Διερευνητικές επαφές: Το Διεθνές Δίκαιο «όπλο» έναντι των τουρκικών προκλήσεων

Λίγες ώρες πριν από τις διερευνητικές επαφές Ελλάδας-Τουρκίας, η Άγκυρα εμμένει στους προκλητικούς τόνους, αυτή τη φορά διά στόματος Ερντογάν. Η Αθήνα απαντά στην εμπρηστική ρητορική με την ελληνογαλλική συμφωνία, προτάσσοντας την πάγια θέση της για δέσμευση στις αρχές του διεθνούς δικαίου, στον σεβασμό του κράτους δικαίου και των δημοκρατικών θεσμών.
Στις ταραχώδεις συνθήκες που συστηματικά δημιουργεί η Άγκυρα στην Ανατολική Μεσόγειο, λίγες μόλις ώρες πριν από την έναρξη του νέου γύρου των διερευνητικών επαφών, η Αθήνα απαντά με «όπλα» τη διπλωματία και την προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο.

«Ισχυρίζεται η Τουρκία ότι σέβεται το Διεθνές Δίκαιο. Παραβιάζει όμως σχεδόν όλα τα άρθρα του ΟΗΕ για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας. Ισχυρίζεται ότι σέβεται το Δίκαιο της Θάλασσας, δεν έχει όμως προσχωρήσει στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας που έχουν επικυρώσει 160 κράτη. Αμφισβητεί καθημερινά την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Η Τουρκία τραβάει επικίνδυνα το σχοινί, όχι μόνο παρενοχλώντας το ερευνητικό Nautical Geo εντός της κυπριακής ΑΟΖ, αλλά και με τον Ερντογάν να αμφισβητεί τη νόμιμη οριοθέτηση των ζωνών της Ανατολικής Μεσογείου.

«Δεν θα προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας στην Ανατολική Μεσόγειο τώρα; Θα δεχτούμε χάρτες που δημιουργούνται από γραφεία;» ανέφερε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν.

«Όλοι περιμέναμε και αντιλαμβανόμαστε γιατί η Τουρκία δείχνει για μία ακόμα φορά μία νευρικότητα με αυτόν τον τρόπο μετά τη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας και Γαλλίας» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Ανυπόστατες αναφορές περί τουρκικής υφαλοκρηπίδας στα ανοικτά Κρήτης και Κύπρου, στο πλαίσιο του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, από τον Χουλουσί Ακάρ.

«Η Ελλάδα προσπάθησε με επιμονή να παραβιάσει τις περιοχές ανατολικά της Κρήτης και νοτιοδυτικά της Κύπρου και στο πλαίσιο αυτό ελήφθησαν τα απαραίτητα μέτρα από τις μονάδες μας» υποστήριξε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας.

Σε πλήρη εξέλιξη και με πολλαπλά νοήματα η άσκηση «Ευνομία» στην ευρύτερη περιοχή Ρόδου- Καστελλόριζου- Καρπάθου, με τη συμμετοχή Ελλάδας- Κύπρου- Γαλλίας- Ιταλίας.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε «αυτό που θεωρούμε ως ασπίδα μας είναι οι συμφωνίες αμυντικής συνεργασίας. Αυτό που θέλουμε είναι να είμαστε μια δύναμη σταθερότητας και ειρήνης».

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν Νίκος Χριστοδουλίδης και Ζοζέπ Μπορέλ, με τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών να ενημερώνει τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας για τις τουρκικές προκλήσεις, την ώρα που ο Ερσίν Τατάρ μιλά για περαιτέρω άνοιγμα των Βαρωσίων. «Αυτή η όμορφη παραλία και τα πάρκα εκεί θα ζωντανέψουν. Στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, θα ανοίξουν σταδιακά για εγκατάσταση» ανέφερε.

Τη διάθεση της Ελλάδας να συμμετέχει στην ανοικοδόμηση της Λιβύης σηματοδοτούν τα από κοινού εγκαίνια της έκθεσης Libya Build από τον Κώστα Φραγκογιάννη και τον πρωθυπουργό Ντιμπέιμπα.

Στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων η αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας

Μήνυμα στα κόμματα της αντιπολίτευσης να υπερψηφίσουν τη συμφωνία Ελλάδας Γαλλίας έστειλε ο Υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

«Η αγορά των οπλικών συστημάτων είναι το ελάχιστο αντίτιμο της ανεξαρτησίας και της ελευθερίας της χώρας. Θα ήθελα να υπάρξει μια ομονοούσα εθνική αντιπροσωπεία. Η επιθετικότητας της Τουρκίας δεν επιτρέπει πολυτέλεια καταψήφισης» ανέφερε ο Νίκος Δένδιας.

Ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Κατρούγκαλος σημείωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταψηφίσει αν δεν υπάρξουν διευκρινίσεις στα άρθρα 2 και 18.

«Ούτως ώστε η Γαλλική Δημοκρατία να δηλώσει ότι θα παράσχει αρωγή στη χώρα μας και σε περίπτωση αμφισβήτησης της ΑΟΖ ή της υφαλοκρηπίδας της και μια δεσμευτική δήλωση από εσάς, από την ελληνική κυβέρνηση, για τη μη παρουσία δυνάμεων της χώρας μας εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου στο Σαχέλ. Αν δεν υπάρξουν αυτές οι δεσμεύσεις, καταψηφίζουμε» είπε.

Υπέρ της συμφωνίας τάχθηκαν ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση, ότι θα καταψηφίσουν δήλωσαν ΚΚΕ και ΜΕΡΑ25.

«Το να μην ψηφίσει κάποιος τη συμφωνία έστω και ως έχει δεν είναι σωστό και κατά τη γνώμη μου δεν είναι και πατριωτική στάση», υπογράμμισε ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος και πρόσθεσε «υπάρχει χρόνος να το σκεφτούν και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις στην αίθουσα ώστε να στηρίξουν τη συμφωνία για το καλό μας».

«Οι κυβερνητικοί πανηγυρισμοί δεν μπορούν να κρύψουν ότι η συμφωνία δεν υπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα και την άμυνα της χώρας. Υπηρετεί τους στόχους της αστικής τάξης στην αντιπαράθεση με την τουρκική» ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Μαρίνος.

Ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Αντώνης Μυλωνάκης, είπε ότι «όλα τα κόμματα πρέπει να επιδείξουμε ευθύνη. Στρατηγικά η συμφωνία αυτή είναι συμφέρουσα ή όχι;».

«Εμάς η εκτίμησή μας είναι ότι αν η Ουάσιγκτον δεν το θέλει οι Γάλλοι θα ποιήσουν την νήσσαν. Έτσι κάνουν εδώ και αιώνες» τόνισε ο βουλευτής του ΜέΡΑ25, Κλέων Γρηγοριάδης.

Η συζήτηση, άρχισε με ένταση, με τον εισηγητή της ΝΔ να καλεί τον ΣΥΡΙΖΑ να αποδοκιμάσει τις δηλώσεις Σκουρλέτη.

«Όταν ανακοινώνεται αγορά νέων Rafale από το βήμα της ΔΕΘ χωρίς να έχει υπάρξει αντίστοιχη εισήγηση από τους στρατιωτικούς μας, κάτι “μυρίζει”» δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, στο Open.

«Καλούμε τον κύριο Τσίπρα ή να αποδοκιμάσει τη δήλωση Σκουρλέτη ή να φέρει αποδείξεις για μίζες ή μαύρο χρήμα. Διαφορετικά είναι απλοί συκοφάντες» τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ, Μακάριος Λαζαρίδης.

Επίθεση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση του απέναντι στην αμυντική συμφωνία εξαπέλυσε η κυβέρνηση.

Ο κ. Τσίπρας αποδεικνύει, τόσο στο ελληνικό όσο και στο διεθνές κοινό, την πολιτική του ανεπάρκεια, η αντιμετώπισή του απέναντι στη συμφωνία είναι πολιτικά και εθνικά ασύνετη, είναι πολύ κατώτερη των περιστάσεων, υπογράμμισε ο Γιάννης Οικονόμου.

Η διμερής συμφωνία έρχεται στην Ολομέλεια προς ψήφιση την ερχόμενη Πέμπτη.

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος, Κάτια Αντωνιάδη

Σχετικό Άρθρο: Συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας: Υπερψηφίστηκε στην Επιτροπή από ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, ΕΛ.ΛΥ – Την Πέμπτη η κύρωσή της από την Ολομέλεια της Βουλής

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος