Αθ. Γκανάς (γεωλόγος) για Ιεράπετρα: Η δόμηση εκεί είναι ακατάλληλη – Ποιες περιοχές διατρέχουν παρόμοιο κίνδυνο (video)

Για την πρωτοφανή κατολίσθηση που στοίχισε τη ζωή σε μια τουρίστρια στη Ιεράπετρα Κρήτης, μίλησε στην ΕΡΤ ο Αθανάσιος Γκάνας, Γεωλόγος – Σεισμολόγος και διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου για τα αίτια της τραγωδίας εστιάζοντας στην απουσία γεωλογικών ερευνών.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr
«Είναι ένας συνδυασμός παραγόντων οποίος έχει επέλθει με τα χρόνια και είχαμε αυτό το τραγικό γεγονός», δήλωσε στην ΕΡΤ ο κ. Γκάνας. Αναλύοντας την εικόνα από το σημείο της τραγωδίας, όπως έδειξε το drone της ΕΡΤ, ο επιστήμονας μίλησε αρχικά για τον κρημνό, κοντά στο σημείο που είχαν χτιστεί οι τουριστικές κατοικίες.

«Η δόμηση εκεί είναι ακατάλληλη. Και μόνο ότι υπάρχει ένας κρημνός πάνω από το οίκημα,  αυτό φαίνεται» υποστήριξε ο κ. Γκάνας ο οποίος αναφέρθηκε στη διάβρωση του εδάφους που οφείλεται στο ότι τα πετρώματα είναι υδροπερατά και στις έντονες βροχοπτώσεις που επιτείνουν το πρόβλημα».

Μιλώντας για τις ευθύνες που υπάρχουν για το πώς επετράπη η ανέγερση της τουριστικής μονάδας στο σημείο, ο δρ. Γεωλογίας τόνισε ότι προφανώς απουσιάζουν οι γεωλογικές μελέτες από την περιοχή.

Πληρώνουμε το ότι δεν υπήρχαν γεωλογικές μελέτες

«Οι γεωλογικές μελέτες πρέπει να προηγούνται οποιαδήποτε δόμησης, ειδικά κοντά σε επικίνδυνες περιοχές, όπως είναι η Κρήτη. Αυτό προφανώς δεν υπήρξε και αυτό τώρα πληρώνουμε», δήλωσε ο επιστήμονας.

Με αφορμή αυτό το τραγικό περιστατικό που προκάλεσε και το χαμό μιας γυναίκας από τη Σλοβενία ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου αναφέρθηκε και στις υπόλοιπες περιοχές που αντιμετωπίζουν ανάλογους κινδύνους, όπως το Πόρτο Κατσίκι, η Λευκάδα και ο Νέος Βουτζάς.

«Δυστυχώς είναι φαινόμενα που οφείλονται στην επέμβαση του ανθρώπου στο φυσικό περιβάλλον, χωρίς να έχουν προηγηθεί μελέτες. Η νομοθεσία προβλέπει μελέτες γεωλογικής καταλληλότητας, οι οποίες πρέπει να εκτελούνται από γεωλόγους και όχι από άλλες ειδικότητες πχ μηχανικών, οι οποίοι δεν γνωρίζουν τη γεωλογική φύση του εδάφους», διευκρίνισε ο Δρ Γεωλογίας.

Δεν παρέλειψε να προειδοποιήσει για τον κίνδυνο να υπάρξουν στο μέλλον και άλλα, ανάλογα περιστατικά με αφορμή μια άλλη παρόμοια υπόθεση στην Κρήτη: «Έχουμε απόπειρα να χτιστεί στην παραλία του Πλακιά Ρεθυμνης οικισμός ή συγκρότημα ξενοδοχειακό δίπλα σε ενεργό ρήγμα. Και εκεί, πάλι εφιστώ την προσοχή, ως γεωλόγος ότι είναι μεγάλο λάθος αυτό να επιτραπεί».

Δείτε επίσης:

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος