Κατολίσθηση Ιεράπετρα: Αυτοψία κλιμακίων για τα αίτια – Εικόνες από drone καταγράφουν το μέγεθος της καταστροφής (video)

Αυτοψία για να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια της αποκόλλησης του τεράστιου βράχου στην Αγία Φωτιά στην Κρήτη που οδήγησε στον θάνατο 45χρονη τουρίστρια, διενεργούν κλιμάκια επιστημόνων. Όπως όλα δείχνουν, την τραγωδία προκάλεσε η διάβρωση του εδάφους από τις πρόσφατες καταρρακτώδεις βροχές.

Όπως είπε στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, με αφορμή την τραγωδία που συνέβη το βράδυ του Σαββάτου 29/10 στην Αγία Φωτιά Ιεράπετρας στην Κρήτη, “… το φαινόμενο ουσιαστικά οφείλεται στις μεγάλες μορφολογικές κλίσεις, στην αστάθεια μεγάλων βραχωδών όγκων που ήταν στο κορυφαίο τμήμα του πρανούς… Και βεβαίως έχουμε την υποψία ότι το φαινόμενο αυτό επιταχύνθηκε από τις σφοδρές βροχοπτώσεις που είχαμε πριν 15 μέρες σε όλη την Κρήτη”.

Συνταρακτική είναι και η περιγραφή του αντιδημάρχου Ιεράπετρας Νεκτάριου Παπαδάκη. Όπως λέει στην ΕΡΤ “το διαμέρισμα είχε δύο δωμάτια, στο ένα ήταν η άτυχη 45χρονη και στο άλλο ο σύζυγός της με το παιδί τους. Ο βράχος αποκολλήθηκε και έπεσε στο διαμέρισμά τους, κυρίως στο δωμάτιο που βρισκόταν η γυναίκα, ενώ έπεσε και η μεσοτοιχία και εγκλώβισε το παιδί στο πόδι του”.

Το περιστατικό συνέβη περίπου μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου όταν αποκολλήθηκε βράχος και καταπλάκωσε το διαμέρισμα που διέμενε η άτυχη 45χρονη Σλοβένα με τον σύζυγό της και τον 9χρονο γιο τους, στην Αγία Φωτιά Ιεράπετρας.
Άμεση ήταν η κινητοποίηση της αρχών. Ισχυρή δύναμη πυροσβεστών με 41 πυροσβέστες και 14 οχήματα πήρε μέρος στις προσπάθειες απεγκλωβισμού μαζί με διασώστες του ΕΚΑΒ και δύναμη της Αστυνομίας. Η άτυχη γυναίκα, βρέθηκε στις 4 τα ξημερώματα από τους διασώστες κυριολεκτικά θαμμένη δίπλα από το κρεβάτι που κοιμόνταν μέσα σε όγκους μπετόν και βράχων. Νωρίτερα διασώθηκαν ο 51χρονος σύζυγος που βρισκόταν σε διαφορετικό δωμάτιο αλλά και ο 9χρονος γιος τους, με κάταγμα στο πόδι.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος