Κορονοϊός: Οι σκέψεις για επίταξη, το μοντέλο Γαλλίας και το θλιβερό ρεκόρ με 80 νεκρούς

Η επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας στη χώρα κάνει την ερχόμενη εβδομάδα εξαιρετικά κρίσιμη, τόσο για την εξέλιξη της πανδημίας και τις επιπτώσεις στο σύστημα υγείας, όσο και για τους νέους περιορισμούς που εξετάζεται να ληφθούν.

Οι σκληροί δείκτες είναι σε ισχυρή άνοδο. Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 3.869 νέες μολύνσεις, ενώ 536 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι. Σήμερα καταγράφηκαν 80 θάνατοι, ο υψηλότερος αριθμός από τις αρχές Μαΐου. Η πίεση στα νοσοκομεία είναι ασφυκτική, ενώ οι αντοχές των γιατρών και υγειονομικών έχουν εξαντληθεί.

Με τους σκληρούς δείκτες της πανδημίας σε κατακόρυφη άνοδο και την πίεση στα νοσοκομεία ασφυκτική, σε αγώνα δρόμου έχουν αποδυθεί οι ιατρικοί σύλλογοι σε βόρεια και κεντρική Ελλάδα για να ενημερώσουν τα μέλη τους να συνδράμουν στη στήριξη των συναδέλφων τους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Την ίδια ώρα, εφιαλτικές είναι οι εφημερίες με την πληρότητα των κλινών ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα να αγγίζει το 100% και οι ανάγκες για να βρεθεί κρεβάτι εντατικής είναι τεράστιες.

Κορονοϊός: Οι σκέψεις για επίταξη, το μοντέλο Γαλλίας και το θλιβερό ρεκόρ με 80 νεκρούς

Στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης νοσηλεύονται σε απλές κλίνες ή και με μάσκα υψηλής ροής οξυγόνου 1.140 ασθενείς ενώ σε ΜΕΘ 164 οι 18 μόνον από αυτούς εμβολιασμένοι. Στα όριά τους βρίσκονται τα νοσοκομεία στη Θεσσαλία. Το ένα μετά το άλλο τα ασθενοφόρα φτάνουν γεμάτα με ασθενείς covid.

Εισαγγελική παρέμβαση προκάλεσαν δηλώσεις του καθηγητή  πνευμονολογίας Θεοδώρου Βασιλακόπουλου. Ισχυρίστηκε ότι στο προηγούμενο κύμα της πανδημίας, είχαν δημιουργηθεί ΜΕΘ που δεν είχαν στελεχωθεί σωστά, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η θνητότητα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επικαλούμενος καταγγελίες για πρόχειρες ΜΕΘ θέτει μια σειρά από ερωτήματα στον πρωθυπουργό: «Τελικά αυτό εννοούσε ο κ. Μητσοτάκης ότι δεν έχει ξεφύγει η πανδημία; Ότι μπορεί να χάνονται άνθρωποι εκτός ΜΕΘ, αλλά ο ίδιος και η προπαγάνδα του θα πουλάνε τρέλα ότι έχει ενισχύει το ΕΣΥ;».

Οι εκτιμήσεις των ειδικών κάνουν λόγο για 9.000 με 11.000 νέες μολύνσεις σε όλη τη χώρα τις επόμενες εβδομάδες και απευθύνουν έκκληση για επιτάχυνση των εμβολιασμών και πιστή τήρηση των μέτρων.

Εκπνέει η προθεσμία για την ανταπόκριση των ιδιωτών γιατρών

Eκπνέει η προθεσμία για την ανταπόκριση των ιδιωτών γιατρών στην πρόσκληση του υπουργείου Υγείας να συνδράμουν με τις υπηρεσίες τους το Εθνικό Σύστημα Yγείας, ιδιαίτερα στην Βόρεια Ελλάδα που τα νοσοκομεία δοκιμάζονται και το προσωπικό έχει εξαντληθεί.

Συνεχείς είναι οι επαφές που έχει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας με τους προέδρους των ιατρικών συλλογών κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ μικρό είναι το ενδιαφέρον των ιδιωτών γιατρών να συνδράμουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Σύμφωνα με πληροφορίες είναι κάτω από 20 οι γιατροί που εκδήλωσαν μέχρι στιγμής ενδιαφέρον.

Η προσπάθεια συνεχίζεται για να μην εφαρμοστεί τελικά το μέτρο της επίταξης στις αρχές της εβδομάδας που έρχεται. Το υπουργείο βέβαια είναι έτοιμο ανά πάσα στιγμή να αποστείλει τα έγγραφα. Αύριο τo πρωί θα γίνει σύσκεψη στο υπουργείο. Θα συγκεντρωθούν οι λίστες και θα αποφασιστούν οι επόμενες ενέργειες.

Κορονοϊός: Οι σκέψεις για επίταξη, το μοντέλο Γαλλίας και το θλιβερό ρεκόρ με 80 νεκρούς

Πιθανά τα νέα περιοριστικά μέτρα

Τα επιδημιολογικά δεδομένα του τελευταίου 15ημέρου θα δώσουν τον τόνο πιθανών διορθωτικών μέτρων για την ανάσχεση της αφόρητης πίεσης στο σύστημα υγείας. Αρχής γενομένης από αύριο οι αριθμοί της πανδημίας θα τεθούν στο μικροσκόπιο της αρμόδιας επιτροπής με τις όποιες αποφάσεις να θεωρούνται ζήτημα λίγων 24 ωρών.

Ενθάρρυνση τηλεργασίας, περαιτέρω περιορισμοί για ανεμβολίαστους και αύξηση του αριθμού των rapid test είναι ανάμεσα στα μέτρα που τίθενται επί τάπητος.

Υπό εξέταση βρίσκεται και το ενδεχόμενο να γίνει υποχρεωτική η τρίτη δόση του εμβολίου στους άνω των 65 ετών πολίτες. Το μοντέλο Γαλλίας προκρίνουν άλλωστε πολλοί με άρση όλων των περιορισμών μόνο για όσους έχουν κάνει την τρίτη δόση του εμβολίου.

Είναι ένα μέτρο προστασίας της υγείας των πιο ευάλωτων προκειμένου να μη στερηθούν τις χαρές της κοινωνικής ζωής κατά τη διάρκεια του χειμώνα, που θα μπορούσαμε να εξετάσουμε και στη χώρα μας” τονίζει ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος.

Συνεχίζονται οι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων

Καθημερινοί και εντατικοί είναι οι έλεγχοι σε καταστήματα εστίασης και εμπορικά καταστήματα.

Μέσα σε μία ημέρα έγιναν 74.697 έλεγχοι, καταγράφηκαν 376 παραβάσεις, βεβαιώθηκαν πρόστιμα 134.450 ευρώ και ανεστάλη η λειτουργία σε 15 επιχειρήσεις για δύο εβδομάδες.

Την ίδια ώρα, με καφέ στο παγκάκι ή… στο χέρι αντιμετωπίζουν οι ανεμβολίαστοι τα νέα μέτρα που επιβάλλουν τη διενέργεια rapid test για να πιουν τον καφέ ή το ποτό τους σε ένα μαγαζί.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος