Τετάρτη οι αποφάσεις για διαδημοτικές μετακινήσεις – Η επικρατέστερη ημερομηνία για το λιανεμπόριο

Με το Εθνικό Σύστημα Υγείας να ασφυκτιά και τα κρούσματα να παραμένουν σε πολύ ψηλά επίπεδα –σήμερα καταγράφηκε νέο αρνητικό ρεκόρ καθώς άγγιξαν τα 4340- συνεδριάζουν αύριο οι λοιμωξιολόγοι προκειμένου να ληφθούν οι αποφάσεις για την άρση ορισμένων εκ των περιοριστικών μέτρων του lockdown που θα σημάνουν και την επανεκκίνηση των  οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων.

Κυβέρνηση και επιδημιολόγοι εξετάζουν την απελευθέρωση των μετακινήσεων από το προσεχές Σάββατο ενώ στόχος είναι η λειτουργία του λιανεμπορίου, που θα δώσει μία ανάσα στους εργαζόμενους, να ξεκινήσει από τη Δευτέρα. Το άνοιγμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, Λυκείων και Γυμνασίων, προγραμματίζεται –εκτός απροόπτου- τη δεύτερη εβδομάδα του Απριλίου.

Οι στόχοι αυτοί για να επιτευχθούν πρέπει συγκλίνουν οι λόγοι εκείνοι που θα επιτρέψουν αυτές τις κινήσεις για την άρση των μέτρων. Οι αποφάσεις ανήκουν στους επιστήμονες οι οποίοι και μετά την αυριανή συνεδρίαση θα ανακοινώσουν και τις σχετικές τροποποιήσεις στο υφιστάμενο καθεστώς.

Το σίγουρο είναι ότι ο ακριβής τρόπος σχετικά με το πότε και πως θα αρθούν οι περιορισμοί δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί επακριβώς καθώς τόσο το σημερινό νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων όσο και η κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία ανεβάζουν το ποσοστό δυσκολίας των σχετικών αποφάσεων.

Αυτό που δείχνει να κερδίζει έδαφος είναι ότι οι αρμόδιοι βλέπουν θετικά την άρση των διαδημοτικών περιορισμών τόσο γιατί η κόπωση των πολιτών είναι εμφανής όσο και στην περίπτωση που ανοίξει το λιανεμπόριο δεν θα είναι εύκολο να εξακολουθήσει να ισχύει η συγκεκριμένη απαγόρευση.

Ενδεικτικό της μεγάλης πιθανότητας να απελευθερωθούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις είναι οι δηλώσεις υπουργών  που αφήνουν ανοιχτό το σχετικό ενδεχόμενο.

«Στο πλέγμα των μέτρων που εξετάζονται είναι και η απελευθέρωση της διαδημοτικής μετακίνηση», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης «ώστε οι πολίτες να έχουν διέξοδο στην ύπαιθρο και να περιοριστούν οι συναθροίσεις στα σπίτια. Ακόμη, εξετάζεται το άνοιγμα κυρίως των Λυκείων καθώς και το άνοιγμα του λιανεμπορίου με περιορισμένους και αυστηρούς όρους».

Στο θέμα της άρσης κάποιων μέτρων αναφέρθηκε και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη η οποία ανέφερε πως η κυβέρνηση έχει παρουσιάσει σειρά προτάσεων στους ειδικούς προκειμένου να αξιολογηθούν στην αυριανή συνεδρίασή τους, προκειμένου να αποφασίσουν αν μπορεί να υπάρξει μια μερική επανεκκίνηση με ασφάλεια. Για την απελευθέρωση των διαδημοτικών μετακινήσεων η κα Πελώνη υπογράμμισε ότι «αν αυτό αποφασιστεί θα υπάρξει μικρότερος συνωστισμός στις πλατείες» ενώ συμπλήρωσε ότι «προτεραιότητα παραμένει το λιανεμπόριο και το άνοιγμα των λυκείων, όταν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα».

Πως θα ανοίξουν αγορά, σχολεία, εστίαση

Στο λιανεμπόριο οι αγορές θα γίνονται με τη φυσική παρουσία των καταναλωτών μέσω SMS στο νέο πενταψήφιο αριθμό 13032 και θα έχει τρίωρη διάρκεια.

Τα self tests στην καθημερινότητα μαθητών – εκπαιδευτικών

Σε περίπτωση που οι μαθητές δεν επιστρέψουν στα σχολεία στις 5 Απριλίου -όπως επιθυμεί το υπουργείο Παιδείας- το πιθανότερο είναι να επιστρέψουν μια εβδομάδα αργότερα, δηλαδή στις 12 Απριλίου.

Στην καθημερινότητα μαθητών και εκπαιδευτικών μπαίνει το υποχρεωτικό self testing ως δικλίδα ασφαλείας για την ομαλή πορεία της εκπαιδευτικής ζωής.

Σε περίπτωση που τα επιδημιολογικά στοιχεία το επιτρέψουν η εστίαση θα ανοίξει στο τρίτο δεκαήμερο του Απριλίου, αλλά μόνο για τους εξωτερικούς χώρους.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος