχές, όταν οι ανάγκες που υπάρχουν είναι πολλαπλάσιες.

Και δεν υπάρχει άλλη δεξαμενή για να αντληθεί το δυναμικό. Προς το παρόν στις καταστάσεις της 4ης υγειονομικής περιφέρειας υπάρχει μόνο ένας παθολόγος. Την ίδια ώρα στην Αθήνα υπάρχουν συνολικά 2.140 ιδιώτες, παθολόγοι, πνευμονολόγοι και γενικοί γιατροί και ακόμη 370, συναφών ειδικοτήτων στον Πειραιά.

Έτσι τη Δευτέρα ενεργοποιήθηκε το ύστατο μέτρο της επιστράτευσης. Η διάταξη της επιστράτευσης περιλαμβάνεται στο σχέδιο έκτακτης ανάγκης από την πρώτη στιγμή της κατάρτισής του. Δεν μπορεί παραληφθεί η παράμετρος ότι οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, από τους ιδιώτες γιατρούς είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΠΥ.

Ρεπορτάζ: Σοφία Πατραμάνη, Μαρία Σταθοπούλου, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Αλέξανδρος Καλαφάτης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος