Εφημερίες “μάχης” στα νοσοκομεία Αττικής – Επιστράτευση 206 γιατρών

Στις συμπληγάδες του κορονοϊού συνεχίζουν να βρίσκονται τα νοσοκομεία της Αττικής, τα οποία μοιάζουν με “εμπόλεμη ζώνη”. Επιστράτευση ιδιωτών γιατρών για ένα μήνα, με στόχο να συνδράμουν τις δημόσιες δομές, αποφάσισε η κυβέρνηση. Αφορά 206 γιατρούς συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ, κάτω των 60 ετών Παθολόγους, Πνευμονολόγους και Γενικούς Ιατρούς. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, η κίνηση αυτή κρίθηκε απαραίτητη, καθώς στο κάλεσμα του ανταποκρίθηκε πολύ μικρός αριθμός ιδιωτών γιατρών.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, θα μπορούν να διατηρούν τα ιατρεία τους, πέραν ωστόσο, του ωραρίου τους στα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Μάλιστα εξήγησε ότι προέβη στην κινηση αυτή, καθώς στο κάλεσμα του ανταποκρίθηκε πολύ μικρός αριθμός ιδιωτων γιατρων.

«Το Υπουργείο Υγείας απηύθυνε επί εβδομάδες πρόσκληση – έκκληση προς τους ιδιώτες ιατρούς, για την ενίσχυση των Νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. στο τρίτο σφοδρό κύμα της πανδημίας COVID-19. Δυστυχώς, πολύ μικρός αριθμός ιδιωτών ιατρών προσήλθε. Τους ευχαριστούμε.
Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις έκτακτες συνθήκες και την επιτακτική ανάγκη περίθαλψης των συνανθρώπων μας, το Υπουργείο Υγείας προβαίνει σε επίταξη προσωπικών υπηρεσιών ιατρών των ειδικοτήτων Παθολόγων, Πνευμονολόγων και Γενικών Ιατρών στην Αττική».

Η επίταξη είναι αναγκαία για την προστασία της δημόσιας υγείας, δήλωσε στην ΕΡΤ ο Γιάννης Κωτσιόπουλος, γγ υπηρεσιών Υγείας Υπουργείου Υγείας, διευκρινίζοντας ότι ζητούν συνολικά 260 γιατρούς και θα απασχοληθούν για ένα μήνα. Στόχος μας είναι η συνεργασία μας με τον ιδιωτικό τομέα.

Η δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία, αποτυπώνεται σε μια φωτογραφία από την είσοδο του “Ευαγγελισμού” όπου έχει σχηματιστεί ουρά από ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ που περιμένουν για να μεταφέρουν ασθενείς στο νοσοκομείο, καθώς το νοσοκομείο είχε εφημερία την Κυριακή 21/03/2021.

Η εφημερία στον “Ευαγγελισμό” θύμιζε “πόλεμο” με τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ να περιμένουν στην ουρά για να μεταφέρουν ασθενείς στο νοσοκομείο, όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο Γιώργος Φερεντίνος ειδικευόμενος γιατρός καρδιολόγος και μέλος του ΔΣ, προσθέτοντας ότι μέχρι τις 6 το πρωί είχαν γίνει 180 εισαγωγές εκ των οποίων το 1/3 ήταν ασθενείς με covid-19. Η πληρότητα στις ΜΕΘ είναι 100% όπως και στις μονάδες covid. Επιπλέον ανέφερε ότι κάθε μέρα το τελευταίο διάστημα δέχονται περίπου 70 περιστατικά covid και χρειάζεται 20 με 25 να διακομιστούν σε άλλα νοσοκομεία.

Σε όλη την Αττική μέσα σε 24 ώρες έγιναν 201 νέες εισαγωγές, ενώ νέο αρνητικό ρεκόρ κατέγραψε ο αριθμός των διασωληνωμένων. Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 674 διασωληνωμένους, 41 νεκρούς και 1.514 νέα κρούσματα.

Βρισκόμαστε σε πόλεμο και στον πόλεμο συμμετέχουν όλοι, δήλωσε στην ΕΡΤ η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη και τόνισε ότι η φωτογραφία από τον “Ευαγγελισμό” είναι μια κατάσταση που βιώνουν τις τελευταίες 2-3 εβδομάδες. Οι γιατροί και οι νοσηλευτές εργάζονται κάποιες μέρες και 24 ώρες χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να πιουν ούτε ένα ποτήρι νερό.

Ο καθηγητής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης παρατήρησε ότι η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί ως το τέλος του μήνα και πρόσθεσε ότι ο αριθμός των διασωληνωμένων θα φτάσει ως τους 780, γεγονός που θα πρέπει να εξεταστεί από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων. Επεσήμανε ότι το άνοιγμα που γίνεται από σήμερα είναι μια δικλείδα αποσυμπίεσης.

Πρέπει όλοι χωρίς δεύτερη σκέψη να πράξουμε το καθήκον μας. Και οι γιατροί πρώτοι. Εφόσον η ανάγκη είναι τέτοια που ο χρόνος δεν επιτρέπει να καλυφθεί με άλλο τρόπο, τόνισε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος