Συνεχίζεται η πίεση στα νοσοκομεία — Αύριο συνεδριάζουν οι λοιμωξιολόγοι

Παραμένει η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας με το προσωπικό των νοσοκομείων να δίνει καθημερινά σκληρές μάχες. Εν αναμονή της αυριανής συνεδρίασης των λοιμωξιολόγων και τις εισηγήσεις τους σχετικά με το είδος και τον τρόπο της άρσης των περιοριστικών μέτρων, πριν από λίγο ανακοινώθηκε νέο αρνητικό ρεκόρ, με 4340 κρούσματα.

Την Τρίτη οι εισαγωγές στα νοσοκομεία τη Αττικής έφτασαν τις 230, αυξημένες περίπου κατά 60 μετά από ένα πενθήμερο. Ωστόσο το συγκεκριμένο γεγονός για ένα 24ωρο δεν αξιολογείται αρνητικά αν δεν συνεχιστεί η αυξητική τάση. ‘Ηδη στις ΜΕΘ της Αττικής νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 440 ασθενείς ενώ άλλοι 50 σε θαλάμους περιμένοντας πάνω στο 24ωρο ή το αργότερο στις 36 ώρες να μεταφερθούν σε μονάδες.

Οι λοιμωξιολόγοι αύριο συνεδριάζουν προκειμένου να αποφασίσουν ποια μέτρα θα μπορούσαν να αρθούν από τα ήδη ισχύοντα. Κατά την πλειονότητά τους συμφωνούν στο ότι τα ανοίγματα θα πρέπει να γίνονται ένα-ένα. Σε αυτή την πρώτη φάση προκρίνεται το άνοιγμα του λιανεμπορίου για την επόμενη Δευτέρα. Για τα σχολεία και τις διαδημοτικές μετακινήσεις είναι επιφυλακτικοί καθώς θεωρούν ότι είναι πάρα πολύ νωρίς όπως επίσης και για τα τεστ. Όπως ανέφερε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Σοφία Πατραμάνη, αν και τα τεστ αναμένεται σε 7 μέρες να έχουν φτάσει στις φαρμακαποθήκες για να διατίθενται στα φαρμακεία, δεν θα υπάρχει ακόμα εξοικείωση και βέβαια η παραλαβή τους από τους πολίτες προκειμένου να αρχίσουν να γίνονται έτσι ώστε τα παιδιά να πηγαίνουν “θωρακισμένα” στο σχολείο.

130 γενικές εισαγωγές χθες στην εφημερία του Ευαγγελισμού

Δύσκολη η εφημερία στον “Ευαγγελισμό” με “παρέλαση” ασθενοφόρων και υπερπροσπάθεια από την πλευρά των γιατρών και των νοσηλευτών. Παρ΄ όλα αυτά, σύμφωνα με τους ανθρώπους του νοσοκομείου, η εικόνα ήταν καλύτερη σε ό,τι αφορά τη ροή των επειγόντων περιστατικών σε σχέση με άλλες εφημερίες.

Κατά τη χθεσινή εφημερία έγιναν 130 γενικές εισαγωγές κι από αυτές οι 45 ήταν περιστατικά Covid. H πληρότητα στις ΜΕΘ είναι και σήμερα 100% με τις 58 κλίνες που διαθέτει ο Ευαγγελισμός να είναι γεμάτες ενώ υπάρχουν και 3 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ. Στο 92 με 94% η πληρότητα των απλών κλινών Covid ενώ χρειάστηκε να μεταφερθούν 10 περιστατικά Covid σε άλλα νοσοκομεία.

«Η κατάσταση για να εξορθολογιστεί θα χρειαστεί δύο εβδομάδες»

Έχουμε φτάσει στην κορύφωση του 3ου πανδημικού κύματος και το πρόβλημα έχει πλέον μεταφερθεί στις ΜΕΘ, είπε στην ΕΡΤ ο Γιώργος Μπουλμπασάκος επικεφαλής της Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου “Ευαγγελισμός”, εκτιμώντας ότι η κατάσταση για να εξορθολογιστεί θα χρειαστεί δύο εβδομάδες.

Ο ίδιος είπε ότι υπάρχουν ελεύθερες κλίνες ΜΕΘ στον ιδιωτικό τομέα και ένας αριθμός θα μπορούσε να δοθεί για ένα μήνα στο σύστημα υγείας με εποπτεία από το συντονιστικό του ΕΚΑΒ.

Αναφερόμενος στο άνοιγμα των δραστηριοτήτων είπε πως δεν τον ανησυχεί το άνοιγμα των μικρών καταστημάτων, όχι όμως και των μεγάλων εμπορικών κέντρων όπου θα μπορούσε να δημιουργηθεί συνωστισμός, ενώ εκτίμησε ότι θα ήταν καταστροφικό να δημιουργηθεί κάτι αντίστοιχο στα χωριά το Πάσχα.

«Συντεταγμένα ανοίγματα με επιτήρηση να τα δούμε, αλλά να μην χάσουμε τον έλεγχο» σημείωσε.

Παγώνη: Θα κάνουμε διαφορετικό Πάσχα από το περσινό – Να ανοίξει η εστίαση μετά τις 10 Απριλίου

Την εκτίμηση ότι θα κάνουμε διαφορετικό Πάσχα από το περσινό έκανε μιλώντας στην εκπομπή Συνδέσεις η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη. «Δεν θα είναι όπως πέρσι. Θα είμαστε έξω με μάσκες και αποστάσεις και ανάλογα με τον αριθμό των κρουσμάτων και πόσα εμβόλια θα έχουμε κάνει, θα αξιολογήσουμε μια εβδομάδα πριν το αν θα μπορούμε να πηγαίνουμε από νομό σε νομό» ανέφερε.

Για την εστίαση είπε ότι μετά τις 10 Απριλίου πρέπει να ανοίξει «γιατί είναι προτιμότερο να καθόμαστε σε εξωτερικούς χώρους με έλεγχο του τι κάνουμε, αντί να μαζευόμαστε όλοι σε μια πλατεία, σε ένα παγκάκι να έχουμε τα αποτελέσματα που έχουμε».

Οσον αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων είπε ότι δεν θα φτάσουμε σε τριψήφιο αριθμό αυτές τις μέρες. Χρειάζεται αγώνα από όλους και να προχωρήσουμε τα εμβόλια είπε και τόνισε τη σημασία της διενέργειας πολλών rapid test, ώστε να ανιχνεύουμε γρήγορα τον ιό και να προλαβαίνουμε τις μεταλλάξεις.

Θα εκπαιδευτούμε γρήγορα στα οικιακά τεστ

Για τα οικιακά τεστ, τα λεγόμενα self test, είπε πως είναι πολύ εύκολα και θα εκπαιδευτούμε πολύ γρήγορα. «Θα το δείξουμε, θα γίνουν ενημερώσεις και θα μας βοηθήσουν πολύ και τα σχολεία, καθώς στα Γυμνάσια και στα Λύκεια θα εκπαιδευτούν να τα κάνουν οι μαθητές. Είναι πολύ σημαντικά τα self test γιατί θα μπορούν να γίνονται σε βιομηχανίες, σε σουπερμάρκετ», είπε

Τόνισε πως αυτό που έχει σημασία είναι τι θα γίνεται με αποτελέσματα. Εάν είναι θετικό θα πρέπει άμεσα να γίνεται μοριακός έλεγχος, ώστε να υπάρχει επιβεβαίωση και να γίνεται η κατάλληλη διαχείριση, είπε.

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Σοφία Πατραμάνη, Αντζελα Ζούγρα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος