Ασφυκτική η πίεση στο ΕΣΥ – Σχέδιο επίταξης υπηρεσιών υγείας αλλά και νέα μέτρα

Κρίσιμη χαρακτηρίζεται αυτή η εβδομάδα για την εξέλιξη της πανδημίας, όσον αφορά στις επιπτώσεις στο σύστημα υγείας όσο και για τα νέα περιοριστικά μέτρα που εξετάζεται να ληφθούν. Σήμερα το πρωί θα γίνει σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας, καθώς εκπνέει η προθεσμία για την ανταπόκριση των ιδιωτών γιατρών στην πρόσκλησή του να συνδράμουν με τις υπηρεσίες τους το Εθνικό Σύστημα Yγείας. Πάντως, το ενδιαφέρον των ιδιωτών γιατρών να συνδράμουν είναι μικρό.

Την ίδια ώρα συνεχείς είναι οι επαφές που έχει η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας με τους προέδρους των ιατρικών συλλογών, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, προκειμένου να συγκεντρωθούν οι λίστες και να αποφασιστούν οι επόμενες ενέργειες.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα του τελευταίου 15ημέρου θα δώσουν τον τόνο πιθανών διορθωτικών μέτρων για την ανάσχεση της πίεσης στο σύστημα υγείας. Οι αριθμοί της πανδημίας θα τεθούν στο μικροσκόπιο της αρμόδιας επιτροπής με τις όποιες αποφάσεις να θεωρούνται ζήτημα λίγων 24ώρων. Ενθάρρυνση της τηλεργασίας, περαιτέρω περιορισμοί για ανεμβολίαστους και αύξηση του αριθμού των rapid test, τίθενται επί τάπητος.

Υπό εξέταση βρίσκεται και το ενδεχόμενο να γίνει υποχρεωτική η τρίτη δόση του εμβολίου στους άνω των 65 ετών πολίτες. Το μοντέλο Γαλλίας προκρίνουν άλλωστε πολλοί με άρση όλων των περιορισμών μόνο για όσους έχουν κάνει την τρίτη δόση του εμβολίου.

Ο υπουργός Υγείας μιλώντας το πρωί στο OPEN ανέφερε ότι μέσα στην εβδομάδα θα προχωρήσει η κυβέρνηση σε επιστράτευση γιατρών αν δεν καλυφθούν τελικά τα κενά στο ΕΣΥ, προσθέτοντας ότι ολοκληρώνεται σήμερα ή αύριο η διαδικασία της εθελοντικής προσέλευσης. Όπως είπε η επιστράτευση θα ξεκινήσει από τη Θεσσαλία και τη Βόρεια Ελλάδα, όπου η κατάσταση είναι περισσότερο επιβαρυμένη και εάν υπάρχει ανάγκη, εν συνεχεία θα προχωρήσει η επιστράτευση και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Ο κ. Πλεύρης σχετικά με το ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων τόνισε ότι τα όποια μέτρα θα αφορούν τους ανεμβολίαστους καθώς αυτοί είναι πιέζουν το ΕΣΥ. «Όποια μέτρα κριθούν απαραίτητα να πάρουμε και αφορούν στους ανεμβολίαστους πολίτες, θα τα πάρουμε. Δεν θα είναι τιμωρητικά», σημείωσε ο υπουργός. Όσον αφορά την επίταξη ιδιωτών γιατρών τόνισε ότι «είναι επιθυμία μας να καλυφθούν τα κενά σε συνεννόηση με τους γιατρούς αλλά όλα δείχνουν ότι θα προχωρήσουμε σε αυτό το μέτρο». Παράλληλα έκανε λόγο για πλήρη συμπόρευση του ΕΣΥ με τις ιδιωτικές κλινικές. «Ήδη περισσότερες από 700 κλίνες για Covid αλλά και non Covid περιστατικά έχουν παραχωρηθεί σε Θεσσαλία και Θεσσαλονίκη από ιδιωτικές κλινικές», τόνισε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι «υπάρχει και πλήρης σχεδιασμός και στην Αθήνα».

Οι σκληροί δείκτες είναι σε ισχυρή άνοδο. Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 3.869 νέες μολύνσεις, ενώ 536 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι. Σήμερα καταγράφηκαν 80 θάνατοι, ο υψηλότερος αριθμός από τις αρχές Μαΐου. Η πίεση στα νοσοκομεία είναι ασφυκτική, ενώ οι αντοχές των γιατρών και υγειονομικών έχουν εξαντληθεί.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος